G.Varbanov Отговорено Януари 17, 2014 Автор Отговорено Януари 17, 2014 Животът ми е лъжа! :< 1 Цитирай
G.Varbanov Отговорено Януари 17, 2014 Автор Отговорено Януари 17, 2014 Паникьосах се! Спече ме! Животът ми е лъжа! :< Продавам 3 китари. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Януари 17, 2014 Отговорено Януари 17, 2014 ''Only the truth will set you free." Между другото, така съвсем по темата да допълня, че когато 'сваляме' в ниска настройка се налага ново интониране. Някои инструменти с по-тесни мостчета/струнници не позволяват защото се налага удължаване на струната. пп Изхвърли ги най-добре и ще ти мине (шегичка) 1 Цитирай
Лими Отговорено Януари 18, 2014 Отговорено Януари 18, 2014 Нека да си изясним нещо уж известно на всички и разбиращо се от само себе си - как измерваме мензурата? Мери се от нът до върхът на дванайста позиция и се умножава по две! Други мнения? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 18, 2014 Отговорено Януари 18, 2014 (Редактирано) Нещо такова.. Но и така може да има известна неточност. Може би е най-правилно да измерим разстоянието примерно от 1-во до 12-то(или някое друго високо прагче) и след това да ползваме някой от калкулаторите за мензура, за да видим каква точно е мензурата. Може да е необходимо да повторим процедурата неколкократно, заради възможната статистическа грешка от неидеалното позициониране на прагчетата, което понякога е налице. От друга страна - повечето китари се произвеждат със няколко типа стандартни мензури. Нъта не винаги е поставен на точното място, защото струните са по-високо от върховете на прагчетата(очевидно) и при натискането им се получава малко повишаване на тона, особено на първите 2-3 позиции. Редактирано Януари 18, 2014 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
trolla Отговорено Януари 18, 2014 Отговорено Януари 18, 2014 Не знам, ама май ще да има разлика като опън на различните марки струни при еднакви размери комплекти. Различни материали, обработка ... знам ли Може да е трудно доловима от свирещия, но смятам, че ще я има. И да не е така пак не си струва задълбаването толкова за в тия калкулатори според мен. 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 18, 2014 Отговорено Януари 18, 2014 Така е. Файдата е теоретична. Цитирай
Лими Отговорено Януари 18, 2014 Отговорено Януари 18, 2014 (Редактирано) От друга страна - повечето китари се произвеждат със няколко типа стандартни мензури. Би ли пояснил накратко - не съм съвсем наясно с типовете "стандартни" китарни мензури и какво е тяхното приложение! Всъщност коя мензура е стандартна - 25.5" или...? Редактирано Януари 18, 2014 от Лими Цитирай
Arcana Cabana Отговорено Януари 18, 2014 Отговорено Януари 18, 2014 Gibson-24 3/4 inch Fender 25 1/2 inch PRS 25 inch 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 18, 2014 Отговорено Януари 18, 2014 25.5 е инча е на Strat, мисля Tele и другите фендерски, повечето суперстратове, както и Акустичните уестърн китари ( а май и класическите размер 4/4). Gibson LP/SG са със по-къса 24.75-инчова мензурам ако не ме лъже паметта. A PRS са с междинна дължина на мензурата от 25 инча. Повечето китари са 25.5. Най-често гибсън копията са 24.75, а 25 се среща рядко - главно при PRS и техните копия. Разбира се, баритон китарите например, са с по-дълга мензура. Има и китари с по-къса мензура, но тези, които изброих може би покриват 95% от случаите. Дори старите електрически кремонки са 25.5 Цитирай
Eagle5 Отговорено Януари 19, 2014 Отговорено Януари 19, 2014 (Редактирано) Голяма част от BC Rich-овете са с мензура 24 и 5/8, а съм чел някъде, че тази мензура съвпада с тази на Gibson-ите и 24 и 3/4 е само обявената. А в някакъв форум пишеше, че действителната им мензура е 24 и 9/16 и това беше извадено от някакъв наръчник за изработка на китари. Който има Gibson, той да каже... Редактирано Януари 19, 2014 от Eagle5 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 19, 2014 Отговорено Януари 19, 2014 Както горе стана ясно - измерването е проболематично. Седлата долу са подвижни, а нъта понякога не е точно на мястото на 0-во прагче. Трябва да се мерят разстояния между отдалечени прагчета и после да се смята(или налучка с някой онлайн калкулатор). Цитирай
sardaesox Отговорено Януари 23, 2014 Отговорено Януари 23, 2014 След мерене и плюнчене на моята (24.75in = 62.87см), стандартно гибсън копие (washburn WI64), стигнах до извода, че за да имам нарастваща прогресивно сила на опън (т.е 5-а струна да не ми е натегната повече от 6-а) трябва да си поръчвам единични къстъм струни със съответната дебелина. Доста по-скъпо ще излезе. Нищо лошо, ако калкулатора и измерванията са точни. Цитирай
Hillbilly Отговорено Януари 23, 2014 Отговорено Януари 23, 2014 ми,свали малко брижа откъм дебелите жици и ще падне тягата,при мен ташака е,че,първите струни съм ги вдигнал малко по високо от горните,да не ми звънкат и в ампа и да не заглъхва при бендове,а доста китаристи ползват миксирани струни от различни комплекти. 1 Цитирай
sardaesox Отговорено Януари 23, 2014 Отговорено Януари 23, 2014 Аз съм ги смъкнал дотам, че да не бръждят дори и при силен удар. "Регулирах" тръс рода преди това. След това интонирах и намествах разстоянията. Най- накрая стигнах до извода, че трябва да отида на лютиер да ми оправи мандолината. Още не съм отишъл.Личи си по миксовете ми Цитирай
Recommended Posts