Jump to content
Българският форум за музиканти

Схема на Уа-Уа педал


Recommended Posts

Да не забравяме все пак, че за да ги чатка човек схемите, си трябва почти ОКС "Бакалавър" по Електротехника / Електроника - както каза колегата по-горе, дори математиката на RC филтрите си е гадничка :D

 

Връщаме се обаче на вече дъвкания въпрос дали обикновените хора трябва да четат медицинска литература, за да не умрат от печатна грешка ;) Вероятно е въпрос на хоби, свободно време и финанси дали един човек ще предпочете да лепи схема и да я пуска на сляпо, или ще предпочете да се обърне за помощ към Валяка или друг по-запознат с материята колега, предоставяйки нужните материали и поне 1-2 бири горница :greenangel:, а през това време ще попива знания като гъба.

 

Оставям по-нататъчните разсъждения по въпроса на вас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E то все пак не е ракетна наука точно в случая на Wah педалите:

Великолепен анализ от вездесъщия R.G.Keen:

http://www.geofex.com/article_folders/wahpedl/wahped.htm

Да не говорим, че относително компактен индуктивен елемент (бобина), производство на Bourns да речем, може да се поръча през Комет от Фарнел да кажем и в България и не струва милион. Вмествам това, защото на мен лично този тип Wah педали ми харесват повече.

Всъщност по-сложната част е изработката е механиката и тунинговането да кажем ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът стои малко по-иначе. Целта не е да се научи. 

Често съм се чудил, при наличие на огромната налична в интернет информация, защо се задават въпроси за неща, които са толкова лесни за намиране. Дори търсачката на форума не се използва.

Няма еднозначен отговор. Но определено е до манталитета на човек.

Форумът обаче не може да решава проблеми, които не може да реши обществото.

Ако можеше, положението у нас щеше да е различно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не казвам, че wah-wah педалите в частност са ракетна наука. Ама като се почне с това, след което ще дойдат distortion/overdrive педалчета... а после знам ли? Мисълта ми беше, че за да се занимаваш сериозно с електроника, трябва или да си професионалист, или да пожертваш поне някоя и друга годинка от свободното си време в обучаване и доусъвършенстване ;) Накратко, това не е за всеки - или поне не всеки има търпение и воля :D

 

Това с милионите за индуктивни елементи не го схванах, но имах предвид, че не всеки има пари да си купи готов stomp box или пък да си плати на специалист да му го направи ('щото за без пари рядко някой ще се хване да прави).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за социално слабите "музиканти" е ясно, ама форумът не е благотворително дружество, нали?

Освен това нуждаещите се, са много повече от възможните дарители. Сметката никога няма да излезе.

В такива случаи се сещам за един пример, разказан ми от съфорумник, за човек, с който е бил на концерт -
 

А, бе цяла вечер се налива с бира, а после ме кара да му дам пари за такси, че нямал !!!

 

История, от която ако не се поучи човек, ще има много да пати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с милионите за индуктивни елементи не го схванах,

От старта и развитието на темата подразбрах, че се търси бюджетно решение та затова коментара де - не беше отговор на ничие конкретно мнение. Сега, ако човек е решил да търси мега винтидж, посипани с магически прах Fasel-и работата е друга :)

Иначе - мисля, че е пълно с достатъчно информация по нета - и аз лично трудно бих се наел да давам предположения (точно предположения имам предвид) в нечия реализация, която не работи, без да съм видял поне снимка(и) и някакви измервания за това какъв евентуално, може би, би бил проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти какво изменение на звука очакваш? Пробвай се да дръннеш по струните и да завъртиш потенциометъра от едното до другото крайно положение :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен най-добрият пример за този ефект е това.

Но гениалността, която му е дадена помага за прилагането на ефекта. Китара говори с човешки глас.

от 2.50 до края

http://www.youtube.com/watch?v=iVqJl-FOYIA

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно или 47К-потенциометъра ти не прави контакт на някое от крачетата, или имаш някаква грешка по клона вход->47uf->100K/2x10nF/потенциометър/47uF/емитера на втория транзистор.

Виж да не си объркал и стойността на някой компонент.

С предположенията - толкова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ако е някаква грешка по този клон, силно ме притеснява фактът, че повечето кондензатори са електролитни, т.е. да не им е обърнал посоката. Макар че тогава чат-пат сигурно и ще мирише :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм обърнал нищо прегледах хиляди пъти. Кога пусна китарата през усилвателя без да съм свързал уа ефекта, китарата се чува добре, когато свържа ефекта след усилвателя и после китарата се чува следното:

Когато минава през ефекта звука се понижава малко. Има доста понижаване в ниските чистоти и не се разбират много добре тоновете а във високите е г / д добре.

Замених 2 та кондензатора 10n с 100n и се подобри звука, но пак е по слаб звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз досега на стената ли обяснявах, че схемата работи като високочестотен филтър и ти потиска ниските честоти?!? Във високите е г/д добре, защото тях не ги потиска, да не казвам, че дори ги усилва (за определени честоти до 10 пъти!!!). Заменяйки кондензатори 10nF със 100nF напрактика намаляваш честотата на срязване на ВЧФ с 1 порядък, т.е. ако досега ти е потискало честотите под 1kHz, сега потиска тези под 100Hz. Ето защо имаш промяна, но няма как да не ти е по-слаб звука, защото ти се губят ниските честоти.

 

Отговорът на друг въпрос започва да ми става все по-интересен, а именно - ти знаеш ли какво по дяволите прави един wah-wah ефект чисто като звукоусещане (no science applied here) и имаш ли представа какво искаш да постигнеш с реализацията на тази схема?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.