Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Абе не тачите тука Локрийския лад, гледам! А си е ноо як, нищо че е с 5та ниска :singer:

Мене си ме радва и си го свирим редовно :headbang:

Отговорено (Редактирано)
А междувременно благодаря на пътния бегач дето ме светна, че древна Елада била комунистическа държава.

:D

:think: абе аз не съм чул никъде по света да им казват "old modes" например

... ама ако като стари ладове те кефят повече - се съгласявам с теб на момента :violin:

Редактирано от Putniq Bega4
Отговорено

Някой може ли да каже къде е точно тоя Русинов че искам да потърся книгата на Ангел Везнев - на мен също ми е попадала и е много добра. Ако някой знае къде другаде също може да се намери - да каже, моля!:)

Отговорено

Всъщност няма такова нещо като "миксолидийски лад е мажорен" или "... е минорен". Има 1 мажорен лад (старинен лад: йонийски) и 1 минорен ("по старому": еолийски). Другите се определят като близки до мажорния и минорния спрямо третата им степен (дали стои на голяма или малка терца от тониката).

Пак само информативно :(

Отговорено
Всъщност няма такова нещо като "миксолидийски лад е мажорен" или "... е минорен". Има 1 мажорен лад (старинен лад: йонийски) и 1 минорен ("по старому": еолийски). Другите се определят като близки до мажорния и минорния спрямо третата им степен (дали стои на голяма или малка терца от тониката).

Пак само информативно :)

E - като се замогна те черпя бира специално за тоя ти пост!!! :(

Подушвам, че сме от една порода :P

Отговорено

Няма нужда, Снежанке. :( Вземи си една бира, и аз ще си взема, и все едно сме се почерпили взаимно :P:P:)

Отговорено

Друго си е да се чуе "дзвън-н-н" :cheers: и да преплетем искрящи погледи :P

Отговорено

Пак само информативно :cheers:

Ae да доуточниме за последно:

Йонийски - натурален мажор;

Дорийски - минор с висока 6та;

Фригийски - минор с ниска 2ра;

Лидийски - мажор с висока 4та;

Миксолидийски - мажор с ниска 7ма;

Еолийски - натурален минор;

Локрийски - минор с ниски 2ра и 5та.

:read:

Чети и черпи :P

Отговорено

Извинете много,но дали Е.Т.М. се еизчерпила на книжния пазар та се отварят такива теми?

Отговорено
Извинете много,но дали Е.Т.М. се еизчерпила на книжния пазар та се отварят такива теми?

Според Е.Т.М. - локрийски лад - НЕМА - и въобще не се употребява... Айде нема нужда да я търсиме тая книжка ... :happy:

Отговорено

Хайде да не спорим за това има ли няма ли.

Приемете, че има Локрийски лад. Строи се от седма степен на натуралния мажор. Състои се от фригийски и лидийски тетрахорд и се характеризира, както е упоменато по-горе с ниска 2-ра степен (характерно за фригийския) и ниска 5-та степени (от където започва и лидийския).

:greenangel:

Отговорено

Glacierise, много извинявай, но откъде да чета и черпя? Може би си издал някакъв нов учебник по Теория на музикалните елементи? Пък, за доуточняването, нещо не ти е много доуточнено доуточняването. Но празни приказки няма да говоря. Привеждам извадки от Парашкев Хаджиев - "Елементарна теория на музиката", второ издание:

...Едва в края на Средновековието към тези осем лада били добавени още четири: йонийски, еолийски (това са нашите съвременни мажор и минор)...

(Тоест, мажора и минора се разглеждат като отделна група от старинните ладове)

...Така се е достигнало до постепенното отпадане на църковните ладове и установяване господството на съвременните мажорни и минорни ладове...

(Под "църковни" разбирай "старинни"; споменава се малко преди цитирания пасаж)

...Йонийският лад по строеж съвпада напълно с натуралния мажор. Дорийският лад може да се разглежда като построение върху II степен на натуралния мажор...

(И отново имаме показване на сходствата с мажор/минор)

...Три от тези шест лада са с мажорен характер - при тях тризвучието, съставено от трите устойчиви тона (I, III и V степен), е мажорно. Тези ладове са йонийски, лидийски и миксолидийски. Останалите три лада - дорийски, фригийски и еолийски - са с минорен характер (тризвучието, съставено от трите им устойчиви тона, е минорно)...

Някъде да видя, че йонийски лад е натурален мажор? 'Щото бай Парашкев пише, че са сходни. За дорийския не видях да е "мажор с висока шеста" (да не говорим, че за мажор да кажеш "висока шеста", е, меко казано, грешно). Пише, че е с "мажорен характер".

:read:

Чети и черпи :rolleyes:

???... :greenangel::greenball: Аз съм чел, чел, и съм черпил. И са ме изпитвали много пъти на тези неща. А ти?

P.S. Единствено само съжалявам, че споменаването на образованието ми може да се възприеме като самоизтъкване (моля, това категорично не е така!), но аз никога няма да ти кажа "Чети и черпи" по въпроси относно китари, кубета и т.н.

Отговорено

Искам да се извиня най-официално на Glacierise за по-горния ми пост. За съжаление побеснях от репликата му "Чети и черпи". Отговорих прибързано и крайно афектирано. Съжалявам за постъпката си. Вярно, че е малко "след дъжд - качулка", но... И като се има предвид, че, изглежда, постъпка като тази не ми е единствена, вадя си мнение, че не съм в полза на форума с това. Прочетох темата във "Говорилня" по този въпрос и много се засрамих.

Междувременно си давам почивка няколко дена - няма да участвам във форума, само ще чета мненията на другите. След това, ще положа усилия да не се дразня от разни коментари и да не им обръщам внимание занапред.

Отговорено

Пич, не съм имал предвид да изразявам каквато и да е емоция към когото и да е. Казвам каквото знам, и се уча от тези, които знаят повече от мен. Това го написах, за да е от полза, и по никаква друга причина.

Не виждам защо да не кажеш, че си с музикално образование - какво лошо има? Глупавото беше само, че обърнахме дискусията към наименованията на нещата (не че не са важни), а не към същността B)

Както и да е, знаенето е важното - за това сме тука - да учим себе си и другите B)

Peace and respect!

П.С.: Щом ти не искаш да черпиш, черпим аз - имаш една бира от мене :greenball: Ае доскоро :greenball:

Отговорено
Искам да се извиня най-официално на Glacierise за по-горния ми пост. За съжаление побеснях от репликата му "Чети и черпи". Отговорих прибързано и крайно афектирано. Съжалявам за постъпката си. Вярно, че е малко "след дъжд - качулка", но... И като се има предвид, че, изглежда, постъпка като тази не ми е единствена, вадя си мнение, че не съм в полза на форума с това. Прочетох темата във "Говорилня" по този въпрос и много се засрамих.

Междувременно си давам почивка няколко дена - няма да участвам във форума, само ще чета мненията на другите. След това, ще положа усилия да не се дразня от разни коментари и да не им обръщам внимание занапред.

Айде да си говорим а? Ще е интересно, поне за мен! Верно! :exclaim:

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.