Jump to content
Българският форум за музиканти

D'Addario EXL170 BT ballanced tension set


blr

Recommended Posts

Вчера поставих на един от инструментите си D'Addario EXL170 BT ballanced tension set. Размерите на струните са подбрани така, че да имат изравнено напрежение на опън. Размерите са: 0,045 0,060 0,080 0,107, като напреженията са съответно: 19,29 кг. 18,53 кг. 18,17 кг. 17,89 кг. 

http://www.daddario.com/DADProductDetail.Page?ActiveID=3769&productid=381&productname=EXL170BT_Nickel_Wound__Balanced_Tension_Regular_Light___45_107

 

Като първи впечатления мога да споделя, че балансираното напрежение не е лошо, но съвсем не значи балансиран тон. Сега става ясно защо класическите размери са такива каквито са. Специално Е звучи осезаемо по-плътно от останалите. Ако някой друг има впечатления от тези нови комплекти, нека ги споделяме тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мога само да следя с интерес темата. Наскоро попаднах на информация за balanced tension, но не намерих 5-струнни комплекти. Идеята ми е интересна, но за да я постигна в мометна трябва или да си взема 4-струнен BT set и отделна 5-та или 2 комплекта от които да сглобя един. И двата варианта в момента са ми too much trouble :), затова ще почакам още, докато се появи наличен готов 5-струнен BT set. Интересно ми е как се усеща D-струната. Според това, което четох най-голяма промяна в опъна е при нея, тоест би трябвало да е осезаемо по-мека. "E" струната интерсно защо звучи толкова различно. Как е като я сравниш с G? Все пак G са си я оставили 0.045, а 0.107 е много, много близо до 0.105.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

G e 0.045 за да изравни напреженията.

Ако свириш, да речем октави на А и G (0.080 и 0,045) звучи балансирано като тон. Трудно се обяснява звук с думи, но тембърът е подобен, само височината на тона се променя. Ако направиш същото на Е и D (0,107 и 0,060) ниският тон, изсвирен на Е-струната е по-плътен и да кажем "бумтящ", докато високият е някак си по-тънък. На стандартен комплект (45 65 85 105), се усеща разликата в напреженията, но тембърът е по-изравнен. Разликата не е огромна, но е ясно чуваема. Нямам представа как ще звучи миксирано с други инструменти, но предполагам, че и там ще се чува. Един компресор "затяга" нещата и ако е правилно настроен, може да направи доста за да изравни струните като сила, но не и като тембър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От това, което казваш излиза, че подобрението в усещането идва за сметна на тона. Интересно как се съпоставя усещането на тоя сет с някой fanned frets инстумент. Нали и fanned frets целят изравняване на опъна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.