blr Публикувано Декември 15, 2013 Публикувано Декември 15, 2013 Вчера поставих на един от инструментите си D'Addario EXL170 BT ballanced tension set. Размерите на струните са подбрани така, че да имат изравнено напрежение на опън. Размерите са: 0,045 0,060 0,080 0,107, като напреженията са съответно: 19,29 кг. 18,53 кг. 18,17 кг. 17,89 кг. http://www.daddario.com/DADProductDetail.Page?ActiveID=3769&productid=381&productname=EXL170BT_Nickel_Wound__Balanced_Tension_Regular_Light___45_107 Като първи впечатления мога да споделя, че балансираното напрежение не е лошо, но съвсем не значи балансиран тон. Сега става ясно защо класическите размери са такива каквито са. Специално Е звучи осезаемо по-плътно от останалите. Ако някой друг има впечатления от тези нови комплекти, нека ги споделяме тук. Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Декември 15, 2013 Отговорено Декември 15, 2013 Аз мога само да следя с интерес темата. Наскоро попаднах на информация за balanced tension, но не намерих 5-струнни комплекти. Идеята ми е интересна, но за да я постигна в мометна трябва или да си взема 4-струнен BT set и отделна 5-та или 2 комплекта от които да сглобя един. И двата варианта в момента са ми too much trouble , затова ще почакам още, докато се появи наличен готов 5-струнен BT set. Интересно ми е как се усеща D-струната. Според това, което четох най-голяма промяна в опъна е при нея, тоест би трябвало да е осезаемо по-мека. "E" струната интерсно защо звучи толкова различно. Как е като я сравниш с G? Все пак G са си я оставили 0.045, а 0.107 е много, много близо до 0.105. Цитирай
blr Отговорено Декември 15, 2013 Автор Отговорено Декември 15, 2013 G e 0.045 за да изравни напреженията. Ако свириш, да речем октави на А и G (0.080 и 0,045) звучи балансирано като тон. Трудно се обяснява звук с думи, но тембърът е подобен, само височината на тона се променя. Ако направиш същото на Е и D (0,107 и 0,060) ниският тон, изсвирен на Е-струната е по-плътен и да кажем "бумтящ", докато високият е някак си по-тънък. На стандартен комплект (45 65 85 105), се усеща разликата в напреженията, но тембърът е по-изравнен. Разликата не е огромна, но е ясно чуваема. Нямам представа как ще звучи миксирано с други инструменти, но предполагам, че и там ще се чува. Един компресор "затяга" нещата и ако е правилно настроен, може да направи доста за да изравни струните като сила, но не и като тембър. Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Декември 16, 2013 Отговорено Декември 16, 2013 От това, което казваш излиза, че подобрението в усещането идва за сметна на тона. Интересно как се съпоставя усещането на тоя сет с някой fanned frets инстумент. Нали и fanned frets целят изравняване на опъна. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 16, 2013 Отговорено Декември 16, 2013 На китара с такъв балансиран откъм теншън сет е по-добре от стандартния. Цитирай
Recommended Posts