Jump to content
Българският форум за музиканти

64 Bit Vst Instruments ?


salt

Recommended Posts

Някой наясно ли е съсбъдещето на компютърното музициране в 64 битова среда?

Взъможно ли е с Cubase SX 3, който може да работи с 64 битови машини да се използват vst инструменти които работят с 32 битови компютри и изобщо как стоят нещата с 64 битовите компютри .Има ли музикален софтуъер за тях със инсртументи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж, това, колко битов е компютъра няма общо с това колко битова е обработката на сигнала. Може да се работи и с 256-битови плъгини на 16-битови компютри. Просто изисква повече процесорно време.

 

64-битовите процесори просто имат 64-битова шина за данни, и 64-битови регистри. Това е разликата.

 

Иначе предполагам, че 32-битовите приложения ще вървят без проблем на 64-битовото поколение х86 процесори. Също както днес ние може да си пуснем програма за 8086(8 и 16-битов), или 80286(16 битов,"Правец 16" всъщност е копие на IBM 80286) на нашите 80586(32-битови) процесори.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бих казал, че е "без проблем". Например Oracle 10g (32bit версия) тръгва под Win XP x64 и Windows 2003 x64, но някои от сървисите му гърмят като стой та гледай.

 

Въпросът ми се струва, че е коректно зададен, защото независимо, че под 64 битовите уиндоуси може да се пускат 32 битови приложения, не е възможно или поне текущите емулатори (WOW64) не дават възможност на 64 битови приложения директно да зареждат 32 битови библиотеки. Тъй като VST-тата са точно такива библиотеки, които се зареждат от хост контролера (Cubase, Sonar и т.н), това не е директно възможно ако не са 64 битови версии.

 

While running a fully 64-bit Windows system sounds great, the reality is that you'll very likely need to run Win32 code for a while. Towards that end, x64 versions of Windows include the WOW64 subsystem that lets Win32 and Win64 processes run side-by-side on the same system. However, loading your 32-bit DLL into a 64-bit process, or vice versa, isn't supported.

 

До колкото зная Cakewalk ползват технология, която наричат BitBridge, която позволява 32 битови VST-та да се ползват от 64 битовата версия на Sonar. В случая предполагам ползват втори хост (32 битов) който работи като сървис, зарежда при поискване 32 битово VST и чрез interprocess communication се обменят данни и се изпълняват методи. Това обаче при всички положения ще води до известно намаляване на производителността.

Редактирано от niki123bg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

However, loading your 32-bit DLL into a 64-bit process ... isn't supported

Това - ясно, ама к'во пречи, ако и хоста ти работи в 32-битов режим - тогава ще може спокойно да зарежда 32-битови библиотеки? Само размишлявам де, да не вземе да реши някой, че го твърдя със сигурност това..;)

Редактирано от ecmjazz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе изчакайте да излезе виста, после 1 година да може всички производители на софт да си пренапишат нещата и полсе още година докато ги кракнат и давайте смело

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

к'во пречи, ако и хоста ти работи в 32-битов режим - тогава ще може спокойно да зарежда 32-битови библиотеки?

Няма причина да има проблеми. До колкото зная Cubase SX3 работи под Win XP x64, без да е 64 битово приложение и си зарежда спокойно 32 битови VST и VSTi.

 

Ако процесорът е AMD, емулацията на 32 битовите инструкции е практически хардуерна, докато при Intel се налага това да се прави софтуерно от емулатора в уиндоуса. С други думи, 32 битовата версия на музикалният софтуер и съответните плъгини ще вървят със съвсем нормална скорост под 64 битов уиндоус, ако процесорът е AMD.

 

Не съм се задълбочавал в темата, но мисля, че за 32 битови приложения работещи под 64 битов уиндоус е възможно да се възползват от повече памет. Както знаете, при 32 битовите уиндоуси, макар че границата на адресируемата памет е 4 Gb, практически приложенията могат да ползват само 2 Gb. При известна промяна на boot.ini тази граница може да се промени примерно на 3 Gb, но се рискува да се появи нестабилност, тъй като това намалява пространството на адресируемата от ядрото памет. Предполагам, че при 64 битовият уиндоус това ограничение по отношение на потребителските процеси е премахнато и е възможно да се адресират пълните 4 Gb от 32 битови приложения. В момента не ми се намира време да поровя по темата, така че ако някой е чел може да сподели.

 

Иначе основна пречка в момента за ползване на 64 битовият уиндоус за музикантски цели са драйверите за аудио интерфейсите (за моя Аудиофил 192 има 64 битови драйвери и работят доста стабилно).

 

По интересен е въпросът с предстоящият Windows Vista, при който аудио приложенията ще имат директен достъп до аудио интерфейсите, без да преминават през една камара нива на абстракция. Практически това ще направи Windows-а много сериозна платформа за професионално аудио, но ще се наложи да се попренапишат някои части от съществуващите музикални софтуери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.