Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте! Имам един Лес Пол, на който ключовете разстройват при по-агресивно свирене. Опитах метода със "връзването" на струните, но за съжаление не върши много работа, особено при използването на повече бендове. Свиря със 12-56 размер струни. Обмислях да сменя сегашните ключове, които са Kluson Deluxe, със заключващи на Groover, но попаднах на информация, че дебелата 6-та струна, не влиза в отвора за струната. Гледах също така и други опции, като Schaller, Planet Waves, Gotoh и Sperzel, като за последните има доста позитивни отзиви, но въпросъ е, с кои точно заключващи ключове ще мога да използвам 12-56 размер струни. Помагайте братя :)

Да, забравих да спомена, че ми е ясно, че каквото и да взема, ще се наложи разщиряване на отворите в "главата" на китарата.

Редактирано от 81.slash
Отговорено

Моя Шектър е със заключващи ключове на Шектър, техни си някакви. Нямам проблем с 64-ка на 6-та струна, малко със зор влиза, но си влиза все пак. Не съм много полезен, но мисля, че едва ли има чак такава разлика в отворите при различните фирми.

Отговорено

А дали няма да стане ако просто свалиш 1 сант от намотката на струната колкото да захапе ключа и после ще навиеш един оборот и от намотката за да не се нищи. Така ще можеш каквито искаш ключове да си вземеш.

Отговорено

най-добре драсни един мейл на производителите (Шалер, Гото и пр.) Така ще получиш най-точен отговор.

Офтопик: Аз сега прегледах сайтовете именно на двете компании и интересното е, че заключващите им се тремоло системи вече не се казват Floyd Rose, а техни си варианти. Да не би да е изтекъл срока за патента и да ги произвеждат с някакви козметични различия?

Отговорено (Редактирано)

Имайте предвид, че ключовете на Sperzel са с по-малко съотношение на въртене, мисля че беше 1:13. Тоест едно завъртане на ключа е равно на 13 завъртания на "главата" със струната.

Иначе повечето заключващи ключове са със същата големина на дупката, както и стандартните. Поне Sperzel и Schaller със сигурност.

П.П.Изтече патента от няколко години или нещо подобно се случи. И вече всеки производител може да произвежда под каквото си иска име. За това на Gotoh на флойда вече не пише ...Under Floyd Rose Patents, a High Stability Tremolo System, ако се не лъжа!

В уикипедия пише големи глупости по темата Флойд Роуз.

На продукцията на Шалер винаги преди си е пишело Floyd Rose (като оставим на страна така наречения Schaller Floyd Rose). Сега вече е Schaller tremolo Lockmeister.

Редактирано от Kalmar
Отговорено (Редактирано)

Тоест едно завъртане на ключа е равно на 13 завъртания на "главата" със струната.

^ Всъщност е вярно точно обратното.

Редактирано от jorog
Отговорено

Здравей, постът ми не е най-пълноценен, но все пак... 52 рамер 6-та струна (от комплект 10-52) влиза без проблем в Groover. Предполагам, че и с 56 няма да е проблем. За съжаление нямам 56-ца, за да потвърдя със сигуност. 

Успех!

Отговорено

Никое заключващо се тремоло освен 'Floyd Rose' не се е наричало "Floyd Rose"! На тези, които са се произвеждали с предоставено право, това е указано с надпис, но те не са 'Floyd Rose'! 

На продуктите на Shaller пише 'Shaller'. На продуктите на Floyd Rose (Fender и др.) си пише 'Floyd Rose' ('Fender'; ...), ако и да са произвеждани от Шалер!

Заключващите тремола на Shaller и Floyd Rose са различни продукти (имат разлики в спецификациите), макар че изглеждат идентично и се произвеждат на едно и също място!

Отговорено

Разстройва и още как. Факторите са много, но от кофти ключове и аз имах дертове до скоро. Но пък и няма китара която да не мърда хич. Като каже някой "кърта тремолото и не мръдва и цент", е аз пък не му вярвам  :greenball:

Отговорено

Никое заключващо се тремоло освен 'Floyd Rose' не се е наричало "Floyd Rose"! На тези, които са се произвеждали с предоставено право, това е указано с надпис, но те не са 'Floyd Rose'! 

На продуктите на Shaller пише 'Shaller'. На продуктите на Floyd Rose (Fender и др.) си пише 'Floyd Rose' ('Fender'; ...), ако и да са произвеждани от Шалер!

Заключващите тремола на Shaller и Floyd Rose са различни продукти (имат разлики в спецификациите), макар че изглеждат идентично и се произвеждат на едно и също място!

Нокой не казва, че някога на друг продукт, освен тези на Floyd Rose, е пишело Floyd Rose (освен в текста за лицензните права). По-горе стваше дума, че останалите лицензни тремоло системи са наричани разговорно или споменавани в каталози като floyd rose system или floyd rose tremolo, освен коректното locking tremolo.

Schaller Floyd-a (идентичен с Floyd Rose II) и оригиналния такъв произвеждан от Schaller са с различни спецификации. Floyd Rose Original (поризвеждан от Schaller) и сегашното Schaller tremolo Lockmeister нямат разлики, освен надписа Schaller на второто.

Отговорено

Само да вметна, че ако се пробва с Gotoh SD90MG няма да се наложи допълнително разширяване на отворите на главата.

http://www.thomann.de/gb/gotoh_sd90mg_nickel.htm

Разбира се, ако magnum lock те задоволява като заключване.