jorog Отговорено Октомври 23, 2013 Отговорено Октомври 23, 2013 Ако не помниш какъв тип е диода ,то може да сложиш 1N4001 ,1N4004 или от същата серия 1N400x.И тук е важно диода да е поставен в правилна ориентация.Иначе . Цитирай
univox Отговорено Октомври 23, 2013 Отговорено Октомври 23, 2013 Ако svet.k не е много сигурен какво прави, съветвам го да намери техник който разбира - така може да си спести още неприятности. Второ, може в случая аз да съм некомпетентен, но не бях чувал за защита с паралелен диод. Може и да са измислили нещо, но доколкото аз съм ръчкал педалчета - защитата е била с последоватено вързан към схемата и батерията диод. Ако захранването е правилно, диода пропуска и схемата бачка. Ако захранването е неправилно диода не пропуска и схемата не бачка. Само че в този случай нищо не изгаря и като се сетиш да вържеш правилно захранването, всичко си тръгва нормално. При паралелен диод, при правилно свързване през диода не тече ток и всичко бачка. При неправилно свързване на практика става късо съединение през диода. Каква е гаранцията обаче че малка част от тока не минава през схемата? Освен това в този случай ако не се сетиш да изключиш веднага захранването има шанс да изгори я диода я нещо в захранването. А и дори само един диод да изгори - все пак това е неудобство - отиваш на концерт със скъп ефект (и скъпите ефекти имат защита, нали), обръщаш батерийката и после концерта се проваля щото трябва да търсиш техник да ти смени диода? И това е вариант на защита, но когато е свързан последователно върху диода пада 0,6V напрежение, което при батерийно захранване си е важно, затова не се практикува често. Честито на svet.k , спасихме камиончето Да си свири със здраве! Цитирай
svet.k Отговорено Октомври 24, 2013 Автор Отговорено Октомври 24, 2013 Ето и как звучи: https://soundcloud.com/svetlio_k/nux-hg5-sound Използвал съм кабинет и микрофон симулации от Гитар Риг. Сега отивам за горепосоченият диод и ще пиша пак като го поставям. Цитирай
svet.k Отговорено Октомври 24, 2013 Автор Отговорено Октомври 24, 2013 Успях да намеря 1N4002, от магазина ми казаха че последната цифра отговаря на волтажа - 1 за 100v, 2 - 200 и т.н. Всички били на 1 ампер и то май от там дойде проблема, аз му пуснах 1,3. Изглежда като на ефекта само дето не е прозрачен. Има същото означение като на схемата - правоъгълник разделен на две неравни части, така че ще го свържа по тоя начин. Какво ще стане ако все пак объркам посоката: ще пусна "кофти" ток през схемата или ще дам батерията на късо и няма да има сигнал? п.п. струва 4 стотинки, нормално ли е или да търся по скъп? Цитирай
univox Отговорено Октомври 24, 2013 Отговорено Октомври 24, 2013 Диодът който си самерил си е ОК. На него е маркиран светъл пръстен по -близо до единия край. Това е катодът, той в случая трябва да бъде свързан към плюса на захранването, а другото краче-на маса. Като го запоиш направи пробата не с адаптер, а с батерия, тя няма да се повреди при пробата а и няма да изгори диода ако си го свързал неправилно. Цитирай
jorog Отговорено Октомври 24, 2013 Отговорено Октомври 24, 2013 Ако си свързал правилно батерията и неправилно диода нищо няма да му стане на ефекта ,но няма да работи ,докато не сложиш правилно диода.При неправилно свързана батерия и диод ще изгори ефекта....завинаги!!! Цитирай
svet.k Отговорено Октомври 24, 2013 Автор Отговорено Октомври 24, 2013 Току що го сложих диода и посвирих малко след това, даже сега ми се струва че по добре "свири" Това ще ми е за обеца на ухото да не правя друг път подобни "експерименти" Огромно благодаря на всички които помогнаха да излекувам животинчето! Цитирай
Recommended Posts