Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за уестърн китара


Djigit

Recommended Posts

Здравейте! Четох из форума, но така и не намерих отговор на чуденката ми. Имам някакъв опит с електрическа китара и ми се ще да имам и една уестърн за някои метъл баладки, блус/рок и т.н. Както определят на англ. предпочитам повече warm от колкото bright звук, да не е писклива и да звучи добре с по- дебели струни .012 например. Свиря основно fingerstyle. Като форма предпочитам dreadnought, но съм отворен към предложения. Задължително да е изрязана за да стигам по високите прагчета, електроника не е задължителна, бюджета - до 500лв. Има ли подобно животно ? :(

Четох из форума добри отзиви за китарите Lag и Takamine, не робувам на марки. Ще ми се да е solid top но поради ограничения бюджет ще гледам каквото има... Опит с акустичните почти нямам.

Благодаря предварително! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fender CD60CE Cutaway Dreadnought Acoustic-Electric Guitar 

За мен лично е много добра като цена/качество. Има я из софийските магазини и в други градове. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мойте 5ст:

 

http://www.thomann.de/gb/fender_t_bucket_300ce_db_2013.htm

 

Докато гледах какво има си харесах и за мен една: 

http://www.musicworld.bg/bg/c_385/i_45993/SCHECTER_SGR_SA_1_AC_BLK.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Акустичната китара от подписа на Върбанов, разбира се в електо - акустичния и вариант.

 

http://www.washburn.com/products/acoustics/heritage/wd10sce.php 

 

За съжаление вече е изчерпана във Фактор София  и не се очертава да я имат скоро. Но ако успееш да я намериш няма да съжаляваш, гарантирано.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Бих ти предложил Lag, доста приятни китари са. За жалост в бюджета ти няма да влезе капак от масивна дървесина, само ламинат. Макар че за малко парички отгоре, има и масивна дървесина. Разбира се, без електроника, има я и в auditorium форма, ако решиш все пак да пробваш нещо различно: http://www.muzikalen.bg/bg/catalog/id/5594.html Не е изрязана, както искаш, но не пречи да тестваш. Така или иначе дори и с cutaway никога не ми са били прекалено удобни позициите след 15-16-та.

 

За тези парички китари със масивна дървесина са и Walden, но бих предпочел Lag без да се замислям, дори и ламинат да е. Не че Walden-ите са лоши, имал съм два в този клас за по година-две всеки, но Lag ми допадат повече.

 

Fender имат предложения, както разправят горе съфорумците, струва си и тях да ги пробваш. Аз лично никак не съм им фен точно на акустичните китари, но пък доста хора ги кефят, така че тествай и там

 

Иначе моите пет стотинки на принципна тема - щом пишеш, че електрониката (поне на този етап) не е задължителна, моят избор би бил по-скъпа китара без нея, както например Lag-a от горния линк. В този ценови клас електрониката никога не ми е харесвала, звучала ми е винаги скопено и без живинка, независимо че например китарата акустично звучи добре. Това вече е въпрос на вкус, може би, говорил съм с приятели китаристи по темата, всеки си имаше неговото си мнение, някои се кефят, някои - не. Ако по-нататък ти потрябва все пак електроника, има сносни магнитни адаптери, които се монтират/демонтират на китарата без каквата и да е интервенция по нея. Примерно се сещам в момента за един Shadow, около 50-ина евро беше, и изглеждаше доста добра алтернатива на пиезо решенията в този клас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки от нас има различни предпочитания. Сега ще почне едно писане, от което файда няма. Вече има толкова музикални магазини, обуваш си най-удобните чепици и тръгваш на обиколка. Пробваш и сравняваш. Понякога и евтини инструменти звучат добре, въпрос на късмет и случайност. Но с питане на става. Успех в търсенето. И се похвали ако сполучиш.

 

П.П. Например, аз лично не харесвам днешните акустични инструменти с надпис Fender, нямат нищо общо с качеството на американските си далечни роднини. Бих те посъветвал да прегледаш продажбите в Базара на форума и в Продавалник, понякога се появяват добри прадложения на разумни цени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Масивния преден капак е задължителен, ако искаш някакъв по-приличен акустичен звук. Разликата между китара изцяло от ламинат и със "solid top" е чуваема, а с времето звукът на китарата с масивен капак малко или много става по-добър. Предимството на ламината е, че е доста издържлив на всякакви външни условия. Колкото до звученето, "bright" или "warm", освен, че зависи много от струните, досега не съм чул две акустични китари да звучат съвсем еднакво, пък било и то от една марка и от уж еднаква дървесина и конструкция. Зависи и как ще свириш този фингърстайл - с нокти, без нокти... Без пробване няма да мине, още повече, че и струни 12-ски са доста сериозно предизвикателство за свикналия на електрическа китара, особено ако акустичната китара не е сетъпната добре.

 

Така или иначе, хубава китара за тези пари ще намериш предимно на старо. Не бързай, а се оглеждай - добри китари в ниския ценови сегмент правят Yamaha, Takamine, Seagull са малко по-скъпи и "по-bright", но са чудесни китари, ако ги намериш на добра цена. Имаше и един Cort MR710, който ме впечатли като звук за цената си (имаше и пиезо), предполагам и другите им китари няма да са лоши. LAG не съм пробвал.

 

Колкото до електрониката - трябва от сега да си прецениш, дали ще ти се иска да я включваш някъде тази китара, защото разходите по добро озвучаване на акустична китара в последствие са сериозни, а едно пиезо лесно спасява в повечето случаи положението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много на всички за съветите. Washburna ми допадна от това, което прочетох и чух в тубата, засега заедно с Lag са ми фаворити. Приятна изненада ми се струват Seagull особено performer серията, по- скъпи са но може да почакам докато посъбера и да скоча натам. Има ли къде да се пробват и внася ли ги някой в България?

Да обясня малко по- ясно под warm имам предвид леко по- басов, плътен, срещал съм и определението dark и mellow(зрял) sound. Ясно ми е че трудно може да се добие реална представа от клипчета, но ето този Lag t300 се доближава изключително много до звукът който ми допада, макар и той да отива над бюджета.

Гледах и едни доста интересни варианти - baritone китари. Taylor правят такива.

Но не бих скочил на такава ... поне на този етап. Звучат уникално, но и цената си я бива :)

А на мен ми трябва нещо по- универсално.

Редактирано от Djigit
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.camerton99.com/product.php?ProductID=506

 

Този магазин е до музикална академия на "Евлоги Георгиев" след военната академия в посока парка "Заимов". Там на близо е и Форте, където можеш да пробваш някой LAG. Късмет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.