Jump to content
Българският форум за музиканти

MIDI клавиатура към синтезатор


Doctor Van Dark

Recommended Posts

Здравейте! Имам нужда от втори клавир за лайв-изпълнения. Когато отидох в магазина продавача ми намекна, че е по-добре да си взема MIDI - клавиатура и "ДА Я СВЪРЖА КЪМ КЛАВИРА" (Yamaha Motif 8).

 След дълго търсене и пробване (ходих до София) си взех Novation Impulse 61. Обаче парите, отделени за лаптоп се изпариха.

 Тогава отново се сетих за думите на продавача.

 Та въпроса ми е: мога ли с MIDI-то да възпроизвеждам звуците на клавира без наличието на лаптоп?

 Взех си и аудио интерфейс Behringer Xenyx Q802 ( да.. всичко каквото изкарам отива за музика, наема и колата ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш, но какво ще спечелиш? Ще имаш един синтезатор, който може да се просвирва от две клавиатури, не два синтезатора. Ако искаш два напълно независими синтезатора, оглеждай се за някой синт-модул от базара. Среден клас такъв на старо, ще струва 2-3 пъти по-евтино от  нов лаптоп.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този Motif  има ли General MIDI?  (неможах да на меря инфо в нета за midi -то).  Съответно да зареждаш  различни  звуци на всеки midi канал, и на Novation-a му задаваш , кой midi канал да изпълнява.

Редактирано от automaton
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Ако идеята е да се свири с два различни звука на две клавиатури ( и keybord split  не е практично), тогава на миди клавиатурата се настройва миди канала по който ще се пращат миди съобщения към синтезатора. На същия канал в Ямахата се конфигурура желана програма/бленда и тогава натискането на клавиш на novation, би трябвало да пусне звук от ямахата. След това се избира друг миди канал за блендата на ямахата и така могат да се свирят различни бленди с целия диапазон на клавиатурите .

Редактирано от dontwarrior
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

^ Идеята на колегата е много практична, аз лично съм работил така доста време. Трябва само да внимаваш с MIDI съобщенията отнасящи се не до ноти а до промени на програми, нива и т.н. - стават грешки, като например да пратиш program change съобщение от MIDI клавиатурата и после да се чудиш защо свириш с различен пресет. Аз лично на моя Korg имам опции като Program protect и други подобни, трябва само да разцъкаш при тебе настройките за да видиш кое къде е и за какво е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.