Jump to content
Българският форум за музиканти

Акустични панели и бас трапове


Recommended Posts

Здравейте!

 

Обръщам се към вас за съвет, бих искал да сложа(изолирам) акустични панели и бастрапове във стаята си, която е 3х6 м и височина 2,5м

 

Когато поставя мониторите на дължина(на снимката са поставени на широчина) баса не е плътен, наслагва се и кънти.

Високите и средните честоти не са ми голям проблем, но бих искал да се погрижа и за тях. Главно ме е яд, че баса не се чува плътно. Бих желал да сложа няколко бастрапа в ъглите или незнам, новобранец съм и се обръщам към вас ...абе изобщо как да постъпя и какво да сложа... Ще съм ви много благодарен!

 

Yamaha HS80s

 

6531602s.jpg

 

 

Благодаря предварително..!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Зад миди клавиатурата, между стената и секцията врата ли има? 

2. Колко е разстоянието между  същата стена и прозореца? ( ъгъла зад единия бокс който се вижда)

3.Секцията има ли опция да се разкара от стаята  или ти е проблем...(знам как е с родителите положението не се притеснявай...:) )

4. Имаш ли проблем работното място да го изместиш на късата стена, тоест бюрото да бъде горе долу там където е миди клавиатурата, само че малко по напред от стената разбира се...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

здравей Telerig, мерси за отзива!

 

ами за жалост, няма как да се оттърва от глупавите секции, ето в момента съм сложил колоните така http://distilleryimage11.ak.instagram.com/11b1cd9c1a3311e3810222000ae80f2c_7.jpg

 

между стената със секциите и прозореца разстоянието е 3 метра, а на дължина стаята е 6 метра

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно, едни от нещата които помагат за доброто честотно разпределение в стаята е разполагането на мониторите на късата стена, ако има възможност поне на метър, метър и половина от нея, тъй че да гледат по протежение на дължината - както сега си направил. Симетрията в стаята е друго нещо - предмети, мебели и.т.н., но в случая секцията пречи за това...както и да е.  Едно от нещата които помагат също е определяне на мястото на слушане на около 38% от дължината на стаята или приблизително на около 2.28 м от стената при теб. (38х6/100) Това може и да не е толкова точно но е добра отправна точка. Оттам нататък може да си направиш бас трапове за ъглите - давам ти линкове от колеги, които са дискутирали отдавна тази тема във форума и ги изрових с търсачката:

 

http://realtraps.com/art_room-setup.htm

 

http://www.bobgolds.com/TrapDave/home.htm

http://www.bobgolds.com/TrapHarder/home.htm

http://webpages.charter.net/jdgeisen/BassTraps/BassTrap1.htm

 

За ранните рефлекции ще трябват дифузори, както се вижда от първия линк, но да я докараме дотам... бас траповете като за начало ще подобрят доста нещата...тъй като няма обаче възможност да се третира стаята както подобава (по разбираеми причини както стана въпрос), и проблемите със стоящите вълни ще си останат (особено в субниските) - друг съвет, който мога да дам е да си направиш триъгълника за слушане да е с по-близо разположени до теб боксове, а не да разтваряш широко стереото и да работиш тихо - 60-70 dB SPL максимум, като отвреме навреме усилваш само за проверка до 83-85... успех!

Редактирано от Telerig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Абе яко, но на десетия епизод спираш. Има точно три операции които прилага навсякъде, номера с огледалото става досаден при петото гледане ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.