Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за модване на Blackheart BH15


Recommended Posts

Здравейте колеги! Наскоро се сдобих с чисто нов Blackheart Handsome Devil BH15 Combo, но малко ми липсват ниските. С баса на макс и звука и гейна на половина ниските пак са недостатъчни. Опитах се да го отворя, за видя какви са лампите, но задният капак е здраво заял. Не успях. През решетката видях, че крайните лампи са JJ, приятна изненада. Не знам какво да го правя, но поне още мога да го върна. Китарата е Squier Bullet, но е със следните подобрения: 3x Duncan SSL-1 адаптери; Wilkinson Tremolo с голям стоманен блок; CTS pots;Oak Grigsby switch; Sprague Orange Drop кондензатори... Проблема не е от китарата. Видях страницата на Джон, в която той сменя просто един резистор на своя Little giant - bh5 и това дава повече ниски. 

"Replaced the 100k R5 with a more typical 33k resistor (see "E" in photo below).  This gives more bass and low mids at the cost of some effectiveness of the treble control."

Ето страницата - www.guitarnuts.com/amps/bh5h/

Ето какъв е въпросът ми. Къде се намира този резистор, който той е сменил, на моя handsome devil. Как мога да дам повече ниски.

Ето схеми - www.heelys-varna.com/BH/

Ще бъда много благодарен. :)

Любо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук има и двете схеми: Линк. Сайтът има доста инфо за Блекхарт амповете!

  • BH5 R5 = BH15 R8

И на двете схеми пише 100k-1W и тези резистори са част от тонкоректора. 33к е по-стандартна стойност, но вероятно са я променили с някаква умисъл. Рабира се нищо не ти пречи да тестваш!

 

Може да опиташ и смяна на BH15 C1 (bypass cap-а на първия гейн стейдж) с по-голяма стойност, например 22uF, както е на втория триод. За предпочитане с трипозиционно on-off-on ключе. Това ще ти даде по-малко гейн в средна позиция и повече бас в позицията с 22uF. Нещо като бууст щракалка с две различно басови включени положения. И разбира се спазвай изискванията към напрежението, на което може да работи кондензера. Тук то е сравнително малко, 16-25 волта също е ОК.

 

Аз имах ВН5 и не беше хич лош като за китайско ампче. Кофти бяха сток лампите и като цяло леко тенекиеното звучене, но пък инак биваше. :)

Не само че не съм забелязал липса на бас, ами и правеше впечатление, че бас китарата ми звучеше там доста убедително за разлика от някои други усилватели, където тона е доста по-"оформен" от схемата и разни честоти са орязани умишлено. Може би говорителят ти е смотан...

 

 

 

Едит: корекция на R8.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз бих те посъветвал, преди да започнеш да сменяш компоненти по усилвателя да го пробваш с качествен говорител. Почти съм сигурен, че това е причината. Имам си вкъщи еднa главичка BH5 и с бас-кабинет се държи прилично дори и бас китара, да не говорим за китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смятате ли, че ще излезе повече бас, ако сменя R8 с 33к, както е направил Джон от guitarnuts? Дали ще има проблеми?

@Baby Thomas - BH5 с какъв спийкър сте го използвали?

Моят е стоковият Eminence.

@blr Дори и да го пробвам трябва да си остана със стоковия говорител, защото това комбо беше далеч от бюджета ми и не мога да си позволя нов спийкър.

Дали след като се разработи малко ще пропусне повече ниски?

Ще трябва да нагодя усилвателя към спийкъра, колкото и да не ми се иска. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Народът си го е казал, от ... боя не става. По-добре заработи малко парици и си вземи качествено озвучително тяло или поне говорител.

Ето една симулация какво ще се получи при смяната на 100К с 33К. Средно положение на потенциометрите. Освен повдигането максимумът се премества към по-високите ниски - от 50-60 Hz към 100-120Hz. За да се запази честотата на максимума, трябва да се променят още елементи...

100k-33k_zps3d7749b8.jpg

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз го ползвах с истински говорител - Celestion Vintage 30. :P
Имам и друг говорител - Celestion Greenback, който няма толкова бас и е по-тих, нищо че пак е скъп и истински. За сола е уникален, но за метъл палм мютинг джъ-джът не. Може би ако сложиш 2 х 412...  :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Дори и да го пробвам трябва да си остана със стоковия говорител, защото това комбо беше далеч от бюджета ми и не мога да си позволя нов спийкър.

Дали след като се разработи малко ще пропусне повече ниски?

Ще трябва да нагодя усилвателя към спийкъра, колкото и да не ми се иска.

Не ти разбирам логиката. Готов си да разпарчедисаш чисто нов усилвател, но не си готов да потърпиш докато събереш едни 200 лв за нов говорител.

Много бързо грабвате поялниците. Чудя се и колко качествено можеш да извършиш тези модификации, при положение, че не си могъл даже да го отвориш .

Помисли, че един ден рано или късно ще искаш да го продадеш и да вземеш нещо по-добро. Ако му смениш говорителя, това само ще му повиши стойността, а винаги можеш да запазиш оригиналния говорител и да го продадеш с него. Ако го разръчкаш обаче, си остава вечно твое или ще трябва да го продаваш после за без пари.

 

Ако пък чак толкова те дразнят тези ниски може да се опита да се реши временно проблема с един евтин еквилайзер например, както и да сложиш малко по-дебели струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си разваляи кубето.Замъкни го в някоя репетиционна и го закачи на някакъв читав  кабинет.После ще решиш.Поздрави....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.