Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за 3лв. без жокери...


Recommended Posts

Здравейте съфорумци, 

имам сериозен въпрос, а никъде на намирам сериозен отговор.

За да изясним картинката давам пример:

Имаме микс примерно с 30 трака. Китарите с 4. Искате да паннати ляво и дясно на 100%. Всичко звучи ок. Няма проблеми с фази и т.н.

Като цъкнем мастър канала в моно, звукът се променя много, китарите са поне с 5-6дб по-тихи (не изчезват). 

PAZ Analyzer на Waves показва анти-фаза, което може да е от ефектите, може и да не е. Опитах да обърна фазата на 2-те китари - без резултат.....

Ето въпроса: Трябва ли микса да звучи подобно на стерео микса (като баланс), защото като пусна моя микс на телефон и е трагедия, а примерно на Godsmack миксовете са си ок и на телефон и на слушалки и където и да е ;)

И втория въпрос за 3,50лв. е: Как да направим микса да звучи добре в моно?

Благодаря предварително :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.betabugsaudio.com/plugs.php , плъгина се казва PhaseBug (най-отдолу на страницата) - върти фазата плавно, а не на стъпка 180 градуса - много помага при проблеми с фазите на канал, вследствие ефект, хорус, фленджер, дилей и т.н.

Слагаш последен в ефект веригата на подозрителния канал, пускаш аналайзера на мастера и въртиш полекинка, докато намалеят/изчезнат проблемите. После на следващия подозрителен трак - и те така.

Mono Compatibility е стар и известен проблем, още от зората на стереото. Затова е разработена Mid/Side (M/S) концепцията...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като си на стерео, и работиш със слушалки знам, всичко ти звучи ОК защото не се смесват двата канала и следователно не се унищожават взаимно заради фазовото изместване. По-явен става проблема като се слуша на монитори, понеже каналите се смесват във въздуха. И вече най-явно се чува като се просвирва през моно говорител, тъй като каналите идеално смесени още преди да стигнат до говорителя.

 

Знаеш ли как са записвани дадените китари (брой изсвирвания, DI/кабинети и т.н.)?

 

Аз винаги си държа един аналайзър на мастър канала и следя за фазови проблеми. Correlation meter-a не е хубаво да пада под 0 често.

На моно баланса ти трябва да е близък до този на стерео. Но не е само до баланс, фазовите проблеми доста скапват характера на звука също.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един съвет и от мен - пробвай да байпаснеш всички ефекти и екюта и чуй пак в моно и стерео.  Има ли разлика в баланса и каква според теб? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.