Jump to content
Българският форум за музиканти

Търся информация за този инструмент


Recommended Posts

Здравейте,

Преди няколко дни един дядо ми даде един малък корнет, който принадлежал на баща му. Има върху него метално лого на  стар музикален магазин, който не съществува. Пише - "Музикаленъ магазинъ Минка - Иванъ Н.Х. Антоновъ и синове Враца"

Има и друг гравиран надпис:

СZECHO-

LOWAKIA

Никакви други признаци за производител. Аз не съм специалист, така че  искам да попитам, ако някой може да ми каже повече за този инструмент. Много интересен е надписът на страната. Чехословакия е създадена в 1918 г., но не можах да намеря някъде този определен начин на изписване и  не мога да разбера периода на производство. Срещали ли сте някога този начин на писане на страната. Можете ли да ми кажете нещо повече за дадения музикален магазин във Враца. Благодаря ви много за вниманието.

 

 

Можете да видите снимки тук:  http://www.flickr.com/photos/97471476@N02/sets/72157634935211989/

Редактирано от mmmiloo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Ви за отговора. Темата я бях прегледал, но там интересното е, че тромпетяето има и логото на производителя. Там дават мнение за годината на производство,нно не и със сигурност. Така и не намерих, дори в музей питах, кога и защо страната се е изписвала така и съответно да мога да го свържа със съответен производител. Някой знае ли повече за тези стари музикални магазини в България. Предполагам може да се намери из архивите нещо. Би било интересно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Това, което имаш е по-скоро някаква флигорна. Виж каква е разликата в механизвите на твоя инструмент и показания от колегата корнет на снимките. Разликата между машинки и винтили е очевидна. Въпросън е дали е запазен и може да извади някакъв звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, изкарва звук.Проблем е,че липсва пружинка на средния вал. В момента е при майстор, който ще го оправи и би трябвало да засвири. Други проблеми няма.Така или иначе не успях да намеря някой, който да ми каже за специфичното изписване на Чехословакия. Писах на няколко техни музеи, но и от там не знаят за това изписване.....или по скоро не ми дадоха подобен пример. Това, което намерих е, че при старочешки се е ползвало W, но този начин на писане е сменен през 1840 и оттогава се ползва V. Това би обяснило странното изписване на Словакия, но не мисля, че инструмента е толкова стар. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.