StewN Публикувано Юли 19, 2013 Публикувано Юли 19, 2013 каква е ползата от "вкопаният гриф" (a scallop guitar neck) ? Цитирай
Caprycorn Отговорено Юли 19, 2013 Отговорено Юли 19, 2013 "Вкопаният гриф" е по-удобен при бендване (опъване), особено за хора с по-дебел връх на пръстите Цитирай
jordantcho Отговорено Юли 22, 2013 Отговорено Юли 22, 2013 Полза няма Има предимства и недостатъци Цитирай
7thString Отговорено Юли 22, 2013 Отговорено Юли 22, 2013 Изключително удобство за бендване без да натоварваш толкова пръстите, помага малко за чисто и отчетливо свирене на горните позиции. От друга страна - малко странно се хващат акорди в ниските позиции, затова и под 7 прагче не виждам смисъл да се дълбае. В началото също е малко странно, че пръста ти виси във въздуха, а не опира фретборда. Абе общо взето трябва да пробваш една такава китара и да усетиш как е, но за мен е един от най-смислените модове, който съм правил по китарата Цитирай
jordantcho Отговорено Юли 23, 2013 Отговорено Юли 23, 2013 (Редактирано) не съм особено съгласен с горните твърдения бендването както го наричате е еднакво лесно(просто и елементарно) както на китара с дълбани позиции така и на китара със стандартен гриф чисто свирене във високите позиции няма никаква връзка с дълбаните такива тоноизвличането определено е различно вибратото (като съществена част от тоноизвличането) е много различно усещането за инструмент е много различно акордите, както казва 7thString се хващат различно под 7ма позиция има много голям смисъл да се дълбае - там може да си играеш със звука и тоноизвличането най драстично(според мен разбира се) за протокола свиря на китара с дълбани позиции както и на такава с нормален гриф Редактирано Юли 23, 2013 от jordantcho Цитирай
Kalmar Отговорено Юли 24, 2013 Отговорено Юли 24, 2013 Бендването не е еднакво лесно за хора с дебели пръсти или хора със специфична постановка. Много китаристи (в това число Ричи Блекмор например) твърдят, че "изпускат" струната при повдигане, защото не могат да "вкопаят" достатъчно пръстите си под нея. Издълбания гриф помага доста в това отношение. 1 Цитирай
Лими Отговорено Юли 24, 2013 Отговорено Юли 24, 2013 Полза няма Има предимства и недостатъци Любопитен съм какви са недостатъците? Цитирай
7thString Отговорено Юли 24, 2013 Отговорено Юли 24, 2013 Лими, недостатъците са основно временни - да свикнеш, особено ако издълбаеш ниските позиции - тогава още нямаш навик да не натискаш надолу, а понеже надолу е въздух, а не дърво, има тенденция да изфалшивяваш акордите като натискаш по-силно. Друг недостатък е, че на теория малко или много изтъняваш грифа и е възможно минимално да промениш звука на китарата. Трети недостатък е, че губиш инлеите по грифа - моята основна китара има много яки инлеи и колкото и да ме сърбят пръстите да я издълбая, не ща да заносвам инлея Цитирай
Hillbilly Отговорено Юли 24, 2013 Отговорено Юли 24, 2013 По логиката на Блекмор,този човек трябва да свири с изкопан до тръсрода гриф,па некак не е така,а как се справя преценете сами - 2 Цитирай
golfabitch Отговорено Юли 24, 2013 Отговорено Юли 24, 2013 Моите са дълбани като на Блекмор и честно да ви кажа не ми прави впечатление разликата между обикновен гриф и дълбан,нямах проблеми със свикването. P.S.пръстите ми са по дебели! Цитирай
7thString Отговорено Юли 24, 2013 Отговорено Юли 24, 2013 Защо отнасяте дълбането към грифа на Блекмор? Той по някакъв по-странен начин ли е издълбан или? Цитирай
Kalmar Отговорено Юли 24, 2013 Отговорено Юли 24, 2013 (Редактирано) Неговия е по-специфичен. При първа позиция под 5-та и 6-та няма изобщо отнет материал. Постепенно нагоре по грифа издълбаването става по-дълбоко. Освен това при него издълбаването не е симетрично, а по-близо до прага, който "звучи". Редактирано Юли 24, 2013 от Kalmar 1 Цитирай
7thString Отговорено Юли 24, 2013 Отговорено Юли 24, 2013 Което ми напомни на още нещо - ако някой е решил да прави такава процедура, да внимава да не стърже близо до прагчетата, защото впоследствие ако се наложи да се сменят, може да "висят" в дупката ръбовете им. Цитирай
iliev.p Отговорено Юли 24, 2013 Отговорено Юли 24, 2013 HillbillyКкБлагодаря за този чудесен музикант,колкото и странно да ти звучи за пръв път го чувам супер яко ме изкефи ебаси цара ! Цитирай
Hillbilly Отговорено Юли 24, 2013 Отговорено Юли 24, 2013 Е,моля,всъщност обърках линка - Та, някакви изказвания,от сорта - не мога да опъна струната,че не ми е дълбан фингърборда звучат като "на крива ракета и космоса и пречи",да не употрбявам по циничния лаф.. Цитирай
Recommended Posts