Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

В по-далечната историята ще останат само няколко имена според мен, независимо от стила (що се отнася до електрическата китара).

- Хендрикс - на първо място -  на всички е ясно защо

- Блакмор - като автор на най-известния китарен риф

Отговорено

Eddie Van Halen - може да се включи в доста точки от № 7 нагоре.

По точка 10 / Алтернатив / - Jerry Cantrell...

Andy Timmons... от 1 до 16 :greenball:

Отговорено

Как можах да пропусна легендарния Al Di Meola! Допринесъл много. В много стилове. 80 000 гледания в моя You Tube канал. Снимах го от втория ред в София лайв клуб.

http://www.youtube.com/watch?v=8BQWVJXLEig&feature=c4-overview&playnext=1&list=TLkNQ17ZEASdc

Отговорено

В школата на John Mayall  и неговите няколко групи Bluesbreakers са израсли много вече известни имена.

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Mayall

Той е Кръстникът на Британския Блус.

https://www.youtube.com/watch?v=kX0AXzggoU0

Отговорено

Много яка тема,защото говорим за тези които са допринесли за КИТАРИзМА, а не кой ни е любимец !

Та затова ще добавя Франк Запа -  Пърпъл са записвали тогава албум, и специално са отишли на концерта,от което се ражда великото парче "ДИМ нАД ВОДАТА". Запа със своите новаторски идеи е вдъхновил много китаристи !

Също трябва да споменем Гери Мур дал много с разнообразното си творчество в много стилове.Има и други.

Вярвам ,че и тук в България едва ли има китарист който да не се е вдъхновил от някой друг,те са причина да има все повече нови китаристи !

Отговорено

Този младеж, въпреки, че не е в известна група или блестящ солист показва някои работи. Няколко пъти цитирам неговото име като начин да се правят пари в Нета. Както аз го наричам "Мъни дот ком".

В случая показва как ако доминантсептакордът е F#7 трябва да се свири на полутон над него умалената (Diminished) скала т.е. G умалена - от Сол тон, полутон, тон, полутон и така до определен тон. Казвам определен, защото началния и крайния тон на една фраза се запомнят инстинктивно от слушателя. Дейвид започва не случайно от септимовия тон на F#7 - Ми (важен тон) и свири низходящо тази симетрична и лесна фраза до основния тон на акорда - F# (също важен).

Прегледно и ясно.

http://www.youtube.com/watch?v=KW0GX_yrWKo&feature=em-uploademail

Отговорено

В такъв случай да кажа някои мои любими, без да ги определям в какви стилове са и кой е най - добър.

От по - металяшките стилове - определено Марти Фрийдман винаги ми е допадал, главно, защото има абсолютно неподражаем маниер на свирене. Говоря като стил и фразировка.

Извън метъла, същото важи и за друг мой любимец, който е от поколението на Клептън а именно - Джеф Бек!

От по - джазовите определено Уес Монтгомери, Майк Стърн, Бирели Лагрен ми харесват, но там има още доста имена, така че колкото и да изреждам все ще пропусна някой.

За рок - Сатриани и рок албумите на Гери Мур, някои работи на Слаш ми харесват много, Джо Пери от Аеросмит винаги ми е допадал, Джон Сайкс  - особено Whitesnake 1987, както и соловите му работи с Blue Murder, Джордж Линч - Докен, Браян Мей от Куин има интересни неща, Дейвид Гилмор от Пинк Флойд, Гътри Говън (който спада и към фюжън)

Блус - пак Гери Мур (който направи най - якия концерт, на който съм присъствал някога в Зала 1  на НДК), SRV, някои неща на Клептън, Фреди Кинг, Албърт Кинг, ББ Кинг, Питър Грийн, Робен Форд (един от най - любимите ми музиканти изобщо!)

Фюжън - Скот Хендерсън, Gregg Howe (не знам даже на БГ как се произнася), Гамбали, Майк Стърн, Стив Лукатър има яки неща.

Щях да забравя  Ричи Котзен - един от най - любимите ми музиканти, който разцепи на концерта си в София Лайв Клуб преди 1-2 години, като беше дошъл.

От новите, които тепърва пробиват и не са толкова известни - определено Gustavo Guerra, Jack Thammaratt, Sam Coulson - и тримата са рок, а последния е един от най - здравите рок/блус китаристи, които са ме накефили напоследък, въпреки, че е малко еднотипен.

Aко почна да изреждам и на акустична китара, постът ми ще стане прекалено дълъг за четене, така че спирам се дотук. :)

Отговорено

Vasil Pavlov, всички, които изброяваш и които колегите споменават са значими имена. Допринасят за каузата. Не ги подреждаме по номера, но всеки е подтикнал много младежи да си купят първата китара.