Jump to content
Българският форум за музиканти

Не мога да пея


alina

Recommended Posts

Здравейте! Много искам да се науча да пея, но и аз имам същия проблем - не мога... ама никак. Нямам амбиции да ставам певица, просто искам да пея прилично, за мое си удоволствие. Готова съм да си платя и да ходя на уроци, защото имам много голямо желание, но не знам дали професионалните вокални педагози биха се занимавали с човек като мен, без никаква подготовка и данни. Моля, препоръчайте ми, специално към CorvusCorax - дали твоят преподавател се занимава и с непрофесионалисти, и ако да, откъде мога да взема координатите му, също прочетох за един друг вокален педагог в този форум - Мирчевски мисля беше името, ще попитам и там... Помогнете, моля...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има една истина-"Или го имаш,или го немаш" .Ако тембърът на гласа ти е лош и да имаш невероятен слух - певец от теб няма да стане

Няма такова понятие "лош тембър",от всеки тембър може да излезе хубаво пеене,стига пеещият да има:

 

1.Верен слух

2.Да знае как да използва правилно гласа си

3. Самоконтрол

 

 

А ако има търпението да се занимава с това години наред и да не пропуска ден за упражнения(освен ако не се чуства добре или е възпрепятстван)-НАЙ-ДОБРЕ!!!!

 

Упражнението включва;Правилно дишане.Правилно звукоизвличане и постановка.Пеене на трудни за пеещия песни без прекъсване с цел тренинг на гласа.

 

Гласът е много фин инструмент ,затова не трябва да се прекалява,трябва много търпение, за да се получи нещо добро.Ако нещо не се получава,трябва да се изчака друг момент за проба,когато гласа се чуства по-добре и пеещият е в кондиция.

 

Пейте по час-два най-много на ден или ако се налага по-натоварено -два дни пеене,един ден или два почивка.Ако певецът е начинаещ добре е да пее всеки ден по 1-2часа примерно, уикенда -почивка(ТОВА Е ИНДИВИДУАЛНО ЗА ВСЕКИ)

Всеки певец има различен капацитет,затова се опитайте да се опознаете максимално добре в това отношение и по-добре по-бавно,но сигурно,отколкото да скъсате гласна връзка и да няма връщане назад!!!

Постоянството е задължително обаче!

 

Не се опитвайте да се учите сами,започнете с педагог който да ви насочи към правилното дишане и звукоизвличане и като усвоите това започнете сами да пеете и да се опитвате да постигнете това,което ви харесва.

Не забравяйте все пак че педагога само ви насочва и ви помага да постигнете най-доброто от вашия капацитет,но всичко останало си зависи от вас самите.

 

Не се отчайвайте,ако нещо не върви,винаги има към какво да се стремите,не бъдете високомерни и НИКОГА НЕ МИСЛЕТЕ ЧЕ СТЕ НАЙ-ДОБРИТЕ,защото точно в този момент ще се намери нещо да ви докаже,че съвсем не е така и тогава ще се почуствате много зле!!Не бъдете с прекалено ниско самочуствие,защото така също нищо няма да постигнете,просто знайте какво можете и какво не...и винаги се стремете към повече.

 

ЗА РОК-ПЕВЦИТЕ;

Не крещете,не пейтте гърлено,добрите рок певци не правят така(нищо че така изглежда на пръв поглед).За всяко нещо има техника.

 

Успех на всички,които искат да се научат на изкуството ПЕЕНЕ :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Драги вокали - разделям тези последни мнения, защото само заглавието на предишната тема(и 2-3 мнения даже) са за проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

alis - не мисля че си права за рок певците :beer: вярно е че за самото дране има постановки при които може да издаваш нечовешки звуци без изобщо да се напрагяш, но ако искаш да пееш нещо с пауър ще трябва да се вика. Някой неща си изискват повече звуково налягане.

 

Аз се занимавам странично с тия неща, защото по принцип се водя китарист, но вече прекарах известно време занимавайки се с пеене. Нещата определено си идват на мястото стига да знаеш какво правиш. Педагога е много добро решение, стига самия човек да си разбира от работата, другия вариант е да караш на уроци - там се обяснява кое е правилно, но за съжаление няма кой да ти каже ако бъркаш някъде.

 

Изключително важно е когато пееш да не се опирваш да си преправяш гласа. Когато пееш с твоя си глас всичко ти е спокойно, докато промяната на гласа изисква напрягане, не казвам че на места не може да се дават акценти, но не и да пееш с престорен глас. Доста често съм се натъквал на случаи в които се опитвам на имитирам нещо и просто не ми стига глас, но с моя собствен се получава, и нещата звучат много близко до оригинала.

 

Не всички гласове стават за пеене, реално погледнато всеки може да пее, но въпроса е как звучи крайния резултат. За да пееш добре поне според мен ти трябва много глас и хубав тембър. Може да минеш и само с едното от двете но резултатите никога няма да са оптимални.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

alis - не мисля че си права за рок певците ;) вярно е че за самото дране има постановки при които може да издаваш нечовешки звуци без изобщо да се напрагяш, но ако искаш да пееш нещо с пауър ще трябва да се вика. Някой неща си изискват повече звуково налягане.

За рок певците имам предвит това , че този специфичен звук при тях идва от тембъра и добрата техника на пеене и не се постига чрез крещене ,и гърлено пеене(Говоря за добрите рок певци,които са успяли да запазят гласа си години наред ;) ).При крещенето гласните връзки лека полека се отпускат,получава се гласова умора и ако не се спре навреме -ВЪЗЛИ

 

За викането съм съгласна...Без викане не се получава пауър,но трябва да се вика ПРАВИЛНО ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, искам да ти дам телефон на една моя учителка, мисля, че е добър педагог, а ако ползваш скайп - ето и скайпа й - Камбурови(написано с латински букви, както се чува) и дом. тел. 9315997 код на София,ако звъниш от др.мрежа:) успех :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

dea_gessi, каква подготовка дава тази педагожка - класическа или поп? Само с певици ли се занимава, или би взела и певец за ученик? Няма да питам доволна ли си от нея - щом даваш телефона и тук, значи си:blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Непознавам всичките й ученици, но има и професионалисти.

Класическо пеене, тя самата е оперна певица и дълги години е работила в Чехия. Понеже й пуснах тел. във форума, май не е лошо все пак да я питам дали има нещо против и ако имаш въпроси за по-подробна информация, мога да ти ги пусна на личния акаунт(тук във форума). :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.