Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Имам една електрическа кремона с 3 адаптера (single coil). Китарата в момента има 3 потенциометъра и output жак и работи, но шуми лошо като се връткат потенциометрите, а й някой доста лошо ги е запоявал.

Та купих си три 500К логаритмични (Аудио) потенциометъра и въпроса ми е как да ги свържа?

Имам 3 "входящи" двужилни кабела от адаптерите, един тъничък (предполагам маса от бриджа).

Не съм много на ти с електротехниката, но мога да запоявам (поне по-добре от предишния ентусиаст).

Та как да ги свържа? Мислех си  просто всеки адаптер да вържа с по един потенциометър и накрая изхода от всеки да го сложа на жака, но не съм сигурен дали няма да си пречат по някакъв начин.

Дайте предложение и евентуално обяснение.

Отговорено (Редактирано)

Автора, може ли по-подробно описание на конкретното положение, че така е да пращаш писмо - "на село, за тате"

Има ли ключ, няма ли, всичките потенциометри за усилване ли са, или има и за тон?

Нормално е да се пуснат снимки, за да се види отвън и отвътре. Иначе ще получаваш ала бала и накрая нищо няма да стане!

ПП. Не можах да разбера какво търсят кондензатори в заглавието?

Редактирано от Parni_Valjak
Отговорено

Вярно е. 500К потовете са за хъмбъкери.

Не е вярно!

Различните стойности се използват съобразено с търсеното звучене!

Отговорено

Ами, няма да се измени много, ако Гибсън-ът е бил с 300К например. (но ще има промяна - особено, ако се свири динамично)

Иначе - най-общо казано (споменах го скоро в една друга тема) по-високите стойности, ще доведат до някакво "просветляване", "избистряне", или както там може да се определи това проявление. Т.е., зависи тези 250К с какво ги сравняваш - с 300К на някои от новите серии, както и на някои от 70-те и 80-те; ... с 500К на голяма част от съвременните Стандард, Къстъм Шоп и други някои: ... или пък със 100-те 'К 'на някоя  многоцифрова реликава от първите години на производство.

Много важно е с какъв похват се формира тонът ... какъв е начинът на свирене. Ако се работи много с потенциометрите (особено за "изчистване" на звука и "натоварване" на сигнала) подборът на адаптери + стойности на потенциометри (и за ниво, и за тон) + тон-кондензатори + 'Hi pass' кондензатор (+ резистор понякога) може да осигури изключително богат избор.