Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на адаптери за бас.


tsetso

Recommended Posts

Здравейте!
Излезе ми свирене на кораб. Не ми се тръгваше с Алембика, защото пътуваме със самолети и не ми се искаше да рискувам, затова си взех един 5 струнен Скуайър Прецижън. Всичко ок, постегнах го, понаточих го и пристигнахме на мястото. Проблема е обаче като при всяка по-евтина китара а иманно, петата струна няма този конкретен тон като другите, а се чува със забавена атака и все едно през хорус. Много се дразня от това и съм решил така и така съм я наточил, да купя и някаква хубава електроника. За съжаление никога не съм се занимавал със смяна на адаптери и сега се чудя какво да взема. Бих искал да остане пасивна китарата. Гледах EMG, Bartolini, Fender и други ама как да избера като не знам кой какво е? Искам съвет. Търся по - рокаджииски саунд, но може и нещо по-комерсиално. Парите по принцип не са проблем, като съм си навил на масрафа. Ако може също така, някой да ми даде някакви линкове към демота, сравнения между отделните адаптери, ще бъда благодарен.
Забравих да спомена, че баса е с J адаптери въпреки че е прецижън и пак казвам 5 струнен. Предварително благодаря на всички отзовали се. Приемам също така и конкретни оферти.

Поздрави Цецо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

emg DC -CS

ги ползват много рок басисти свирят добре но трябва да се сложи някъде батерията

 

за пасивните димарцио ултра джаз свирят много добре. Садовски ги слагат на някои техни модели а и на цена са добре

 

http://www.thomann.de/gb/dimarzio_dp549.htm

 

 

това също свири добре но цените ги вдигнаха много и по добре да си купи човек направо няой евтин модел на уоруик

http://www.thomann.de/gb/mec_m_60201s_neck.htm

 

бартолини съм имал и пробвал поне 5 вида на мен не ми харесаха не мога да ги препоръчам

 

за другите трябва да се копае баса че са по дълги

Редактирано от temerut
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом искаш роксаунд си вземи оригиналните на Фендер, Сиймур Дънкан или Бартолини. Естествено, почитателите на активната електроника и изцъкления саунд на EMG не ги харесват, но това не е твой проблем. А "странното" звучене на петата струна може да има и други причини. Не спомена, но проблемът остана ли ако си сменял струните?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти много колега. Ще видя какво ще намеря из тези ми ти земи. Все пак още някой мнение ще ми дойде добре. Предварително благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

И аз мисля, че преди да даваш пари за електроника е добре да изчистиш други, евентуални причини: струни (най-вече), прегледай nut-a и bridge-а. Като първо, смени струните с по-дебела си, да речем 0,130"

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен причината за лошия звук на ниската струна не е само в адаптерите.

Може би си го направил, но ако не си мини още веднъж през баса - почистване на леглото на грифа за по-плътен контакт, здраво затягане на винтовете, които го държат, затягане на винтовете на струнника, настройка на височината на струната и дъгата на грифа, притягане на ключовете. Ако струната се усеща прекалено "мека", освен смяната с по-дебела можеш да опиташ да увеличиш ъгъла на пречупване при струнника и горното мостче - навий струната на ключа така, че ъгълът на пречупване да е максимално голям, а ако има възможност при струнника я пусни thru body. Ако фабрично не е предвидена такава възможност, но имаш достъп до инструменти можеш да направиш нещо подобно на Mike Lull:
http://www.bassdirect.co.uk/bass_guitar_specialists/Lull_P5fless_files/P5FlessRear.jpg
 

 

След като искаш инструмента да остане пасивен не бих те посъветвал да избереш Bartolini или EMG.
EMG по мое мнение звучат добре на басове с далеч по-безкомпромисна конструкция от твоя, които акустично имат добра атака, състейн и масивен и изравнен тон като честотен диапазон.  Естествено, вероятно има изключения, освен това по вкус всички сме различни, но това бих посъветвал аз въз основа на досегашния ми опит с 4-5 комплекта EMG слагани на различни басове.
Bartolini имат специфичен звук, който харесвам, но много от моделите им са с ниско ниво на сигнала и без вградена електроника ще си силно зависим от устройството, в което пускаш инструмента.  
За рок звук не бих избрал адаптери на Фендер, освен ако не търсиш автентично звучене. Dimarzio Ultra Jazz са чудесни адаптери - звучат добре, нямат шум, намират се лесно и цената им не е висока. Средите им са прибрани - за слап или smooth свирене са екстра, но за рок аз бих предпочел адаптери с повече среди и по-агресивен звук. Не казвам че не е възможно да ти харесат, просто го имай предвид като избираш.

Моите предложения:
- Seymour  Duncan рassive single coil - ако не те притеснява, че ще имат шум. Ретро звук, звучат леко "мръсно" и изкривено в среда и високи (обратното на smooth звученето на Ultra Jazz), нямат плътните ниски на някои модерни  J адаптери, но не звучат прекалено "тънко". По-евтини спрямо другите, които предлагам.
- Lindy Fralin. Два варианта - split jazz ако не искаш шум или single coil с 5 процента допълнителни намотки. И двата варианта звучат чудесно. 
- Joe  Barden. Слушал съм само веднъж такива, но имат много як звук за рок. Изравнени, без шум, агресивни в среди и с достатъчно ниски и високи за да звучиш добре като акомпаниращ инструмент. 

Чувал съм доста препоръки за за Delano JMVC, но не съм ги слушал. Споменавам ги, защото вероятно в Европа ще ти бъде по-лесно да ги намериш в сравнение с някои от горните. 

 




 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

адаптера е по малък и въобще няма магнит под 5та струна и да го сетъпва тая си е

ще трябва да ги сменя ако иска да звукне

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви пичове. Чух демо на DiMarzio Ultra Jazz и ако и да съм имал колебания, отпаднаха веднага. Ще се огледам, да си ги поръчам отнякъде наоколо. Още веднъж благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.