olygofren Публикувано Август 28, 2006 Публикувано Август 28, 2006 Значи, не знам как да го нарека, затова не знаех и как да търся Става въпрос за следното: един звук, който започва от някой тон и плавно се изменя, така че накрая звучи като pinch harmonic октава нагоре. Евентуално може и да му се прибави един лек "масаж" с лявата ръка. Абе звучи все едно звука преминава в лека микрофония. Примерно на Dead Skin Mask на Slayer съвсем в началото китарите отзвучават на ми и си съответно точно по този начин. Или на As I Am на Dream Theater в началото има един долен фа#, който преминава в много готин флажолет. Та въпросът е как се прави? Аз предполагам, че е възможно със съвсем леко докосване на струната с десен пръст, след като е дръпната (нещо като изкуствен флажолет) да се получи, но не звучи така чисто. А може би е с ефект, тогава какъв и какво му се променя с експрешън педала? Ха сега, мислете. Цитирай
the_man_who Отговорено Август 28, 2006 Отговорено Август 28, 2006 Предположението ми е, че те интересуват tap harmonics. Примерно Успех! Цитирай
BlueZone Отговорено Август 28, 2006 Отговорено Август 28, 2006 (Редактирано) А според мен става въпрос за най-обикновена микрофония, която може да се контролира при достатъчно сериозни техника и помещение Макар че този ефект може да се докара що-годе прилично и с процесор, което става по следната метода: Слага се пич шифтър на октава или квинта през октава, след което експрешън педала се нагласява така, че да променя микса между суровия и пичнатия тон, като в едното положение е 100% натюр, а в другото 100% пичнат. Аз поне така го правя и има доста приличен ефект. Редактирано Август 28, 2006 от iBobz Цитирай
olygofren Отговорено Август 28, 2006 Автор Отговорено Август 28, 2006 А! Последното е много хитро! Лошото е, че нямам пич-шифтър. А можеш ли да запишеш семпълче на тоя звук? Цитирай
Glacierise Отговорено Август 28, 2006 Отговорено Август 28, 2006 Абе не е това Пич, това, което търсиш, се прави с тремолото (или whammy, dive или както там му викаш ) Сваляш ръчката надолу, тапваш струната, и после постепенно отпускаш, и тона се вдига. В някой момент докосваш струната така, както се прави за естествените флажолети, и продължаваш да отпускаш. Когато се отпусне изходно положение, може и да вдигнеш малко за още ефект Have fun! Цитирай
BlueZone Отговорено Август 28, 2006 Отговорено Август 28, 2006 Еми ще постна семпълче тия дни. Цитирай
MDFk Отговорено Август 28, 2006 Отговорено Август 28, 2006 Изсвирване на тона, и докато резонира струната постепенно тапване? :think: едит: май the_man_who точно за това говори... Цитирай
NitroBGA Отговорено Август 28, 2006 Отговорено Август 28, 2006 Прочетох мненията дотук, но нямам намерение да си пускам слеър и да слушам, тъй като и без това не мога да свиря. Обяснението ти ме води до няколко възможни пиниза, но ще Ви открехна за това, което ми дойде първо на акъла, а вие го обяснете на човека, защото аз наистина не съм навътре. Китара с активна електроника. Превключвател (Switch), който променя изсвирения тон във флажолет. Става и бавно и бързо и както поискаш. Нямам китара с активна електроника, затова обяснете по-подробно, ако смятате, че има хляб в тая моя приумица. Цитирай
DYLGIQ Отговорено Август 28, 2006 Отговорено Август 28, 2006 Всяка от китарите ми писва по този начин, но само на определен тон, някоя в ла, друга в ми , друга в си. Забелязъл съм че ефекта се получава дори и на сухо , т.е без китарата да е включена някъде. И се повтаря през октава. Предполагам че зависи от вида на дървото. Поиграй си , като задържаш тона и съвсем леко масажираш, както сам каза. Дядо ти Джими Хендрикс я правеше тая работа с фийдбека много гъзарски Цитирай
docc Отговорено Август 28, 2006 Отговорено Август 28, 2006 Може би трябва да се уточни,какво означава "плавно преминаване": Дали бавно(плавно)покачване на тона по скАлата,до октава по-нагоре (посредством Slide;Tremoplo bridge;Whammy-тип устройство...) Или бавното затихване на тона от 100% до 0%,при същевременното появяване на октавов(с интервал 1, или повече октави) тон и нарастване на силата му,от 0% до 100%.(естествен feedback;harmonizer с динамично контролиране интензивността на отделните тонове...) Тap-harmonics и touch-harmonics предизвикват мигновеното променяне/заместване на тона,и не отговарят на изискването за плавност,посочено в описанието на темата. Цитирай
olygofren Отговорено Август 28, 2006 Автор Отговорено Август 28, 2006 бавното затихване на тона от 100% до 0%,при същевременното появяване на октавов(с интервал 1, или повече октави) тон и нарастване на силата му,от 0% до 100%.(естествен feedback;harmonizer с динамично контролиране интензивността на отделните тонове...)се има предвид Цитирай
Sieger Отговорено Август 28, 2006 Отговорено Август 28, 2006 Абе не е това Пич, това, което търсиш, се прави с тремолото (или whammy, dive или както там му викаш ) Сваляш ръчката надолу, тапваш струната, и после постепенно отпускаш, и тона се вдига. В някой момент докосваш струната така, както се прави за естествените флажолети, и продължаваш да отпускаш. Когато се отпусне изходно положение, може и да вдигнеш малко за още ефект Have fun! +1... Тествано е и работи перфектно Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 28, 2006 Отговорено Август 28, 2006 За да не правя нова тема да попитам за още един ефект. Как точно се получава онова стъргане по струните с перото, което правят много често в метъла, дето звучи като падащи снаряди от минохвъргачка. Аз просто плъзгам перото по струните, и никога не ми харесва как става, разлика през цялото време на минаване на перото по струната почти не мога да чуя. Цитирай
Overdrive Отговорено Август 29, 2006 Отговорено Август 29, 2006 а да не е комбинирано с малтретиране на флойда Цитирай
SomeoneElse Отговорено Август 29, 2006 Отговорено Август 29, 2006 (Редактирано) Евтиме, ако имаш предвид това, то то се прави много лесно - флажолет на пето или трето прагче на първите 2 струни, после натискане на флойда и след това, докато е още натиснат и струните са отпуснати, барабаниш безцелно по шеста струна с лявата ръка, за да се получи "експлозията" след падането на "снаряда от минохвъргачката" А иначе другото за което се сещам, че може да питаш, е просто pick slide надолу по струната, само че с промяна на скоростта на плъзгане на перото по струната (най-често шеста и/или пета), защото колкото по-бързо го плъзгаш, толкова по-висок е тона, а като започнеш бързо забавяш по протежението на струната пак се плучава промяна в тона. На теб сигурно затова ти се струва еднакво, защото просто дращиш с една и съща скорост... Редактирано Август 29, 2006 от SomeoneElse Цитирай
Recommended Posts