Jump to content
Българският форум за музиканти

Един пиниз


olygofren

Recommended Posts

Значи, не знам как да го нарека, затова не знаех и как да търся :godbless:

 

Става въпрос за следното: един звук, който започва от някой тон и плавно се изменя, така че накрая звучи като pinch harmonic октава нагоре. Евентуално може и да му се прибави един лек "масаж" с лявата ръка. Абе звучи все едно звука преминава в лека микрофония.

 

Примерно на Dead Skin Mask на Slayer съвсем в началото китарите отзвучават на ми и си съответно точно по този начин. Или на As I Am на Dream Theater в началото има един долен фа#, който преминава в много готин флажолет.

 

Та въпросът е как се прави? Аз предполагам, че е възможно със съвсем леко докосване на струната с десен пръст, след като е дръпната (нещо като изкуствен флажолет) да се получи, но не звучи така чисто. А може би е с ефект, тогава какъв и какво му се променя с експрешън педала?

 

Ха сега, мислете. :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А според мен става въпрос за най-обикновена микрофония, която може да се контролира при достатъчно сериозни техника и помещение :godbless:

 

Макар че този ефект може да се докара що-годе прилично и с процесор, което става по следната метода:

 

Слага се пич шифтър на октава или квинта през октава, след което експрешън педала се нагласява така, че да променя микса между суровия и пичнатия тон, като в едното положение е 100% натюр, а в другото 100% пичнат.

 

Аз поне така го правя и има доста приличен ефект.

Редактирано от iBobz
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А! Последното е много хитро! :godbless: Лошото е, че нямам пич-шифтър.

 

А можеш ли да запишеш семпълче на тоя звук?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе не е това :godbless: Пич, това, което търсиш, се прави с тремолото (или whammy, dive или както там му викаш :godbless: ) Сваляш ръчката надолу, тапваш струната, и после постепенно отпускаш, и тона се вдига. В някой момент докосваш струната така, както се прави за естествените флажолети, и продължаваш да отпускаш. Когато се отпусне изходно положение, може и да вдигнеш малко за още ефект :godbless: Have fun!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изсвирване на тона, и докато резонира струната постепенно тапване? :think:

 

едит: май the_man_who точно за това говори... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох мненията дотук, но нямам намерение да си пускам слеър и да слушам, тъй като и без това не мога да свиря. Обяснението ти ме води до няколко възможни пиниза, но ще Ви открехна за това, което ми дойде първо на акъла, а вие го обяснете на човека, защото аз наистина не съм навътре.

 

Китара с активна електроника. Превключвател (Switch), който променя изсвирения тон във флажолет. Става и бавно и бързо и както поискаш. Нямам китара с активна електроника, затова обяснете по-подробно, ако смятате, че има хляб в тая моя приумица.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всяка от китарите ми писва по този начин, но само на определен тон, някоя в ла, друга в ми , друга в си. Забелязъл съм че ефекта се получава дори и на сухо , т.е без китарата да е включена някъде. И се повтаря през октава. Предполагам че зависи от вида на дървото. Поиграй си , като задържаш тона и съвсем леко масажираш, както сам каза. Дядо ти Джими Хендрикс я правеше тая работа с фийдбека много гъзарски ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би трябва да се уточни,какво означава "плавно преминаване":

 

Дали бавно(плавно)покачване на тона по скАлата,до октава по-нагоре (посредством Slide;Tremoplo bridge;Whammy-тип устройство...)

 

Или бавното затихване на тона от 100% до 0%,при същевременното появяване на октавов(с интервал 1, или повече октави) тон и нарастване на силата му,от 0% до 100%.(естествен feedback;harmonizer с динамично контролиране интензивността на отделните тонове...)

 

Тap-harmonics и touch-harmonics предизвикват мигновеното променяне/заместване на тона,и не отговарят на изискването за плавност,посочено в описанието на темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

бавното затихване на тона от 100% до 0%,при същевременното появяване на октавов(с интервал 1, или повече октави) тон и нарастване на силата му,от 0% до 100%.(естествен feedback;harmonizer с динамично контролиране интензивността на отделните тонове...)
се има предвид
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе не е това :headbang: Пич, това, което търсиш, се прави с тремолото (или whammy, dive или както там му викаш :headbang: ) Сваляш ръчката надолу, тапваш струната, и после постепенно отпускаш, и тона се вдига. В някой момент докосваш струната така, както се прави за естествените флажолети, и продължаваш да отпускаш. Когато се отпусне изходно положение, може и да вдигнеш малко за още ефект :lol: Have fun!

+1... Тествано е и работи перфектно :lol::headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не правя нова тема да попитам за още един ефект. Как точно се получава онова стъргане по струните с перото, което правят много често в метъла, дето звучи като падащи снаряди от минохвъргачка. Аз просто плъзгам перото по струните, и никога не ми харесва как става, разлика през цялото време на минаване на перото по струната почти не мога да чуя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме, ако имаш предвид това, то то се прави много лесно - флажолет на пето или трето прагче на първите 2 струни, после натискане на флойда и след това, докато е още натиснат и струните са отпуснати, барабаниш безцелно по шеста струна с лявата ръка, за да се получи "експлозията" след падането на "снаряда от минохвъргачката" :)

 

А иначе другото за което се сещам, че може да питаш, е просто pick slide надолу по струната, само че с промяна на скоростта на плъзгане на перото по струната (най-често шеста и/или пета), защото колкото по-бързо го плъзгаш, толкова по-висок е тона, а като започнеш бързо забавяш по протежението на струната пак се плучава промяна в тона. На теб сигурно затова ти се струва еднакво, защото просто дращиш с една и съща скорост...

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.