Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,
Пиша за пръв път тук, така че моля ако изпусна някаква ценна ифнормация, която може да е полезна за отговорите - кажете.

Решил съм да си взема микрофон, който ще се използва за записване на глас ( не вокали ) за видео уроци и подкастове. Понеже не разбирам почти нищо от микрофони, прерових доста от наличната информация и ревю-та на различни модели от други подкастари и се спрях на няколко модела. Реших да се допитам до вас като хора с опит, които са чували тези микрофони и могат да ме насочат към правилния избор. Спрял съм се на следните модели :

• AUDIO TECHNICA AT 2020
  • Audio technica AT2050
  • Behringer B1
  • Behringer B2 PRO
  • STUDIOPROJECTS B1
  • AKG PERCEPTION 120
  • BEHRINGER T-47

Основната причина да се спра на тези модели е цената до около 300лв. Ако може да ми предложите нещо под тази цена, дори да липсва в списъка бих обърнал внимание и към него. Както споменах, микрофона ще се използва предимно за записване на глас, но също така в бъдеще е добре да може да бъде използван за записване на класическо пеене в малка, първа и втора октава и по възможност пиано. Разбира се повечето възможности няма да са минус в никакъв случай, стига да е в този ценови диапазон. Търся нещо на подобна цена, защото ще ми е нужно да взема и външна ( usb ) звукова карта. Ще използвам лаптоп за записването. Мисля за мискер с вградена карта, за да може в бъдеще да вкарвам звук от мискера в камера направо, а отделно да се използва usb изхода му. Спрял съм се на нещо подобно:

• Xenyx QX1002 USB
  • XENYX 302 USB
  • Xenyx Q802 USB

Като разбира се не изключвам варианта за мисксер и отделно usb звукова карта , може би нещо подобно:

• BEHRINGER UFO202
  • BEHRINGER UCA222

Съответно плюс миксер подобен на посочените горе, но без вграден USB интерфейс. Наясно съм, че е добре, да имам и един preamp , но това ще остане като следваща покупка, понеже бюджета ми до сега е скромен и може да покрие продукти до около 600лв. Разбира се, ако се вземе по-евтин микрофон ( например AT2020 ) може да взема и някакво евтино решение тип Behringer MIC200 към комплекта. Имайки в предвид този бюджет съм се насочил към микрофон до 300 лв, миксер/аудио интерфейс общо до към 200 лв., за да имам 100 лв за кабели, преходници и други. Имам поставка за микфорон и поп филтър, като поставката е от тези за маса, следователно може и нова поставка да се наложи да си взема. Ако микрофона няма шок маунт и това ще е нужно да се вземе.

За всичко останало - например слушалки - ще мисля в близко бъдеще, но към момента ще използвам просто обикновенни слушалки за компютър, които имам под ръка.

Надявам се да не съм изпуснал ценна информация. Когато предлагате решение за избора на звукова карта би било плюс ако може да споделите мнение за употребата и под Linux. Знам че UCA222 се разпознава и работи, но само до там успях да намеря информация.
Поздрави и ще очаквам вашите предложения.

Отговорено

Микрофоните, които си посочил не са подходящи за запис на говорене. Има няколко, които са точно за това:

https://www.thomann.de/gb/rode_procaster.htm

https://www.thomann.de/gb/shure_pg48xlr.htm

Естествено има и много други SM58, SM7b и т.н.

Искам да вметна, че Xenyx 302 usb има фантомно захранване 45V+, което значи че някои микрофони (48+) няма да работят (Behringer B1 не работи)... Има доста микрофони, които изискванията за фантомно са + - 5V и те работят с него. Иначе за парите си е супер.

По принцип Shure SM7b e доста наложен за запис на овървойс и броудкаст, но за него ти трябва доооста гейн о читав преамп, което ще надскочи бюджета ти сериозно....

Помисли също над въпроса къде ще записваш, дали помещението е акустично третирано, и ако не е, по-добре вземи динамичен микрофон, за да не запишеш нещо и после да се чудиш защо звучи кофти ;)

От кондензаторните микрофони всичките, които си посочил са доста "светли" и ще имаш проблеми ;)

Има и подходящи Blue bluebird, но няма да се вместим в 300лв.

Има задължителни неща за теб: поп филтър, акустични панели на стените, micscreen и едва тогава идва микрофона и интерфейса.

Аз бих взел SM57 + screen за него + поп филтър + Xenyx 302 USB = 300лв. ( заделяш още 100лв за пирамиди по стените и евентуално правиш сам панели от вата)

Отговорено

Благодаря за информацията относно Xenyx 302 USB. В тези дни, докато търсих информация послушах и няколко теста ( ревюта и съпоставяне ) на различни микрофони. В едно от ревютата имаше точно SM57 срещу  P170 ( 

) . Лично на мен кондензаторния ми харесва повече как звучи. По плътен е звука при говор, лично според мен. За това се спрях на кондензорни микрофони. Взимам си и бележка относно UCA  USB картите. Все още оставам насочен към кондензорните микрофони, а този SM57 като гледам е инструментален...
Отговорено

Имай предвид следоното: Създаването на youtube клипове, в които се правят подобни сравнения е точно толкова безмислено, колкото и гледането/слушането им.

Отговорено

Благодаря, но имайки в предвид, че аз ще правя подобни безсмислени клипове в youtube, макар и за други неща - звука които е там като резултат е едно от нещата, за които ме е грижа.

Отговорено

Благодаря, но имайки в предвид, че аз ще правя подобни безсмислени клипове в youtube, макар и за други неща - звука които е там като резултат е едно от нещата, за които ме е грижа.

След като е така, занимаваш себе си и нас ненужно. Ако наистина ще правиш ревюта на аудио техника от този тип в youtube е наистина безмислено-НАИСТИНА. Ако ще правиш podcast-и, няма нищо безмислено в това, стига да го умееш. Относно техниката, за тези цели всичко ще ти свърши работа, не давай излишни пари на вятъра. Ако не си забелязал, тук е музикантски форум, така че най-вероятно (ако някой въобще реши да ти отговори, че станахте много) ще ти бъде предложено нещо, което е излишно скъпо.

Ако си беше направил и труда да попрочетеш какво е писано тук преди, вероятно щеше да се досетиш, че конкретната техника не е от значение. Ако искаш нещата ти да звучат "професионално" постарай се да поработиш върху акустиката на помешението, в което ще записваш. Останалото е... всичко от дикция и правоговор до съдържание. Микрофонът ти е най-малкия проблем.

Желая ти успех!

Отговорено

Благодаря за отговора. Извини ме, не съм се изразил правилно, смятам да правя уроци, които в последствие да се качват в YouTube ( не говорим за аудио техника или уроци свързани с музика ). Решил съм да се опитам, нямам опит, сигурно въобще няма да ме бива, но преди да опитам - няма да разбера. А попитах тук, защото предположих, че хората ще имат опит - преди това разбира се си направих труда да потърся доста в раздела и като цяло в интернет, точно за това поста ми е с конкретни предложения, на които съм се спрял. Надявам се да не съм загубил много от ценното ти време и като цяло от времето на потребителите тук. Всичко като съдържание би трябвало да е с цел да е полезно както за мен, като човек задаващ конкретния въпрос, така и за бъдещи такива, щом сме "много" ( между другото грубо е да добавяш етикети на хората, но това е друга тема ) , като мен, които нямат нужния опит, но пък имат нужното желание както да се научат, така и да се държат прилично дори и в интернет.

Поздрави и отново - благодаря!

Отговорено

Насочи се към динамичен микрофон ;)

Избери си читав интерфейс - Focusrite имат прилични на достъпни цени....

Избери си поп филтър, стойка, микскрийн, изолация на стаята и ще можеш да записваш глас ;)