Jump to content
Българският форум за музиканти

Реставрация на бас Орфей


Recommended Posts

@rbtrjll: благодаря ти, явно и аз ще пробвам с автокит. Влакнестият обаче не е ли малко груб?

 

Попаднах на http://www.ebay.com/itm/40mm-Chrome-Bass-Guitar-Top-Nut-/390364681649?pt=UK_Guitar_Accessories&hash=item5ae38c55b1

Въпросът е струва ли си? Изглежда красиво, очевидно шансът да се счупи е нулев, но предполагам има неща, които пропускам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Автокитът е за коли. Използвай само нитроцелулоцен кит, бои и лак. Намери си нът от кокал или графит, металният не е добро решение. Не винаги красивото свири добре.

Твоят гриф не е за мазане с масла, ако свалиш стария лак ще трябва пак да го лакираш. Но това се прови преди да се сменят фретовете. Маслата са за фингърборд от розууд /палисандър/ или други подобни порести дървесини. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Първо, басът не е Орфей. Второ, преди да започнеш да шлайфаш, китваш... и въобще да инвестираш пари и време, убеди се, че натягащият прът (truss rod) на грифа работи нормално. Ако това не е така, няма смисъл да се занимаваш. Ако работи, най-добре е с него да се занимае лютиер, който да смени и подравни праговете, както и да смени ключовете с каквото си решил.

 

Ако искаш да направиш нещо, което да е използваемо, ще ти струва около 200 лв или повече (без да броим изгубеното време) и пак ще имаш инструмент с тлъст и по-скоро неудобен гриф и кофти дървения. Сещаш се накъде бия.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@blr: още на предната страница уточних, че вече знам, че басът е кръстоска от две Кремони. Тръс родът работи - това беше първото нещо, което проверих преди да почна да шкуря. Колкото до предложението ти за лютиера - това си е вариант ако човек не иска да се занимава, не умее и т.н. Аз не отговарям на тези условия, а и искам да се науча. И не очаквам да се получи супер-хипер-мега якия инструмент. Знам че тепърва се уча и е много възможно да го съсипя. Но не се ли опитам - със сигурност няма да успея. А и в първия пост писах, че тепърва започвам да се уча да свиря на бас, така че можеш да се досетиш колко високи са изискванията ми към звученето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

@ Fats - А аз може ли да попитам за лакирането на грифа, понеже все още не съм завършил акустичния си бас и в момента съм на тази част. Като изключим нитроцелулозния лак, какъв друг лак е подходящ за лакирането на грифа? Също така има ли вариант да се боядиса грифа преди да се лакира? Имам предвид някаква не-транспарентна боя, да стане плътно покритие?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ссава с всякакъв лак, но с нитро се работи най-лесно, пък и съхне бързо. Можеш да боядисаш грифа с каквото си решиш, но не и фингърборда. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, изразих се неправилно. За фингърборда питах. Ако не може да се боядиса, то поне с какво може да се лакира, пак изключвам нитроцелуозния лак?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би най-добре за фингърборда е да се ползва някой от многокомпонентните лакове. Така ще бъде по-устойчив на износване. Под лака ако искаш го направи на маргаритки. Един лесен вариант е да го пръснеш с разредена епоксидна смола и после да полираш. Смолата се разлежда добре с коресилин. Така беше направен басът на Жако Пасториъс, нотам смолата е нанасяна с помощта на бръснарско ножче в ролята на шпакла. Без разреждане за да запълни добре прорезите на извадените фретове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ Fats - грешно ли е и какъв ще е ефекта, ако фингърборда се байцне за цвят и след това да се третира с масло? Или задължително трябва да се лакира?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.