Mayvena Отговорено Юни 26, 2013 Автор Share Отговорено Юни 26, 2013 @rbtrjll: благодаря ти, явно и аз ще пробвам с автокит. Влакнестият обаче не е ли малко груб? Попаднах на http://www.ebay.com/itm/40mm-Chrome-Bass-Guitar-Top-Nut-/390364681649?pt=UK_Guitar_Accessories&hash=item5ae38c55b1 Въпросът е струва ли си? Изглежда красиво, очевидно шансът да се счупи е нулев, но предполагам има неща, които пропускам? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fats Отговорено Юни 26, 2013 Share Отговорено Юни 26, 2013 Автокитът е за коли. Използвай само нитроцелулоцен кит, бои и лак. Намери си нът от кокал или графит, металният не е добро решение. Не винаги красивото свири добре. Твоят гриф не е за мазане с масла, ако свалиш стария лак ще трябва пак да го лакираш. Но това се прови преди да се сменят фретовете. Маслата са за фингърборд от розууд /палисандър/ или други подобни порести дървесини. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mayvena Отговорено Юни 26, 2013 Автор Share Отговорено Юни 26, 2013 Много ти благодаря Fats! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
blr Отговорено Юни 26, 2013 Share Отговорено Юни 26, 2013 (Редактирано) Първо, басът не е Орфей. Второ, преди да започнеш да шлайфаш, китваш... и въобще да инвестираш пари и време, убеди се, че натягащият прът (truss rod) на грифа работи нормално. Ако това не е така, няма смисъл да се занимаваш. Ако работи, най-добре е с него да се занимае лютиер, който да смени и подравни праговете, както и да смени ключовете с каквото си решил. Ако искаш да направиш нещо, което да е използваемо, ще ти струва около 200 лв или повече (без да броим изгубеното време) и пак ще имаш инструмент с тлъст и по-скоро неудобен гриф и кофти дървения. Сещаш се накъде бия. Редактирано Юни 26, 2013 от blr Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mayvena Отговорено Юни 26, 2013 Автор Share Отговорено Юни 26, 2013 @blr: още на предната страница уточних, че вече знам, че басът е кръстоска от две Кремони. Тръс родът работи - това беше първото нещо, което проверих преди да почна да шкуря. Колкото до предложението ти за лютиера - това си е вариант ако човек не иска да се занимава, не умее и т.н. Аз не отговарям на тези условия, а и искам да се науча. И не очаквам да се получи супер-хипер-мега якия инструмент. Знам че тепърва се уча и е много възможно да го съсипя. Но не се ли опитам - със сигурност няма да успея. А и в първия пост писах, че тепърва започвам да се уча да свиря на бас, така че можеш да се досетиш колко високи са изискванията ми към звученето. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rbtrjll Отговорено Юли 6, 2013 Share Отговорено Юли 6, 2013 @ Fats - А аз може ли да попитам за лакирането на грифа, понеже все още не съм завършил акустичния си бас и в момента съм на тази част. Като изключим нитроцелулозния лак, какъв друг лак е подходящ за лакирането на грифа? Също така има ли вариант да се боядиса грифа преди да се лакира? Имам предвид някаква не-транспарентна боя, да стане плътно покритие? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fats Отговорено Юли 6, 2013 Share Отговорено Юли 6, 2013 Ссава с всякакъв лак, но с нитро се работи най-лесно, пък и съхне бързо. Можеш да боядисаш грифа с каквото си решиш, но не и фингърборда. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rbtrjll Отговорено Юли 6, 2013 Share Отговорено Юли 6, 2013 Добре, изразих се неправилно. За фингърборда питах. Ако не може да се боядиса, то поне с какво може да се лакира, пак изключвам нитроцелуозния лак? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fats Отговорено Юли 6, 2013 Share Отговорено Юли 6, 2013 Може би най-добре за фингърборда е да се ползва някой от многокомпонентните лакове. Така ще бъде по-устойчив на износване. Под лака ако искаш го направи на маргаритки. Един лесен вариант е да го пръснеш с разредена епоксидна смола и после да полираш. Смолата се разлежда добре с коресилин. Така беше направен басът на Жако Пасториъс, нотам смолата е нанасяна с помощта на бръснарско ножче в ролята на шпакла. Без разреждане за да запълни добре прорезите на извадените фретове. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
AlexStar Отговорено Юли 7, 2013 Share Отговорено Юли 7, 2013 @ Fats - грешно ли е и какъв ще е ефекта, ако фингърборда се байцне за цвят и след това да се третира с масло? Или задължително трябва да се лакира? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts