melll96 Публикувано Май 23, 2013 Публикувано Май 23, 2013 Здравейте! )) Не видях подобна тема, затова реших да създам нова.Та проблемът ми е притеснението на сцена - разбира се, при всеки има сценична треска, нормално е, но при повечето ми изяви при мен се проявява в ужасни "количества", започвам да треперя и изпълненията ми се превръщат в трагични Въпросът ми е знаете ли някакви упражнения, за да преодолея треперенето преди изява или някаква книга за това.Благодаря предварително. Цитирай
ascendendo Отговорено Май 27, 2013 Отговорено Май 27, 2013 (Редактирано) Здравей, Имах много сериозен подобен проблем. Не знам дали е успокоение, но с опита и увереността намалява значително. Не съм почитател на това да си представяш аудиторията като неодушевени предмети. Смятам, че много по - искрено и успокояващо е, ако вникнеш в посланието на произведението и осъзнаеш ролята си като човек, който предава това послание на публиката. Ти имаш роля да свържеш музиката със слушателите. Не си там за да си изсвириш произведението и да се притесняваш кой каква оценка ще ти даде. Преди всичко това е изкуство и ти си там, за да му бъдеш проводник и да го съпреживееш, давайки му частица от своята неповторимост. Да дадеш нещо на публиката, да докоснеш нещо в тях, с което ще ги накараш да спрат за малко да мислят за проблемите си, да замлъкнат умовете им за миг и да отидат на мястото, където искаш да ги заведеш. Те са се предали на теб за този момент. Та мисля, че трябва да се събереш в смисъла на произведението и в осъзнаването на това, че правиш нещо хубаво за всички. Като човек на изкуството ти си посланик на доброто и излизайки с любов на сцената, абстрахирайки се от всички светлини в залата, и забърквайки своята малка музикална магия, слей себе си, изпълнението си и публиката в една обща светлина. Тогава всички ще сте едно и няма да има нещо външно, от което да се притесняваш. :) Колкото повече изгубваш усещането за "себе си", за сметка на емоцията и посланието на произведението, толкова по-голям резултат ще имаш в направлението, с което имаш проблем и толкова по - благодарна и обичаща публика ще имаш.Всяко нещо отнема време, но работейки върху идеи като тази, можеш да достигнеш до по - дълбокия смисъл на това, което вършиш и да го преживееш на друго ниво на разбиране. Редактирано Май 27, 2013 от ascendendo 4 Цитирай
L.K. Отговорено Май 27, 2013 Отговорено Май 27, 2013 И аз харесвам горното, но то не важи, ако попаднеш на кофти публика. А такава има, повярвай ми. На концерта на Пинкас Цукерман в Зала 1 на НДК извъня телефон. Това го вбеси и му повлия на изпълнението, поне в началото. А той хич не е кой да е. Цитирай
savov Отговорено Май 27, 2013 Отговорено Май 27, 2013 Ами с времето нещата се оправят. Съвет може да е например да изпълняваш неща, които е сигурно, че знаеш добре. Притеснението е в пъти по-малко ако изпълняваш нещо, сериозно репетирано преди това. Цитирай
Hillbilly Отговорено Май 28, 2013 Отговорено Май 28, 2013 Здравейте! )) Не видях подобна тема, затова реших да създам нова.Та проблемът ми е притеснението на сцена - разбира се, при всеки има сценична треска, нормално е, но при повечето ми изяви при мен се проявява в ужасни "количества", започвам да треперя и изпълненията ми се превръщат в трагични Въпросът ми е знаете ли някакви упражнения, за да преодолея треперенето преди изява или някаква книга за това.Благодаря предварително. Трескаш една водка/ракия или там какво харесваш и свириш как си знаеш и ти е на душата , не обръщай внимание на олигофрените от публиката - винаги има такива,ама да се биеме ли с тях... Цитирай
Fats Отговорено Май 28, 2013 Отговорено Май 28, 2013 Здравейте! )) Не видях подобна тема, затова реших да създам нова.Та проблемът ми е притеснението на сцена - разбира се, при всеки има сценична треска, нормално е, но при повечето ми изяви при мен се проявява в ужасни "количества", започвам да треперя и изпълненията ми се превръщат в трагични Въпросът ми е знаете ли някакви упражнения, за да преодолея треперенето преди изява или някаква книга за това.Благодаря предварително. Упражненията са много прости. Предварително си научаваш добре нещата, ако трябва ги изсвири пред приятели. Винаги води със себе си приятел и го слагай на место, което виждаш добре. Когато започнеш да свириш, свири за него, другите не съществуват за тебе. Ако няма такъв човек си харесай някой от публиката и не сваляй очи от него. Явно все още нямаш достатъчно опит и това е в основата на притесненията ти. Повярвай, всичко това ще изчезна с времето. Естествено, не трябва да достигаш стадий на безразличие защото тогава се губи многоот изпълнението. Все пак щеше да е добре ако напишеш на какъв инструмент свириш и каквd музика изпълняваш. Сам (сама) или с група. Цитирай
Recommended Posts