Jump to content
Българският форум за музиканти

Кустом НЕК


Recommended Posts

Еми беше дебел като на мотика-нека ...

Та сега горе е 19мм долу е 21 мм

като Визард-2 нековете на Ибанез.

 

За целта бе използвана Пила от сичко по 1 лев.

И 3 вида шкурки.

Лак - Спрей 5 лв за кола :):)

Нови ключове...запълване на дупки от винтчета от старите с клечка за зъби и Ц200

Редактирано от MDFk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ баш майсторско, както си му е реда :):):):)

И аз ще оперирам един по същия начин тия дни около Нова година.

Само че трябва да си намеря мАсло (tung oil) отнякъде (разбирай някой худ. магазин) че моя е без лак, а е само на дърво с мАсло хехехе :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми нямам идея честно казано ама ще иска бая търкане докато попие гадта :)

Другият вариант и така е правена китарата по принцип е стържа до полвина от разстоянието, което искам да намаля - след тва два-три слоя лак с междинно стържене, за да попие и да предпазва дървото и след тва чак с мАсло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е така де, ама лака няма да остане всъщност видим и "усещаем". Ще го изстържа до "голо" дърво. Въпроса е да попие и да запечата доколкото може дървото и след това с мАсло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 10-на години си взех части за китара(strat) от Warmoth и си я сглобих вкъщи.Грифът беше от добър bird's eye maple и го поръчах готов и лакиран,за да не оплескам нещо.Тялото(alder),обаче беше само подготвено за завършване и там го ударих на експеримент - в смисъл,че правих нещо,без да знам какво точно ще излезе(имам известни познания,но нямам лютиерски опит,нито пък амбиции).Поръчах от Stewart & McDonald оцветители(бял,кафяв,и черен) и Tung-Oil(мисля,че беше около 0.5л,или малко по-малко).Пишеше,че са такива,каквито се използват специално при производството на китари(нямам представа,по какво биха се отличавали от някои други "стандартни" продукти).И се започна...

...Слагах от оцветителите "на око" в маслото(изобщо не знам,дали е правилно)и търках върху дървото,докато се получи равномерност на "картината".След 2-3 дни - пак.И така - докато изразходвах олиото(20-на дни).Трябва да отбележа,че слагах малко оцветител и то само първите 2-3 пъти.

В резултат се получи много приятно(явно съм пристрАстен) и неповторимо(определено не бих могъл да повторя същия резултат) natural/amber/vintage gold произведение.След няколко месеца,през които използвах китарата сравнително активно,един приятел я лакира,но много "леко".Това малко "облагороди" суровия вид и като резултат ме зарадва.

 

Това е пример нехарактерното приложение на масло(върху тяло) и вероятно подобен резултат би се постигнал по-лесно,с по-подходяш метод за обработка на "сурово" дърво(напр. приготвена за целта паста),или с някой от традиционните способи за финиш.

За обработка на задната част гриф,обаче, Tung-Oil се използва често.Консервира и предпазва дървото,без да се прилага лакиране,което пък води до специфично "усещане" на грифа.(напр. старите Jem).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...или Framus или Washburn N -сериите или моят JP къстъм и много други:) Аз специално го предпочитам пред лакирания гриф... чисто като усещане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://nalbantov.muzikant.org/neck/IMG_0529(Medium).JPG

 

Да питам - пилихте ли прагчетата? На 4-то, 7-мо, 10-то прагче се забелязва малък луфт между прагчето и дървото, което малко ме притеснява, защото ако не ги е пилил майстора има 90% шанс да звъни заради тях. Предполагам, че са слагани с гумен чук.

Ако са пилени - облепи грифа с хартиено тиксо, да не се изцапа, а само прагчетата да се показват, и ги полирай с полир-паста за да станат турбо-лъскави.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не е луфт. Снимката е малка ...Но иначе е изцапано от тиксото.

И под тоя наклон изглежда като луфт... :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на една от китарите ми грифът е ънфинишд (третиран с лимоново масло) - усещането е несравнимо с това на лакиран, но пък за сметка на това значително по-лесно се зацапва. иска доста внимателно и времеотнемащо почистване.

остава въпросът за личното виждане и макар на мен лично лакирането да не ми създава дискомфорт все пак не го предпочитам.

 

@docc: на мен стюмак не щат да ми шипват тунг ойл, че било запалимо и го продават само в уса. ти там ли си го поръча?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@docc: на мен стюмак не щат да ми шипват тунг ойл, че било запалимо и го продават само в уса. ти там ли си го поръча?

Напълно си прав!

 

Поръчах го от там и го получих!(дори кутията може да е още някъде в мазата).След по-малко от година поисках да поръчам отново,но ми отказаха доставка с куриер с Air Transport(а друга възможност за доставка фирмата не предлага),точно по причина,че е огнеопасен!Малко по-късно един приятел(Боян Матев - лютиер) също се опита да поръча,но му отказаха по същата причина.После се чудехме,как е минало първия път!Изглежда някой не си е свършил работата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

йеп, в момента се риджектва автоматично от онлайн системата за поръчки. май ще се наложи да ми го донесат на ръка отвъд големата вода :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.