Black Bird Публикувано Август 22, 2006 Публикувано Август 22, 2006 Ето новия грифт на кума ми 3 Дена шкурки и стръгане... С позиции от Пламен Иванов :green: ЗУППП! Цитирай
synchu Отговорено Август 22, 2006 Отговорено Август 22, 2006 А шо го стъргахте? В с'ми откъде почнахте и каква беше целта Цитирай
Black Bird Отговорено Август 22, 2006 Автор Отговорено Август 22, 2006 (Редактирано) Еми беше дебел като на мотика-нека ... Та сега горе е 19мм долу е 21 мм като Визард-2 нековете на Ибанез. За целта бе използвана Пила от сичко по 1 лев. И 3 вида шкурки. Лак - Спрей 5 лв за кола Нови ключове...запълване на дупки от винтчета от старите с клечка за зъби и Ц200 Редактирано Август 22, 2006 от MDFk Цитирай
synchu Отговорено Август 22, 2006 Отговорено Август 22, 2006 ^ баш майсторско, както си му е реда И аз ще оперирам един по същия начин тия дни около Нова година. Само че трябва да си намеря мАсло (tung oil) отнякъде (разбирай някой худ. магазин) че моя е без лак, а е само на дърво с мАсло хехехе Цитирай
Black Bird Отговорено Август 22, 2006 Автор Отговорено Август 22, 2006 (Редактирано) с мАсло хехехе Ауппп ЯКО! Кажи колко е тва масле Редактирано Август 22, 2006 от Nalbantov Цитирай
synchu Отговорено Август 22, 2006 Отговорено Август 22, 2006 Ми нямам идея честно казано ама ще иска бая търкане докато попие гадта Другият вариант и така е правена китарата по принцип е стържа до полвина от разстоянието, което искам да намаля - след тва два-три слоя лак с междинно стържене, за да попие и да предпазва дървото и след тва чак с мАсло. Цитирай
wolfgang Отговорено Август 22, 2006 Отговорено Август 22, 2006 аз гласувам за масло на голо, без лак Цитирай
synchu Отговорено Август 22, 2006 Отговорено Август 22, 2006 Е така де, ама лака няма да остане всъщност видим и "усещаем". Ще го изстържа до "голо" дърво. Въпроса е да попие и да запечата доколкото може дървото и след това с мАсло. Цитирай
docc Отговорено Август 22, 2006 Отговорено Август 22, 2006 Преди 10-на години си взех части за китара(strat) от Warmoth и си я сглобих вкъщи.Грифът беше от добър bird's eye maple и го поръчах готов и лакиран,за да не оплескам нещо.Тялото(alder),обаче беше само подготвено за завършване и там го ударих на експеримент - в смисъл,че правих нещо,без да знам какво точно ще излезе(имам известни познания,но нямам лютиерски опит,нито пък амбиции).Поръчах от Stewart & McDonald оцветители(бял,кафяв,и черен) и Tung-Oil(мисля,че беше около 0.5л,или малко по-малко).Пишеше,че са такива,каквито се използват специално при производството на китари(нямам представа,по какво биха се отличавали от някои други "стандартни" продукти).И се започна... ...Слагах от оцветителите "на око" в маслото(изобщо не знам,дали е правилно)и търках върху дървото,докато се получи равномерност на "картината".След 2-3 дни - пак.И така - докато изразходвах олиото(20-на дни).Трябва да отбележа,че слагах малко оцветител и то само първите 2-3 пъти. В резултат се получи много приятно(явно съм пристрАстен) и неповторимо(определено не бих могъл да повторя същия резултат) natural/amber/vintage gold произведение.След няколко месеца,през които използвах китарата сравнително активно,един приятел я лакира,но много "леко".Това малко "облагороди" суровия вид и като резултат ме зарадва. Това е пример нехарактерното приложение на масло(върху тяло) и вероятно подобен резултат би се постигнал по-лесно,с по-подходяш метод за обработка на "сурово" дърво(напр. приготвена за целта паста),или с някой от традиционните способи за финиш. За обработка на задната част гриф,обаче, Tung-Oil се използва често.Консервира и предпазва дървото,без да се прилага лакиране,което пък води до специфично "усещане" на грифа.(напр. старите Jem). Цитирай
synchu Отговорено Август 22, 2006 Отговорено Август 22, 2006 ...или Framus или Washburn N -сериите или моят JP къстъм и много други Аз специално го предпочитам пред лакирания гриф... чисто като усещане. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 23, 2006 Отговорено Август 23, 2006 (Редактирано) http://nalbantov.muzikant.org/neck/IMG_0529(Medium).JPG Да питам - пилихте ли прагчетата? На 4-то, 7-мо, 10-то прагче се забелязва малък луфт между прагчето и дървото, което малко ме притеснява, защото ако не ги е пилил майстора има 90% шанс да звъни заради тях. Предполагам, че са слагани с гумен чук. Ако са пилени - облепи грифа с хартиено тиксо, да не се изцапа, а само прагчетата да се показват, и ги полирай с полир-паста за да станат турбо-лъскави. Редактирано Август 23, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Black Bird Отговорено Август 23, 2006 Автор Отговорено Август 23, 2006 Това не е луфт. Снимката е малка ...Но иначе е изцапано от тиксото. И под тоя наклон изглежда като луфт... Цитирай
wolfgang Отговорено Август 23, 2006 Отговорено Август 23, 2006 на една от китарите ми грифът е ънфинишд (третиран с лимоново масло) - усещането е несравнимо с това на лакиран, но пък за сметка на това значително по-лесно се зацапва. иска доста внимателно и времеотнемащо почистване. остава въпросът за личното виждане и макар на мен лично лакирането да не ми създава дискомфорт все пак не го предпочитам. @docc: на мен стюмак не щат да ми шипват тунг ойл, че било запалимо и го продават само в уса. ти там ли си го поръча? Цитирай
docc Отговорено Август 23, 2006 Отговорено Август 23, 2006 @docc: на мен стюмак не щат да ми шипват тунг ойл, че било запалимо и го продават само в уса. ти там ли си го поръча? Напълно си прав! Поръчах го от там и го получих!(дори кутията може да е още някъде в мазата).След по-малко от година поисках да поръчам отново,но ми отказаха доставка с куриер с Air Transport(а друга възможност за доставка фирмата не предлага),точно по причина,че е огнеопасен!Малко по-късно един приятел(Боян Матев - лютиер) също се опита да поръча,но му отказаха по същата причина.После се чудехме,как е минало първия път!Изглежда някой не си е свършил работата! Цитирай
wolfgang Отговорено Август 24, 2006 Отговорено Август 24, 2006 йеп, в момента се риджектва автоматично от онлайн системата за поръчки. май ще се наложи да ми го донесат на ръка отвъд големата вода :-) Цитирай
Recommended Posts