Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Ами хора както заете в Джаза има определени стандарти в смисъл схема от поредица акорди. Поради факта , че адски много искам да свиря джаз макар да знам колко е трудно все пак трябва да се почне с нещо. Та можете ли да ми помогнете някви сайтове дори от някъде от където да мога да си поръчам дори книжка...

Отговорено

Мерси аз едното го видях ама там пише по каква школа се водят а аз питам от къде да си намеря школа по която да се вода а за другото мерси мисля че ще е от полза :)

Отговорено

ами намери си някъде някое издание на Real Book и почвай яко да копаеш. Не е лесно и ти препоръчвам да отидеш на учител докато влезеш малко в час. :headbang:

Отговорено

Искаш да свириш джаз или искаш да обогатиш свиренето си и музикалната си култура с "джаз елементи :headbang:) " ...за първото ти трябва учител ( те са общо взето 3-4 в България и изисква сериозно посвещение ) , за второто може да минеш и с някоя добра школа,...

Отговорено

и за второто ти трябва учител. Опита ми е показал, че дори и най- елементарната школа без учител се усвоява 10 пъти по- бвно. А про джаз стандартите се изисква и доста теория :)

Отговорено

Не знам откъде си, но ако си от София от септември започва Ново Музикално Училище, там преподавател е и Мартин Иванов, мисля че може да ти е полезен за джаз теорията

Отговорено (Редактирано)

Не съм сигурен дали разбираш какво означава джаз стандарт първо. Това е известна мелодия, която е тръгнала например от някой мюзикъл навремето или е композирана по друг повод. Самата мелодия, заедно с прилежащата и хармония, започва да се нарича "джаз стандарт" в даден момент и се използва като основа за изсвирване на джаз импровизация от различни музиканти и встрани от контекста, под който първоначално е била композирана дадената мелодия. "Джаз стандарт" не е просто шаблон от няколко акорда, или няколко такта. "Джаз стандарт" е цялостна композиция, с дефинирана форма, тема (известната мелодия) и хармония. Не че си твърдял обратното, но не стана ясно какво точно имаш предвид. Стандарти са "Autumn Leaves", "My Funny Valentine", "Summer Time" и т.н. Някои от стандартите имат доста уникална хармония, която може да се използва при построяване и на други стандарти, т.е. два стандарта ползват една и съща хармония. Например стандартът "I've got Rhythm" на Гершуин използва хармония, която се нарича "Rhythm Changes" и която се използва и в други стандарти, например "Oleo" с различна мелодия отгоре. Има още куп стандарти, които ползват точно тази определена последователност от акорди. Това е рядък случай на съвпадане на хармонията между различни парчета, освен в блуса. Другият такъв случай са така наречените "Coltrane Changes". Но така или иначе говорим за цялостни парчета. Иначе в джаза има малки хармонични шаблони, като най-разпространеният е така нареченият ii-V-I. Например следната последователност от акорди: Dm7 - G7 - Cmaj7 в мажор или Dm7b5 - Galt - Cm7. Тъй като това е кратка последователност от акорди, преобладаващата част от джаз стандартите съдържат в себе си тeзи или подобни последователности (с различни алтерации) на едно или повече места. Повечето джаз стандарти са описани в големи сборници, с ноти за мелодията и буквени означения за акордите. Буквените означения са силно формализирани, като например триъгълник може да означава мажорен септакорд и т.н. Освен това специфичното джаз звучене често се подразбира от специфично озвучаване на дадения акорд, а не просто подреждане по терци на съставните тонове на акорда - това се учи от слушане на записи и/или четене на теоретични книги. Акордите, описани в стандарта могат да бъдат рехармонизирани - т.е. заменяни с подходящи други, по усмотрение на импровизиращия. За това също се слушат записи или се четат книги. Джаз стандартите се свирят обикновено веднъж цялостно с изписаната мелодия, а след това се правят импровизации върху същата хармония, но със соло, което е по вкуса на свирещия, обикновено базирано на ладове, които съответстват на дадените акорди :metalist:

Сега, имайки предвид изложеното от мен накратко, кажи по-конкретно кое ти трябва? Трябва ти книжка, в която е описано всичко това, трябва ти само книжка за четене на хармонията, или пък за импровизация, с описани различни ладове, трябват ти само книжки със самите стандарти или...?

Редактирано от CyberGene
  • 1 month later...
  • 4 years later...
Отговорено

Школите на Джоди Фишър са много добри и дават много добра основа на желаещите да се занимават с джаз.

Не че ще добавя много към написаното от Евгени преди 5 години, или пък е много трудно за заинтересованите да потърсят в Гугъл или википедия значението на "джаз стандарти", но все пак:

Jazz Standards

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...