Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!

Нова съм, регистрирах се само, за да си задам въпроса, тъй като вие сте компетентни и разбиращи.

Започвам с това, че не разбирам нищо от пиано и всичко свързано с този инструмент.

Майка ми има рожден ден след 2 месеца и със сестра ми решихме да й подарим пиано - използвано,

тъй като тя не веднъж е споделяла, че иска да се научи да свири.

И понеже вече споменах, че нищо не вдявам по тази тема, се спрях на пиано Лирика.

Много бих се радвала да споделите мненията си, впечатленията си и всичко, което знаете за това пиано.

Можем да отделим до 400лв. за използвано пиано. Ще се радвам ако ми препоръчате и някоя друго.

Благодаря предварително на всички включили се. :godbless:

Отговорено

За тази цел запазена Лирика е добър избор. Всичко зависи от това, доколко е запазена. Най-добре е с вас да дойде човек, който знае какво да гледа. Освен 400-те лева пригответе и добра сума за транспорт. След което и 60+ лева за акордиране. Освен ако не купите пианото от магазин и в цената ще са включени траспорта и акордирането.

Имахме много добра и позапазена лирика, но синът буквално й взе здравето за три години.

Какво се гледа - свалят се капаците и гледате по чукчетата и демпферите да няма дупки от молци, да няма ръжда по струните и вирбелите (врътките на които се закрепват струните), да няма пукнатини по дървенията и естествено да има приличен външен вид. Пробвате клавиш по клавиш, също и трите педала дали работят. Първият приближава чукчетата до струните, трябва приближаването на всички чукчета да е на едно ниво, вторият педал спуска парче кече между чукчетата и струните, третият педал отделя демпферите от струните, отделянето да е на едно ниво за всички демпфери. Не е желателбно в пианото да е имало буркани с вода, води до ръжда.

Разцъках набързо няколко обяви, има интересни предложения, цените са доста височки. За отлично запазено, акордирано, интонирано и регулирано пиано лирика повече от 500 лева не трябва да се дават. Колкото и да е запазено, все пак става дума за руско пиано минимум на 30 години.

Отговорено
dedo pop,

изключително съм благодарна за бързия и изчерпателен отговор. :godbless:  Непременно ще вземем някой разбиращ, защото като чета не са малко нещата, които трябва да гледаме и изпробваме преди да го закупим. Още един път БЛАГОДАРЯ!