Sad But True Публикувано Август 18, 2006 Публикувано Август 18, 2006 Вчера си правих кабели като използвах насоките на Nikifena (там със термо шлаухче и т.н.). Направих два и реших да ги пробвам,нямаше проблеми.Никакви шумове. Направих други два включих китарата и занемях.Звучеше мноо зле,като че ли гейна и беше много затворен.Мислих,мислих накрая махнах термошлауха ,който бях сложил,китарата се отпуши и си звукна както си пише по книгите.Останаха озадачен,за пръв път ми се случва нещо подобно. Ако някой има някакво логично обяснение.Аз щото нямам. Цитирай
bobalan Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 има някакво обяснение, ама то е много сложно сигурно С кабелите шега не бива, аз самия се убедих, когато си направих 2 кабела с чисто нов кабел проел и жакове нойтрик, и таман се радвах колко яко ще звучи китарата и се оказа, че моят предишен 10 годишен кабел звучи 10 пъти по-добре..... И сънят си отиде.... Започнаха се едни пробги на кабели.... марки.... В момента свиря с Ърни БОл от Фактор, не е лош, не е и скъп. Това ми реши проблема времеенно докато си купя истински кабели. Цитирай
Sad But True Отговорено Август 18, 2006 Автор Отговорено Август 18, 2006 И моя кабел е проел и жаковете са проел и ........ 'га сварихте та я преместихте таа тема бре? Ей големи сте бързаци Цитирай
vlai4o Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 значи има няколко неща които са много важни при правенето на един кабел независимо какъв е особено пък ако е за китара. първото важно нещо е с какъв поялник го запояваш - нетрябва да е много силен да на стопи или пък не трябва да е много слаб защото няма да стане добра спойката и пак 6те стопи изолацията защото просто трябва да задържи6 поялника повече време на спойката. второ задължително правило за мен е с едно уредче да си замеря съпротивлението. при китарните кабели трябва да се внимава много защото изолациите са много специфични и лесно се топят и се появява едно много малко съпротивление и това е причината да падне геина от инструмента. това правя аз винаги и досега не съм имал проблем с нито един кабел и с термошлаувките, ползвам предимно proel кабел и съм много доволен - няма шум, много е мек кабела. надявам се да съм бил полезен. Цитирай
vlex Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 А дали не става въпрос просто за кофти спойка: а) прекалено студен припой за спойката б) не си изчистил талка от ширмовката в) не е хванало на жака добре спойката припоя и прочее все от тоя сорт... :think: Цитирай
Sad But True Отговорено Август 18, 2006 Автор Отговорено Август 18, 2006 Аз ви благодаря за мненията...каквото и да е ,като се прибера,ще ги направя отново и ще ги замеря с уреда,да видим Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 (Редактирано) Значи - моята теза - като си сложил термошлауха, той е притиснал проводниците, и металните части, и двете жила са се опрели едно в друго. мисля, че ако първо изолираш всичко, а после сложиш шлауха няма да има проблем. Относно запояването - за да не стане студена спойка е задължително първо жиците на кабела да се потопят в колофон, след това припоя си се разтича сам по кабела. Важно е и да не използваш припои от по левче от пазара. Много от тях имат твърде висока температура на топене и нежелани примеси. Вземи си една макара SOLDEX 200 грама например за 6 лв. Местата на жака, където ще се запояват жиците е хубаво също да се калайдисат добре, и да се разлее хубаво припоя и по тях. След това, когато и двете повърхности са добре покрити с припой само се допират и са нагряват за около 2 - 3 секунди, и спойката е много надеждна. Редактирано Август 18, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Sad But True Отговорено Август 18, 2006 Автор Отговорено Август 18, 2006 (Редактирано) Значи - моята теза - като си сложил термошлауха, той е притиснал проводниците, и металните части, и двете жила са се опрели едно в друго. мисля, че ако първо изолираш всичко, а после сложиш шлауха няма да има проблем. Може би си прав,ще ги преправя,няма начин....ще пробвам и да ги изолирам поотделно.И жака калайдисах....Все пак не правя кабел за пръв път,но с това се сблъскавам сефте. А припоя ми е....... навремето такъв е използван във Варна в радио завода ,а там правеха военна техника,така че си прави сметка ....а е доста добър е.За съжаление ми остана съвсем малко от него. Редактирано Август 18, 2006 от Sad But True Цитирай
Overdrive Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 за съпротивлението - не мисля че е от значение какво е, защото тока който тече по този кабел е много малък и това не му оказва никакво влияние, още повече спрямо съпротивлението на адаптерите 5-15к това нищо не е Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 (Редактирано) Мисля си, че имаше предвид съпротивлението между двете жила. Редактирано Август 18, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
RockoBG Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 Ей по кротко 'е 'ора. Кабели са т'ва, не микро процесори. окъсил ги е някъде и толкоз... Почти съм убеден 4е и с 4 квадрата за инсталация пак ше излезе звук. Не че съм пробвал ама ей така за простотията ше опитам. Цитирай
One_Voice Отговорено Август 18, 2006 Отговорено Август 18, 2006 (Редактирано) имам в вкъщи един кабел с 3 жила : 2 малки кабелчета и намотка около тях . кой трябва да запоя ,че да проработи ??? - хм запойх го ама нещо не получавам сигнал,като барна някоя струна и се получава някакъв брьм като я пуска ичезва ???? Редактирано Август 18, 2006 от One_Voice Цитирай
Sad But True Отговорено Август 19, 2006 Автор Отговорено Август 19, 2006 Аз да са похваля, Снощи презапоих кабелите. Преди да ги разбутам измерих съпротивлението между "плюса" и "минуса",беше под 20кО,измерихго и на безпроблемните кабели ,отиваше към 60кО.След преработката достигна съпротивление 88кО за всеки кабел,китарата си звукана ,както си пише по книгите.Мноо съм доволен. Цитирай
Overdrive Отговорено Август 19, 2006 Отговорено Август 19, 2006 съпротивлението между жилото и ширмовката в действителност е мегаоми, а капацитета - няколко пикофарада само да ви кажа, да не си мислите че с нормален уред се мери Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Август 20, 2006 Отговорено Август 20, 2006 Човека може да е мерил собственото си съпротивление, понеже сигурно е държал пробниците за контактните площи. И като е стискал повече или по-малко, отчетеното съпротивление е съответно различно ( а ако е пил една бира междувременно електронно-йонния баланс му се е променил...). Ако е имало късо съединение между активния проводник и ширмовката, не би могло да е 20Кома. А може да е мерил и при включен кабел, и е измерил други неща, а не изолацията. Но така или иначе се е преборил, за което . Цитирай
Recommended Posts