Caprycorn Публикувано Април 12, 2013 Публикувано Април 12, 2013 Моята първа среща с китарата се състоя в самото начало на 1981 година. През лятото на същата година съвсем случайно попаднах на концерт на група Сигнал в Созопол. Този концерт изигра решаваща роля върху мен по отношение на въпроса „какъв искаш да станеш, когато порастнеш?” Ако дотогава давах най-различни отговори като пожарникар, космонавт, локомотивен машинист и всякакви подобни, то след концерта на Сигнал вече твърдо знаех, че като порастна искам да пея и свиря на електрическа китара в група! Имах и късмет, че в квартала ми, живееха много музиканти, които щяха да изгреят на родната (и не само) сцена. Ще изредя няколко имена: Александър Мариновски, с когото жевеехме в един вход, сега киарист на Сигнал, Огнян Цолов и Атанас Андреев, известни от групите Фактор, Елит, Стоун Хендж, жевееха в съседен до нас блок, Юри Коцев-барабанист на Ахат, Зенон Саркисян- основател на група Шейла, Веселин Василев- група Херострат, по-късно група Джи Стринг, Иван Станков-група Бард, Боряна Димитрова-група Зелен Хайвер и група Атлас, Димитър Екимов (вечна му памет)- група Сленг, Румен Гайдев-Гаро... може би съм пропуснал някого... В такава среда, съвсем естествено и аз поех по пътя на групарството. Първата сериозна група с която имах щастието да свиря през 1985-та бяха трима мои съученици, един от тях Добромир Доралийски-невероятно талантлив музикант и аранжор и неговият братовчед Цветан Недялков, който тогава идваше отвреме навреме да свири на кийборд с нас. От това прекрасно време съм запомнил как мечтаехме за още един 100-ватов усилвател, кавърите на Пърпъл, Рейнбоу, Щурците и Сигнал, както и на ФСБ, но поледните само, когато Цецко идваше с кийборда при нас. Помня много добре и как се чувствах на първия концерт с тази група- от излизането на сцената до последната песен имах чувството, че летя! През лятото на 1985-та заедно с Иван Станков и още три момчета направихме друга група, която се казваше Норд Стар. Наскоро Иван ми сподели, че още пази аудиозаписа от концерта ни с тази група. През есента на същата година заедно с Боряна Димитрова и Дими Екимов сформирахме групата към читалище Младост. Това беше първият компромис, който направих в музиката- срещу задължението да свирим песни от съветски композитори на всякакви прегледи на художествената самодейност, фестивали и ОФ мероприятия, ние получавахме на разположение изобилие от усилватели и колони „Вермона”, барабани Амати, двуредов орган Вермона, пиано/стрингс Вермона, микрофони АКГ, лентово ехо Тесла, китарен усилвател Тесла (с вграден дисторшън, компресор и параметричен еквалайзер), както и възможността да правим наши концерти, на които свирехме почти цялата тава на Джудас- Бритиш Стил. Тази група просъществува до 1987-ма. През пролетта на 87-ма Малин ме покани в неговата тогавашна група Мотори. С тази група съм запомнил един концерт в Петър Берон. През 1987-ма влезнах в казармата, където за съжаление нямах почти никакъв достъп до китари, групи и въобще музика. След казармата (1989-та) бях загубил много от предишните си контакти с музиканти и групи, а и вече трябваше да се работи и да се изкарва прехраната. Така през 1990-та се оказах китарист в един ресторантски оркестър. В известен смисъл детската ми мечта да пея и свиря на китара в група беше формално изпълнена, но не и емоционално! Нещата се влошиха много в началото на 1991-ва. Тогава, буквално за един ден, много от ресторантските оркестри останаха без работа и единствения шанс да се продължи беше формирането на дуо. От пролетта на 1991-ва, заедно с Орлин Пенков (за съжаление не е вече сред нас) заработихме в един софийски ресторант като дуо. Барабанистът беше заменен с една японска друм машина, а аз бях преквалифициран набързо в бас китарист. Тогава бях едва 22 годишен, виждах смисъл в свиренето по заведения единствено като начин да се излезне в чужбина, откъдето пък да си купя Фендер Стратокастер и Маршал и тогава... Но моят колега беше на 40, беше пътувал много и с една дума не споделяше моите амбиции. А междувременно и работата за мъжки дуа намаляваше с всеки изминат ден. Така в началото на 1992-ра се озовах сам-самичък в ресторант Стражите в Банско, „въоръжен” с електрическата си китара, един китарен процесор, друм машината и един 20-ватов Лариос. Бях сигурен, че ще ме изгонят, ако не още на първата, то най-късно на втората серия... Но не, не ме изгониха, а дори ме харесаха! Изкарах целия договор (за два месеца) и получих дори реангажимент...След като приключих с втория договор в Банско, заминах на работа на Елените. 20-ватовия Лариос вече беше заменен със 100-ватов ЛАТ В100. Откъде съм имал смелост да музицирам по този начин не знам. Китара, пеене, друм машина и дилей с много голямо закъснение, който да компенсира липсата на клавири, бас и бек вокали. След като свирих цял сезон на Елените успях да събера пари (тогава цяло състояние) за Роланд Е15. Имах вече познания от т.нар. задължително пиано, и само с няколко допълнителни урока по пиано станах съвсем приличен кийбордист. Мечтаните Стратокастер и Маршал трябваше да почакат малко, защото се наложи преди това да купя 12 канален миксер, две колони Динакорд Е153, крайно стъпало, ефект за пеене и още един синтезатор Роланд Д5, а малко по-късно през 1993-та и секвенсер Роланд МС50МК2. Така оборудван, станах доста търсен кийбордист. През годините 1993-1997 работех много с дуа и триа, както и сам в почти всички софийски заведения. През 1997-ма бях поканен за кийбордист в една истинска група. Като казвам истинска имам предвид група, в която всичко се свири на живо с барабани, бас, китара, саксофон, певица и аз. В тази група свирехме заедно с басиста Ошко (известен сега от групата Обратен Ефект).Работата ми с тази група за мен беше една много голяма школа по професионализъм, както конкретно за функциите на кийборда (пиано, стрингс, орган, брас и т.н.) в бандата, така и сценично поведение, облекло, реклама и т.н. През 2000 година започнах все по-често да си правя равносметка за това какво правя с музиката, дали съм залитнал безвъзвратно към кръчмарското свирене, дали съм изпълнил детската си мечта да свиря на китара в група, или съм се отдалечил твърде много от тази мечта... Така през 2001-ва взех решение, че е крайно време да събера моя група и заедно с Марио Трифонов (кийборд и вокал) и Васко Нешев (китара) и моя милост (бас китара и вокал) създадохме Каприкорн. За пръв път след 1985 почуствах отново онова усещане че летя на сцената! Това бяха и най-приятните мигове от цялата ми музикантска кариера. Тогава, обаче знаех много добре, че за да имам група, трябва да намирам постоянно работа(платена) за групата. А точно тогава стагнацията започваше да набира скорост. На 20-ти юли 2002 година се прибрахме от едно свирене в Созопол, простата сметка показваше, че хонорарът на цялата група е по-малък от бензина, който сме изгорили по пътя и тогава взехме решение всеки да търси свой път в живота. Тогава за пръв път се просълзих от раздялата си с групата! По нататък следват 4 години свирене в различни хотели на Мароко и 7 години свирене по норвежките круизни кораби. Не мога да не споделя и радостта, че моята дъщеря реши да тръгне по моя път. На 12 години тръгна на уроци по пеене, на 13 години на уроци по китара, на 14 на уроци по пиано и събра първата си група, а сега, на 17 е ангажирана изцяло с музика- две групи, репетиции, концерти, записи, уроци... А аз, заедно с нея преживявам още веднъж младостта си! Ще ми бъде много приятно, ако някой от гореспоменатите имена влиза в този форум и се свърже с мен! 14 Цитирай
savov Отговорено Април 16, 2013 Отговорено Април 16, 2013 Добре дошъл! Беше ми приятно да изчета представянето ти. Дано се свържеш с хората, които търсиш... Цитирай
kirilsat Отговорено Април 20, 2013 Отговорено Април 20, 2013 Добре дошъл! С огромен интерес прочетох историята ти! Много познати моменти от "онова" време и въобще от ситуацията тогава.... Евала, че си издържал! Аз се отказах или по-точно ме отказаха, като в трудните години ми свиха апаратурата и китарата, а пари за нова нямаше и те така 20 години! Тук със сигурност, ще срещнеш старите познати! Успехи!!! Цитирай
Hillbilly Отговорено Април 20, 2013 Отговорено Април 20, 2013 Ясене,тук положението не се е променило много,напоследък имам усещането ,че сме се върнали в 90-те - същите селски пичове с анцузи,напомпани у фитнеса и изживяващи се като "мутри",BMW -та от 84г модел "резачка" с тунинг,отвътре дъни бесна чалга.. Аз доста време въобще не свирих,защото няма смисъл да свириш рок на територията,сега си чеша крастата във форума,както се вика. Цитирай
travelcaster2 Отговорено Май 5, 2013 Отговорено Май 5, 2013 Добре дошъл. Твоите перипетии в музиката са и наши перипетии. При теб се забелязва толкова откровено отношение към професията, че одобренията на твоите мнения надхвърлят 200% цифрата на мненията ти!!!!! Такова КПД не съм виждал досега. Браво! Ако си в София да пийнем по някоя и друга бира. ЧичоМито 1 Цитирай
Recommended Posts