Jump to content
Българският форум за музиканти

Volume/wah Midi педал


Recommended Posts

а вместо да се пънете и да му мислите не може ли с един прос потенциометър??

Може, ама след време ела гледай бради...То и готови педали има колкото щеш, ама всичките с потенциометър...Търсим безпроблемно и евтино решение, пич. А като гледам само с оптика ще стане както искам.

Редактирано от Калата
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Всеки терминал на микроконтролер, който е програмируем, може да стане и вход и изход. MIDI- интерфейсът е сериен канал, подобно на RS232,но не баш. Следователно с подходящ вх./изходен буфер (оптически развързан),контролерът може да се свърже с MIDI устройство. А мишката трябва да се свърже на други вх/изходни терминали. Има контролери, с готови серийни канали, така че да се улесни още повече реализацията.

2. Morley имат оптично контролирани педали, естествено активни (със захранване) и са сериозни, но и струват сериозни пари. Имат и с плъзгащи потенциметри, пак сериозни, преди много години ремонтирах един такъв, но потенциометрите бяха добри.

3. Няма проблем да се постави и подходящ потенциометър. Може би единствения сигурен вариант са PENNY & GILLES, които са на базата на проводяща пластмаса и са почти вечни. Само дето един въртящ се, моно, е към 40-60 паунда !!! Останалите като ALPS и други ефтинджани искарват известно време и после направо се изхвърлят (като crossfader-ите на диско-пултовете, които се монтират на планки за лесно подменяне).

Комбинацията на MIDI и Vol/Wah/Swell изисква специфичен подход към решението на проблема за универсален MIDI контролер, обединяващ управление на цифрови и аналогови устройства. Темата е доста обширна и трудоемка, ако се търси сериозно, а не палеативно решение. Затова може би е добре да се разделят мненията на две части: ПОТРЕБИТЕЛСКИ (USER'S) и ДИЗАИНЕРСКИ/КОНСТРУКТОРСКИ. Едните да дават ИЗИСКВАНИЯ към функциите и възможностите на устройството, а другите да търсят ТЕХНИЧЕСКИТЕ им РЕШЕНИЯ.

Успех на ентусиастите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Затова може би е добре да се разделят мненията на две части: ПОТРЕБИТЕЛСКИ (USER'S) и ДИЗАИНЕРСКИ/КОНСТРУКТОРСКИ. Едните да дават ИЗИСКВАНИЯ към функциите и възможностите на устройството, а другите да търсят ТЕХНИЧЕСКИТЕ им РЕШЕНИЯ.

Това да го разбираме ли като покана да поръчаме при тебе? :):):lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи - ето моето предложение:

 

Имаш един постоянно светещ ярък светодиод от долната страна на педала, и фотодатчик под него, на основата на педала(вътрешната част на педала трябва да е добре затъмнена посредством уплътнение, или може би трябва оптичната система да е поставена в 2 влизащи една в друга черни тръбички). Когато натиснеш педала, светодиода се приближава до датчика, като го отпуснеш се отдалечава. Датчика може да представлява обикновен фоторезистор, който да управлява неинвертиращия, или и двата(при диференциално решение) входа на един операционен усилвател(ОУ) тип TL074, и делителят на напрежение(образуван от фоторезистора и един или два тримера за настройка) да се подбере така, че да кажем(при неинвертиращо решение), че в двете крайни положения на педала, напрежението на входа на ОУ да е например в гранижите 0.1 - 3V. Входният сигнал се усилва от операционния усилвател(всъщност ние не искаме по-голямо изходно напрежение от входното, а просто искаме да отделим двете вериги чрез активния елемент(ОУ), и по този начин да получим стабилен сигнал с ниско изходно съпротивление. Посредством променяне коефициента на усилване на ОУ, делител на изходното напрежение, и евентуално диоди(диоди защото може би зависимостта позиция на педала/напрежение няма да е много линейна, и ще изисква нелинейна корекция, която между впрочем може да се изпълни и в обратната връзка на ОУ) се свежда сигнала до напрежения, удачни за избраното от нас АЦП. Мисля, че едно евтино 8 битово АЦП, или вграденото в пик-а ще свърши работа.

 

Може би по пътя на сигнала ОУ->АЦП трябва да има един диод(който да пречи да тече ток обратно към оу) след него някакъв кондензатор между сигнала и земя, и от него - резистор(последните два да имат стойности, определящи някаква RC константа от сорта на 30-40 милисекунди), така че да се избегне евентуален "шум" в позицията на педала.

 

От там нататък остава да се напише програмата, и да се направят изходни стъпала, с които да управлява МИДИ кабела.

 

 

ЛЕК ЕДИТ : Няма да е зле да се направи уа педал, по истинска схема, а гореописаната да управлява един цифров потенциометър, който да замества истинския в оригиналната схема. Така хем ще има винтидж саунд, хем оптичен контрол:).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това да го разбираме ли като покана да поръчаме при тебе?

Не съм предлагал нищо подобно, а и в момента имам толкова ангажименти, че скоро няма да се освободя. Но мисля че има достатъчно хора от форума, които ще се справят с подобна задача. Нали ти искаш да го правиш? Ето и Е. Джерекаров има идеи, NIKIFENA е достоен за уважение... Хора има. Пък като стане, ще се покаже във форума и може да представлява интерес и за други членове. Нали за това е този форум?

HAPPY DAY!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам само да питам какъв е тоя uP порт , с който мога да свържа мишката към МИДИ ?!?

uP би трябвало да е съкращение от микропроцесор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички, които дадоха предложения.

Да обобщим:

Както обявих в началото, педала (евентуално) ще бъде част от MIDI foot контрол за моя цифров процесор. Има два варианта (от гледна точка на малкото пари):

1. Да се използва готов педал, т.е. във foot controller-а да има предвиден вход (обикновено готовия педал се свързва посредством TRS jack), а вътрешно да се реализира АЦПреобразуване.

Това за мен е най-мързеливия (и съответно най-удобен) вариант.

2. Да се модифицира готов педал, като тримера се замести с енкодер точно както в мишка с топче. Чисто, спретнато, почти за без пари и на теория поне - вечно. Като допълнение, на някои места ще е наложително да се сложат допълнителни оптронни двойки (2 според мен ще са напълно достатъчни), които да индикират определени положения на педала (едно такова място ще е със сигурност нулевото (vol.= 0)), за да може при включване на захранването педала автоматично да се сетва (при преминаване през съответния "маркер", естествено). Така замислено, ще се ангажират само 4 входа на микроконтролера.

3. Не пречи да се реализира и комбинация от т.1 и т.2 от гледна точка на универсалност - свързано е единствено с писане на повечко код.

 

Ясно е, че за реализиране на всичко това ще е нужен микроконтролер с АЦП и USART (универсален сериен синхронен/асинхронен ресивър/трансмитер) и достатъчен брой I/O изводи. Такива чипове, между другото, с лопата да ги ринеш. MIDI протокола е елементарен за реализация, дори и по чисто софтуерен път. Само време и интерес да има:) Ако някой има интерес да се включи в проджекта, да пише на ЛС.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като информация, ето един MORLEY, който може да послужи за общо насочване. Съжалявам, ако го има вече публикувано във форума.

001052256-big.jpg

А ето и схемичката:

001052257-big.jpg

Ще се радвам, ако послужи на някого.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще го правиш с потенциометър най-евтиното решение е един стерео потенциометър с 2 пъти по-голяма стойност вързан на късо като моно. Така този потенциометър става почти вечен и според мен минава и най-добрите моно потенциометри от гледна точка на пукане и прекъсване.

 

Другата идея е да ползваш оптрон с въздушна междина. По този начин са повечето процесори, като това е и най-евтиното решение от гледна точка на механична реализация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.