Jump to content
Българският форум за музиканти

Чинели за водене.


Recommended Posts

Както вече се вижда от заглавието искам да питам - кой тип краш чинели според вас са добри за водене (ако исползвам грешен термин моля поправете ме) ? В смисъл по-големи, по-малки, thin, medium etc.  мерси предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като невеж в терминологията, да попитам да не би под "водене" да имаш предвид райд-ване на краш? Т.е. питаш за краш-райд чинел, така ли? Ако се разберем, ще е голямо постижение. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, ако се разберем наистина ще е постижение, но не нямам предвид краш-райдове или воденето на краша нато на райд имам предвид, абе да си го кажа така да си го блъскам като фус, незнам дали ще ме разбера изобщо някой :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тази цел най-добре е така наречения "stack". Слагат се един китаец и един краш примерно на една стойка допряни. Така става много приятен саунд и се полва или за акценти или за "водене" както казваш. Аз примерно ползвам 12" Zildjian Avedis Piggyback China стакната със Zildjian Avedis 8" Splash. Ако свириш Метъл или нещо шумно ще ти трябват по-големи размери предполагам. Много подходящи за тази цел са някои серии на Stagg, защото са ефтини. Вчера пробвах 18" Sabian HHX Chinese стакнат със 18" Zildjian K Dark Crash Thin и резултата беше жесток, но това са твърде скъпи чинели, за да се хабят за такова нещо :) Поне за мен.

 

Можеш да ползваш за такова водене и само China чинел. Колкото по тънък, толкова по-кратък е звукът. Ако държиш да е звук на краш чинел, най-добре да е Thin или Medium Thin и не по-голям от 17" за да е малко по-кратък звукът. Но с краш става голям джангър... което е добре ако това е търсеният ефект ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение е да водиш на краш-чинел минимум "медиум" и с минимален размер 16".Разбира се, това не значи че "медиум-тин" или <16" не става за водене, просто при ползването на по-големи размери и по-голяма дебелина на чинела вероятността от спукване/сцепване на чинела е по-малка.Успех! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да съгласен сум за това, аз също мисля че по-големите и по-дебели чинели имат по-малък шанс за счупване, а и освен това мисля че по-плътния и по дълъг звук е по-добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно по-дългият и плътен звук... мисля, че зависи доста от лични предпочитания и вида на музиката, която свириш.А иначе - ако знаеш какво правиш докато си зад сет-а смятам, че и на 14"-15" "thin" краш да водиш.. шансовете да го спукаш си остават минимални :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря от около 8-9 години и досега не съм пукал или чупил чинел, но подозирам, че рано или късно и това ще се случи :D хаха За всичко си има определено време, такъв е живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.