lyu_records Публикувано Март 13, 2013 Публикувано Март 13, 2013 Здравейте колеги, предполагам че темата ще е полезна за луди фенове като мен! Скоро си закупих бюджетна бас китара и съм решил да я тунинговам малко. Ръчкайки из нета в какви ли не форуми установих, че хромираната плочка (за протокола "pickguard") на Стив Харис-овия бас е метална. Обаче неговия сигничър е с акрилна, хромирана такава колкото и странно да е но хората твърдят, че е така. Та реших да си направя метална хром плочка и идеята е следната: Всички фирми, които режат лазерно и с CNC фрези разполагат с такъв материал, но трябва точен файл във вектор по който да се изреже. Сваля се плочката от инструмента и се очертава неин шаблон с химикалка, след което се сканира и "трейсва" в каквато и да е програма, която работи във вектор (аз работя с "Corel"). При сканиране мащаба трябва да се зададе да е 1:1 Ето така изглежда сканирания шаблон, като е на 2бр листа А4 формат защото скенера ми е малък: А ето това вектор варианта, който направих за лазера: Важно е да се прецени как пасва, като аз съм направил малко по широки отворите за адаптерите, защото и със стоковата плочка трудно влизат След тая процедура е хубаво да се принтира вече готовия файл и да се наложи върху оригиналната плочка за евентуални разминавания в размерите. Решил съм да е равна плоскост без издълбано за винтовете и кант под ъгъл. Този материал е доста стабилен и съм решил да го пусна с 1мм дебелина за целта ще подменя винтовете с такива глави: Утре ще ходя да я дам за изрязване пък да видим какво ще се получи. Цитирай
7thString Отговорено Март 13, 2013 Отговорено Март 13, 2013 Обърни внимание на потенциална дивотия която може да стане - ако има голяма дупка отдолу, демек метала има достатъчно пространство за да резонира, може да се получи кофти вибрация, която да ти се отрази на звука Цитирай
lyu_records Отговорено Март 13, 2013 Автор Отговорено Март 13, 2013 Няма кофти дупка отдолу действително са издълбали само нужното! А оригиналния е уж с метална По късно ще кача снимка на баса без плочката. ЧРД Цитирай
L.K. Отговорено Март 13, 2013 Отговорено Март 13, 2013 Металната плоча ще промени магнитните полета и това може да повлияе на адаптерите и звука. 1 Цитирай
lyu_records Отговорено Март 13, 2013 Автор Отговорено Март 13, 2013 Е тук вече си прав. Това не го бях премисли. Ще помисля за някакъв материал, който не го лови магнит. Цитирай
lyu_records Отговорено Март 13, 2013 Автор Отговорено Март 13, 2013 Но въпреки това, като се замисля на дали оригиналния инструмент не го лови магнит визирайки годината на производство. "ако е вярно твърдението, че действително е метална плочката" а принципно кутийките на адаптерите при "Gipson" лови ли ги магнит? Цитирай
ciriljhonson Отговорено Март 14, 2013 Отговорено Март 14, 2013 (Редактирано) Видове метали и техните сплави има много: Мед, месинг, бронз, сребро, алуминий е едно, стомана съвсем друго. Всичките влиаят по различен начин на магнитното поле. Струнникът на Fender Telekaster не е ли от метал, или китарите Zemaitis и Gigliotti guitars са лоши и не струват ? Не мисля така... Мене ако ме питаш, пробвай, може да се получи интересен резултат. Ако имаш средства направи си един пикгард от месинг, един от неръждавейка, един от алуминий и един от някакъв полимер. Пробвай, за щастие процеса е обратим, а полученият опит безценен. Успех . Редактирано Март 14, 2013 от ciriljhonson 1 Цитирай
lyu_records Отговорено Март 14, 2013 Автор Отговорено Март 14, 2013 Мерси колега. П. П. За протокола неръждавейката, която е хром налична в момента не я лови магнит Съответно всичко си върви по план. Само дето не стигнах днес да дам файла за рязане Цитирай
lyu_records Отговорено Март 14, 2013 Автор Отговорено Март 14, 2013 Обещаната снимка на баса без плочка: А това е въпросната неръждавейка, която не я лови магнит: Много красиво стои на живо. Снимал съм с телефон а е и не забърсана. Цитирай
Linchpin Отговорено Март 15, 2013 Отговорено Март 15, 2013 (Редактирано) Аз тази "гимнастика" вече 2 пъти я правя на моята китара. Китарата някога е била притежание на една бивша младежка организация и като всичко "държавно" беше доволно ограбена- от оригиналния хардуер не беше останало почти нищо. На снимките се вижда пикгарда, с който тя беше оборудвана. Вижда се и как някой "майстор" е дялал с теслата за да набута вътре новите чаркове. Качвам снимки на това как изглеждаше когато попадна у мен, след първия и след втория ремонт. Макар, че има страт форма, плочката е много по- различna (и по- голямa) от този на фендерите. За целата изрязвах няколко шаблона от картон, докато заприлича горе- долу на оригинала. Редактирано Март 15, 2013 от Linchpin Цитирай
lyu_records Отговорено Март 15, 2013 Автор Отговорено Март 15, 2013 Браво върнал си и живота. Каква дебелина е плочката? Този тип неръждавейка носи много хубаво на полиране, направо става, като огледало. Цитирай
Linchpin Отговорено Март 17, 2013 Отговорено Март 17, 2013 Плочката е 1мм от огледална неръждавейка- има си предпазно фолио и след свалянето му е наистина като огледало. Предишната я полирах на ръка- след часове търкане резултата беше доста по- лош от готовата. Цитирай
lyu_records Отговорено Март 17, 2013 Автор Отговорено Март 17, 2013 Аз съм полирал същия материал и най-важното е какви препарати ползваш за целта! А когато излезе от цеха не е точно огледален а леко матиран! Ще кача снимки на китарата като го направя! Цитирай
lyu_records Отговорено Март 17, 2013 Автор Отговорено Март 17, 2013 В крайна сметка реших и да има и гравиран кант: Предполагам, че до няколко дни ще са готови с изработката. Цитирай
Recommended Posts