lyu_records Публикувано Март 13, 2013 Share Публикувано Март 13, 2013 Здравейте колеги, предполагам че темата ще е полезна за луди фенове като мен! Скоро си закупих бюджетна бас китара и съм решил да я тунинговам малко. Ръчкайки из нета в какви ли не форуми установих, че хромираната плочка (за протокола "pickguard") на Стив Харис-овия бас е метална. Обаче неговия сигничър е с акрилна, хромирана такава колкото и странно да е но хората твърдят, че е така. Та реших да си направя метална хром плочка и идеята е следната: Всички фирми, които режат лазерно и с CNC фрези разполагат с такъв материал, но трябва точен файл във вектор по който да се изреже. Сваля се плочката от инструмента и се очертава неин шаблон с химикалка, след което се сканира и "трейсва" в каквато и да е програма, която работи във вектор (аз работя с "Corel"). При сканиране мащаба трябва да се зададе да е 1:1 Ето така изглежда сканирания шаблон, като е на 2бр листа А4 формат защото скенера ми е малък: А ето това вектор варианта, който направих за лазера: Важно е да се прецени как пасва, като аз съм направил малко по широки отворите за адаптерите, защото и със стоковата плочка трудно влизат След тая процедура е хубаво да се принтира вече готовия файл и да се наложи върху оригиналната плочка за евентуални разминавания в размерите. Решил съм да е равна плоскост без издълбано за винтовете и кант под ъгъл. Този материал е доста стабилен и съм решил да го пусна с 1мм дебелина за целта ще подменя винтовете с такива глави: Утре ще ходя да я дам за изрязване пък да видим какво ще се получи. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
TONY Отговорено Март 13, 2013 Share Отговорено Март 13, 2013 Успех в начинанието! И ЧРД на Стив ! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Март 13, 2013 Share Отговорено Март 13, 2013 Обърни внимание на потенциална дивотия която може да стане - ако има голяма дупка отдолу, демек метала има достатъчно пространство за да резонира, може да се получи кофти вибрация, която да ти се отрази на звука Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyu_records Отговорено Март 13, 2013 Автор Share Отговорено Март 13, 2013 Няма кофти дупка отдолу действително са издълбали само нужното! А оригиналния е уж с метална По късно ще кача снимка на баса без плочката. ЧРД Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Март 13, 2013 Share Отговорено Март 13, 2013 Металната плоча ще промени магнитните полета и това може да повлияе на адаптерите и звука. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyu_records Отговорено Март 13, 2013 Автор Share Отговорено Март 13, 2013 Е тук вече си прав. Това не го бях премисли. Ще помисля за някакъв материал, който не го лови магнит. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyu_records Отговорено Март 13, 2013 Автор Share Отговорено Март 13, 2013 Но въпреки това, като се замисля на дали оригиналния инструмент не го лови магнит визирайки годината на производство. "ако е вярно твърдението, че действително е метална плочката" а принципно кутийките на адаптерите при "Gipson" лови ли ги магнит? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ciriljhonson Отговорено Март 14, 2013 Share Отговорено Март 14, 2013 (Редактирано) Видове метали и техните сплави има много: Мед, месинг, бронз, сребро, алуминий е едно, стомана съвсем друго. Всичките влиаят по различен начин на магнитното поле. Струнникът на Fender Telekaster не е ли от метал, или китарите Zemaitis и Gigliotti guitars са лоши и не струват ? Не мисля така... Мене ако ме питаш, пробвай, може да се получи интересен резултат. Ако имаш средства направи си един пикгард от месинг, един от неръждавейка, един от алуминий и един от някакъв полимер. Пробвай, за щастие процеса е обратим, а полученият опит безценен. Успех . Редактирано Март 14, 2013 от ciriljhonson 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyu_records Отговорено Март 14, 2013 Автор Share Отговорено Март 14, 2013 Мерси колега. П. П. За протокола неръждавейката, която е хром налична в момента не я лови магнит Съответно всичко си върви по план. Само дето не стигнах днес да дам файла за рязане Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyu_records Отговорено Март 14, 2013 Автор Share Отговорено Март 14, 2013 Обещаната снимка на баса без плочка: А това е въпросната неръждавейка, която не я лови магнит: Много красиво стои на живо. Снимал съм с телефон а е и не забърсана. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Linchpin Отговорено Март 15, 2013 Share Отговорено Март 15, 2013 (Редактирано) Аз тази "гимнастика" вече 2 пъти я правя на моята китара. Китарата някога е била притежание на една бивша младежка организация и като всичко "държавно" беше доволно ограбена- от оригиналния хардуер не беше останало почти нищо. На снимките се вижда пикгарда, с който тя беше оборудвана. Вижда се и как някой "майстор" е дялал с теслата за да набута вътре новите чаркове. Качвам снимки на това как изглеждаше когато попадна у мен, след първия и след втория ремонт. Макар, че има страт форма, плочката е много по- различna (и по- голямa) от този на фендерите. За целата изрязвах няколко шаблона от картон, докато заприлича горе- долу на оригинала. Редактирано Март 15, 2013 от Linchpin Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyu_records Отговорено Март 15, 2013 Автор Share Отговорено Март 15, 2013 Браво върнал си и живота. Каква дебелина е плочката? Този тип неръждавейка носи много хубаво на полиране, направо става, като огледало. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Linchpin Отговорено Март 17, 2013 Share Отговорено Март 17, 2013 Плочката е 1мм от огледална неръждавейка- има си предпазно фолио и след свалянето му е наистина като огледало. Предишната я полирах на ръка- след часове търкане резултата беше доста по- лош от готовата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyu_records Отговорено Март 17, 2013 Автор Share Отговорено Март 17, 2013 Аз съм полирал същия материал и най-важното е какви препарати ползваш за целта! А когато излезе от цеха не е точно огледален а леко матиран! Ще кача снимки на китарата като го направя! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyu_records Отговорено Март 17, 2013 Автор Share Отговорено Март 17, 2013 В крайна сметка реших и да има и гравиран кант: Предполагам, че до няколко дни ще са готови с изработката. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts