Jump to content
Българският форум за музиканти

Hi-Fi Solid-state Аудио Усилвател


Recommended Posts

Ето, че може....

При това съвсем не е оптимално и дори не е правилното решение. Има доста неща по схемата, които трябва да се пресметнат наново, но не е моя работа все пак.

Когато оставим ООВ да оправя калпаво проектиране, резултатите също няма да са оптимални. 

Разбира се MAIRO няма да задълбава , както сам сподели, и ще предаде каквото може...

 

Чудя се как ли реагират членовете на форума на тази уникална  за музикален форум тема.

Май както аз тъпея, преглеждайки темите на изявените музиканти във форума, Бог да ги поживи, че ги има!

capture_07032013_033107_zpsec73c2e4.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с променянето на тока в опашката не ми харесва много, ама то и както каза ти, може би не е най-правилното решение.
В твоята схема гледам си вързал базата на T4 директно към земя, през 12 k резистор. В моята схема под резистора имам кондензатор, за да може при DC да няма усилване (DCgain = 1). В такъв случай, установих че е доста по-трудно да се балансира схемата, понеже без обратна връзка, T4 не работи и T5 взема всичкия ток от опашката. От там нататък става мазало. Предполагам и при такава ситуация може да се намери решение, но аз не можах да стигна до такова, а стана 100 часа, карам поредна безсънна нощ, а утре рано съм на работа.

Както каза Евтим, и от книгите съм чел, че е трудна работа да се балансира схемата, без ООВ. Интересно ще ми е да разбера обаче, дали има хитър начин, по който лесно да се направи това, и какъв точно е смисъла от процедурата. Ще помисля още в близкото бъдеще.

Ще видим утре до къде ще стигна със сглобяването на първия прототип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^^ И аз успях да я балансирам в моята симулация, даже направих изменение, което кара двата входни транзистора да работят при едно и също колекторно напрежение, обаче този баланс е много крехък - малка промяна в температурата го изкарва от равновесие.

Не знам дали тия стандартни схеми могат да се балансират добре без ООВ, особено когато работим с реални компоненти, които не сме подбрали(или не можем да подберем) съвсем еднакви. Не знам дали имаш предвид някакви нестандартни хитрини, но ми се струва, че при конкретната схема, постигането на идеален баланс е малко като да се опитваш да поставиш топче върху острие.

Мисля още, че постигането ма 0V на изхода(ако приемем това за самоцел) така, без ООВ, няма много общо с баланса на диференциалния усилвател.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
В моята схема под резистора имам кондензатор, за да може при DC да няма усилване (DCgain = 1). В такъв случай, установих че е доста по-трудно да се балансира схемата, понеже без обратна връзка...

 

-------

 

Tогава имаш 100% обратна връзка при DC(ако приемем, че все пак я взимаш от изхода).

 

ПС: Валяк, аз по-скоро се чудя защо във форумите, които уж са именно за електроника, такива теми не се обсъждат, а по-начетените им членова изливат по питащите тонове киселина при всеки опит за въпрос. Някак си, правят си форум, като че ли за да се саморекламират.

 

Дори тук, в музикантския форум е по-вероятно човек да намери някакъв отговор, отколкото в много форуми за електроника.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко са ни изкривени вижданията. Очакваме във форумите да се учим, вместо на правилните места. 

Едни очакват форумът да е селски хоремаг, други с влизането сядат на масата и викат Искам, трети смятат , че форумите са безплатна взаимоспомагателна каса... Всеки с вижданията си. 

Не разбирам, защо когато начетените дават много, ама не всичко, накрая са виновни защото не са подарили всичко?

Май прекаляваме с хуманността в един свят доминиран от природните закони. И в това е една от причините да не ни е в ред живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз съм сигурен, че например съвременните банкери разсъждават по доста подобен начин.

Интересно ми е какво ще стане, ако всички започнат да мислят така и колко оцелели ще има в крайна сметка.

На мен ми се струва, че просторните обяснения за причините, поради които човек не иска да сподели нещо, са значително по-безмислено продължение на самия акт на несподеляне.

Форумите обикновенно се посещават предимно от хора, които не разбират от това, за което питат.

Ако човек няма желание да им помага, то тогава няма и никакво основание да се оплаква, когато форумите се пълнят с глупости, а той безучастно наблюдава. А за човек, който гледа, възмущава се и се оплаква, злорадства, но не прави нищо, има разни неприятни квалификации. По-скоро това е и причината, поради която живеем така.

Но както сам казваш - всеки с вижданията си. Нямам предвид теб - из разните електронни форуми има идеални образци на това, за което говоря.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
 ... В такъв случай, установих че е доста по-трудно да се балансира схемата, понеже без обратна връзка, T4 не работи и T5 взема всичкия ток от опашката. От там нататък става мазало.  ...

Хайде сега напъни главата и разсъждавай. Няколко пъти вече давам нишани, но НЯМА да ти дам решение, защото основната ти цел е да се научиш на инженерно мислене. Имаш заложби, безспорно, но от тук нататък имаш много да се трудиш, за да качваш малко по малко планината.

Що се отнася до балансирането, то винаги Е стръмно! Качествените неща не са лесни. Природни закони, к"во да ги пра'иш.

....... 

Изобщо не съм си помислял, че е за мен   ;). Ама ако си помисля, как би следвало да реагирам? 

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

 Аз главата си я напъвам от когато съм почнал проекта, а в последните няколко дена отива да прегаря. Не че се оплаквам де, кефи ме проекта доста и не ми е проблем да хвърля повече работа по него.
Сега обаче трябва да се съсредоточа в построяването на прототипа, а за изпипването има време. Все пак time management-a е едно доста важно умение за инженера.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във всяко привидно лесно задание има някаква уловка. Тук тя е в ниското изходно съпротивление и голямата динамика на фона на ниската изходна мощност. Поради горното бих проектирал усилвателя поне като 100 ватов. 

 

Дискутираната схема прилича на Проект №3 от книгата High-power audio amplifier construction manual на G. Randy Slone. Направо вземи я намери и я прочети. Там детайлно е описано всяко стъпало, а има и по-добри проекти от този. Не че този е лош, но е малко демоде за проектиране в наши дни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:no:  :(  :slap:

 

Даа..., потвърждава се мнението ми в началото, че академичен проект не е за разглеждане във форум и че занаятчийският уклон е нещо различно. Ама какво да се прави, жребият е хвърлен!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mairo, къде се дяна time management -a?

Досега трябваше да се похвалиш как се справяш с практическата работа по проекта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Половината го построих, утре се надявам че ще го завърша и ако остане време и някой тест може да направя. Лошото е, че най-вече в лабораторията може да работя по него, тъй като в нас нямам захранване, компоненти и други истории. А лабораторни по проекта имаме само 2 пъти в седмицата.

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.