viridis Публикувано Март 1, 2013 Публикувано Март 1, 2013 Надявам се темата да предизвика интерес,затова я пускам като отделна. Идеята е да обмениме опит,кой с какво е експериментирал и какво е постигнал като ефект. Както е известно "стакването" на чинели представлява поставяне на 2 (понякога 3) чинела ,един върху друг, като обикновено (но не винаги) долният е с по-голям диаметър. В общи линии резултата е постигане на "trashy" (болкучив )звук,с къс или никакъв състейн,подходящ за акценти , а също така и за водене на четвъртини на силно и слабо време. По този начин може да се вдъхне живот на спукани чинели,или такива които не харесвате като звук самостоятелно, да намерят място в сета ви,както се получи и при мен. Става въпрос за 12" Meinl Classics china ,който дойде в комплект с 10" splash и 18"china и дълго време не го използвах,тъй като въобще не ми харесва като звук, но от известо време стои окичен на сета ми,стакнат с ветерана 8" splash Stagg-DH. Резултата лично за мен е повече от задоволителен,тъй-като от 2 съвсем непретенциозни чинела се получи ефект от калибъра на max stack-овете на МП. Друго с което съм експериментирал е поставяне на 14" Meinl filter china,като долен капак на фус,но все още съм със смесени чувства дали полученият trash-hat ми допада като звук. Ще се постарая да осигуря приемлив като качество запис,за демонстрация. Съвет към тези които искат да експериментират е да подберат чинели с различна форма на камбанките ,за да се "отвори" малко въздух между двата чинела,в противен случай се получава плътно прилепване на чинелите един върху друг и звука се "задушава". ...и едно видео по темата,лично от Професора : Цитирай
Sasho_Crasho Отговорено Март 1, 2013 Отговорено Март 1, 2013 (Редактирано) Моят опит сочи следното като опорни точки:- ако искате добър резултат откъм trashy sound, то поне половината от резултата зависи от това колко чинелите са trashy сами по себе си. До скоро ползвах 9" сплеш с допълнително пробити дупки върху 14" долен капак на фус също с множество дупки, но сплешът е малък за добър стак, а долният капак е твърде дебел за тази хава. Освен това са брилянтни, а аз такъв звук по начало не харесва, в стак конфигурация хептен звучи зле.- хубаво е чинелите да са тънки, защото с дебели става едно голямо нищо. Може да се постигне резултат и с thin върху medium, но това е относително. - добър звук съм постигал и с 10" сплеш върху 16" краш, но това ограничава повърхността, върху която може да се извлича приятен звук (за моите уши). Защо? Получава се, когато се удря сплеша, но не и по ръба на краша заради дебелината му. Вярно, с paper thin тип краш може и да се получи, но такъв нямам. - понастоящем ползвам 12" мидиъм сплеш (който обаче ще трябва в даден момент да заменя с тънък и траши такъв) върху 14" краш, който е с направени дупки тип Ozone. Това до момента е най-добрия резултат, но мога да го подобря, защото знам какво му трябва. - имайте предвид, че е важно до колко са затегнати чинелите от врътката на чинелната стойка, експериментирайте и с това. Но трябва да се има предвид, че колкото по-стегнати - толкова по-голям шанс да се спукат някъде. Това е и най-големия риск. И един общ съвет - пробвайте всякакви комбинации с наличните си чинели, вземете чинели от приятели за проби и т.н. Това ще ви даде ясна представа какво вие искате да постигнете като звук, посредством вашия личен вкус и виждане за нещата. Така ще имате по-добра представа кой съвет да послушате и какво да преследвате като цяло. Редактирано Март 1, 2013 от Sasho_Crasho Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 1, 2013 Отговорено Март 1, 2013 То щото са много евтини чинелите, че дай сега по 2 и по 3 да слагаме. И то за едно ламаринено дрънчене... 1 Цитирай
viridis Отговорено Март 1, 2013 Автор Отговорено Март 1, 2013 На който са му скъпи пържолите да се рани с леб и чесън. Темата е насочена към отворените умове и експериментаторите,а не към стотинко-бройковците... Не доумявам как така модератор ще изрази такова закостеняло мнение,при все че някой си е направил труда да внесе смислено разнообразие във форума му. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 1, 2013 Отговорено Март 1, 2013 Това, че съм модератор не значи, че нямам мнение по въпроса, нали? И ако то не съвпада с твоето няма да свърши света, споко! Просто приеми, че не всеки харесва звуците, които използват Жожо или Джони Рааб и т.н. Цитирай
боби Отговорено Март 1, 2013 Отговорено Март 1, 2013 Преди време ми се наложи да използвам т.нар. "китаец", употребяван доста в някои метълкор изпълнения. Не разполагах с такъв и бях забелязал, че някои колеги слагат два еднакви по размер чинела, обърнати с камбанките надолу. Разполагах със стар, обилно понапукан по периферията Sultan с размер 13'' или 14''. Другото, с което разполагах е Paiste 101 14'' фус. Обърнах и двата, сложих Paiste 101 отдолу, за да поддържа доста по-крехкия и наръфан Sultan. Звукът, който излизаше беше далеч от този на китаец, но като за нискобюджетен сбиротак изпълняваше достатъчно добре работата си. Звукова импресия (или по-скоро депресия) тук > http://forum.muzikant.org/topic/12322-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5/page-29?do=findComment&comment=783616 След доста понесени удари, крехката част от този хардуерен ансамбъл, т.е. Sultan-чето, започна да освобождава шрапнели от тялото си и това повлия крайно лошо в/у звученето. Ами сега? Досетих се, че имах останал разцепен Paiste 16'' краш, който бе с изрязана камбанка, която ползвам като... камбанка. Та, от останалата част чрез огъване, откъснах съвсем по хамалски едно парче, което бе 1/4 от чинела. Наложих го на все още здравия 14'' капак от фус и намерих точка за пробиване нa отвор. Направих отвор и наложих отново в/у 14'' за настройка на звука. Тази настройка бе направена чрез боравене със силата на притискане на двете части една към друга. Още по-къс и гаден звук, но върши работа и все още няма шрапнели или изгледи за такива. Ако проявите интерес, мога да заснема клип. Току съм изкарал някой лев от патент за Paiste. Цитирай
viridis Отговорено Март 2, 2013 Автор Отговорено Март 2, 2013 @Baby Thomas Идеята на темата беше да обмениме опит и информация,кой какво е правил,а не посто анкета :"харесвате ли ,не харесвате ли?" Мисля ,че е съвсем логично хората които нямат какво да добавят по въпроса,на това раздаване да са "пас". И това го пиша точно защото съм бил обвиняван,че питам за разни неща, за които е писано преди и едва ли не пълня безмислено пространството на Светая светих - ФОРУМА.... А иначе, в началната страница на форума има една тема :" За един по-добър форум" и според мен смислените постове са пътят към това... Цитирай
Recommended Posts