Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампи,транзистори,DIY,дъра-бъра...


Recommended Posts

Правено беше 1:1 SLO100.

:wall: :wall: :wall:

 

П.С. Някой да има емотикон на самовзривяващ се субект!?

 

П.П.С. Сега сделайте по един Dumble;Bogner;Two Rock;Matchless;Diaz и още туй-онуй(каквито там табелки се намерят),после ги "разбиваме" с някой Берингерски педал,изпяваме Интернационала и погребваме Световния Империализъм!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

взе да ми става интересно

сега Митко е набарал в мазето стар лампов амп и иска да го сьживи

- Любопитство - сьщото което и мен би ме тикнало( предполагам)

-При положение че има Карвин -за каво е цялата тази главоболия

- отговор - да се изкара лампов звук на ниско ниво(щето с Карвина едва ли става)

тук по разбиращите инженери помогнаха достатьчно

 

започна спор между Евтим и Докк

стоя много по близко до позицията Докк - както знаете - за мен марката си е марка и това е!

ползвам и от 4 те вида звук - транзистор, лампа и 2-та хибрида(лампа отред -сс отзад или пьк обратното - какво и вариант с мосфет) тоест както докк - от личен опит сьм опитал от всичко

Ефто -как да се изкажа - млад инженер романтик - много чел(по малко лично притежавал) - и както аз сьм бил на неговите години с малко средства - така че -компесира с направи си сам.

предполагам тази тенденция с времето ще се промени и ще разбере че марката си е марка -и ще му стане ясна позицията на Док.(и ще се откаже че всичко трябва да е направи си сам - тоест хоуммейд романтизма ще му поотихне с нарастване на банковите авоари)

 

Но Евто е и прав в голяма степен(това което е писал е повечето правилно) - (гьвнор педал сьс СЛО 100 е несравнимо)

обаче ето - аз като включа например транзисторен преамп дали ще е

ДОД Г7 или БОС гл 100(който е много по добьр като звук от ГТ8, по който форумна лудна - щото бьлгарина си мисли че последното е най добро)

в крайно стьпало на лампов Маршал JTM -с Дода - колкото и странно да е

на колегата с Тюбмена -- си вади профи саунд

а БОСА включен там - вече е смертелно....

има и серия М80 - на фендер - СС отпред - лампа отзад

и всички Мюзикмен усилватели(пак Лео Фендер) - са на този принцип

(изобщо не отричам изцяло лампов амп)

 

то и аз имам едно старо лампово радио в което навремето свирех с едни сапунерки от Ники -и звучеше доста яко9като завкьщи) - преди да бушне

тоест ако като за в стая -много гот да си свирш вкьши без да притесняваш околните.

сага сьм с 30 вата лампа - пак става за вкьщно свирене(та не си заслужава да си поправям радиото - тогава тьрсех празна честота и там прасках- нямаше никаво модване)

а пьк Ибанез ви прдлагат новия си амп Велвбии - 5 вата изцяло лампа

за домашно свирене

(аз предпочитам да си купувам оригинални и стилно изглеждащи продукти)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

П.П.С. Сега сделайте по един Dumble;Bogner;Two Rock;Matchless;Diaz и още туй-онуй(каквито там табелки се намерят),после ги "разбиваме" с някой Берингерски педал,изпяваме Интернационала и погребваме Световния Империализъм!

Всъщност какво се опитваш да кажеш? Че не могат да се направят тия усилватели ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мойто старото е Лира 68

да не е някой лампов звяр - казвайте нвреме!

същото е 1:1 като на Налбатанов!!!!!!!!!!!

 

Евтиме, незнам знаеш ли но из нета се срещат много места, където всички притежатели на JCM900 си преправят преампа, като махат диодите, за да звучи като истински лампов усилвател, а не като валвстейт или няква подобна евтинийка. Общо взето май тва е най-лайняния лампов модел на Маршал, затова и цената му не е никак висока спрямо 1959 например

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, но тези много места едва ли са повече от да кажем 0.3% от притежателите на този усилвател. Не мисля, че JCM900 звучи зле с диодите, иначе никога нямаше да стане популярен усилвател. Наистина с тях звучи по-грубовато, но това, според мен, не значи, че звучи зле. А и така звука е доста пробивен.

 

 

Винаги правя спорове като този, защото се намират хора които обясняват как това било лайняно, а онова било изцепка, а пък ей това било истината. Според мен хубав звук може да се изкара както от лампа, така и от транзистор, хибрид, или цифрова машина. Всичко друго, според мен са предубеждения.

Както транзистора има малко дразнещо остър звук, така лампата понякога има дразнещо мек тон, и мазен звук, а цифровата техника има малко стерилно звучене. Според мен ключа към добрия звук е добротро настройване на апаратурата, и подходящото за нея свирене.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да.Марката си е марка!И тя не се е появила "от въздуха",а някой някога е започнал да изработва нещо и го е докарал до ниво(аз имам един израз за такива случаи,че "тези неща не растат по дърветата - все някой ги прави!").Но ние,вместо да се възползваме от извървяния път и натрупан опит,влагаме много повече енергия в напъни за лавиране,опровергаване,коригиране на идейно-смислови концепции,уточнения и обикаляне на 99 кладенеца,само и само,да потушим гадното усещане,че "не можем да си позволим нещо,което всъщност е в рамките на нормалния стандарт".Но ми се струва,че подходът е грешен.Вместо да се опитваме химерно да повишим покупателната способност на 5-те лева,като наричаме с популярни гръмки имена,самоделни безперспективни продукти,отдавна предъвкани в часовете по трудово обучение по целия свят,или пък индустриално бълвани от Китайци,Индийци и други многолюдници,и след това да използваме тези продукти,като Вуду-кукли... не е ли по-разумно,да се заложи на проекти покриващи високи критерии,съобразени с производствени и търговски разчети и перспективи,и със собствено име.И така да се застане срещу(или до) гръмките имена.Т.е. - не да коригираме идеите и потребностите на потребителя с ала-бала-разкази,с цел да ги сведем до реципрочни на нашите възможности(в последното столетие има колосални примери на неуспешни опити в това отношение),а да удовлетворим тези потребности.Това,разбира се,не може да стане с разходи за 2.60лв. - изисква доста по-сериозно натоварване , но когато/ако стане,е налице истински резултат - т.е. солидно стъпало за последващо развитие - т.е. ниво!И тогава аз(а смятам - не само!),ще се постарая да съм в началото на опашката пред щанда(щом се каксае за читав БГ продукт).Има членове на форума - производители,които биха потвърдили.

След доста години усилия,да се измъкна от омагьосания цикъл на безмисленото и ограничаващо тънколайсно Deja vu,съм станал чувствителен към връщащите ме обратно "примамливи оферти".Печалното е,че много трудно може да се въздейства на настоящите лутащи се и да им се вмени непопулярният,натоварващ подход за реализация..Още повече,че "гурутата" на пролетарската финансова перспектива обикновено не са с лоши намерения - само дето представата им за океанските дълбини е свързана с домашния аквариум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не мисля, че правенето на неща в домашни условия е лошо, нито мисля, че дава по-лоши резултати от въпросните маркови неща. Единствения проблем е, че отнема ужасно много време, в сравнение с серийното заводско производство.

 

Мисля си обаче, че за да стане нещо реалност(разработка и серийно производство на някакъв ефект) е необходимо на първо място повече от един човек(10-ина примерно) имащи познания и практика в различни части от производството(електронни инженери, металурзи, притежатели на цехове за платки, бояджии, мениджър-и и т.н.) да си подадат ръка и да заработят заедно. За съжаление, както личи дори по споровете във форума, това е много трудно постижимо с нашите разбирания за нещата. Тук, когато правиш нещо, различно от това, което по принцип хората правят(без значение дали нещо свързано с китари, или си решил да направиш нова пейка пред входа, или да боядисаш катерушката пред блока), околните ти се смеят, и ти се чудят, и нямат никакво намерение да ти помогнат, и си мечтаят да си купят нещо вносно, или да заминат в чужбина. Всичко останало са само последици от това.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами мисли(или не мисли)каквото си искаш,само се сещай,че хората строят специализирани производствени facilities и че вероятно в това има смисъл.А единственият проблем е: - да докараш един продукт до пазара и да го поддържаш в конкурентна кондиция.Как става това - ами грабвай читанки и книжки по темата,любимите ти гугъл и "научни трудове",формирай организационно-производствени схеми и структури,и представи новия си футсуич.Ама не с идеята,да продадеш 2 и да си купиш семки и бира,а да можеш при нужда да осигуриш напр. 100 000 бр. за Marshall за идната година.Те тогава направи хесапа на крайната себестойност на продукта и най-сетне "включи" относно реалната ситуация.А покажеш ли си носа "на пазара",такива ъндърграунд аргументи,като "този Маршал е боклук",или "Меса-та не струва - ела да видиш моето 1:1 Солдано",ще ти носят само негативи.

 

Не търси оправдателни причини в околните(ти си също така "околен" за другите).Хората не търсят вносното,а сносното.Това,че го асоциират с "вносно",е проблем и задача за решаване на местния производител,не на потребителя.

 

И най-накрая,опитай се да осмисляш написаните по-рано неща.Поне няма да тъпчем на едно място при разговорите.

 

 

П.С. Солдано може да бъде направено(решено) 1:1 само от ...Солдано.Всякакви други варианти обезмислят обществено насочената трудова дейност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аре стига бе!!!! :killyou: Вие се забравихте.Трябва ли да ви напомням заглавието на темата?Определено не е "лампи срещу полу-проводници",или "DIY фекти срещу....и аз не разбрах какво".

Явно е,че неможете да се обедите в каквото и да било.И мен неможете да убедите,че земята е плоска. ;)

Nalbantov,в чиято тема пишете,ако случайно сте забравили,чиято тема згомнясвате,и чиято тема беше относно помощ за лампово радио зададе въпроса:

я тогава кажете тва радио става ли за hi-octane

но явно сте сметнали за по-нужно да му обяснявате за звука на лампите,транзисторите,диодите,DIY ефектите,марковите стоки,нрава на българския потребител,маркетинговите трикове и какво ли още не(извинявам се ако съм изпуснал нещо).

Сравнително нов съм във форума,и съм чел по-скоро правилата и може би затова си спомням,че едно то тях гласеше:

1. Внимавайте с офтопика! Моля ви пишете по темата, която е обявена в заглавието а не за странични неща. Ако искате да обсъдите нещо друго - просто си създайте нова тема ;-). По този начин ще запазим форума чист и прегледен. За целта ако трябва ще се трият неподходящите съобщения.

:read:

В повечето форуми,досега да бяхте получили доволно количество "warn" и мненията ви да бяха изтрити.

Затова или престанете със глупавия спор(който присъства в поне 90% от всички теми,където се споменават думата "лампа" или "транзистор") или си отворете нова тема за това. ;)

Живи,здрави,никой не искам да обиждам,но наистина вече ми писна във всяка тема да чета едно и също,а на вас не знам как не ви писна да осирате всяка тема с тея спорове.А и честно казано изглежда грозно отстрани. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Питам се защо ли не започнеш ти да произвеждаш ефекти и усилватели, виждам, че ги разбираш нещата.

Какви 100000 броя, какви 5 лева, какви facilities?

Живееш в страната на дребните търговци и препродавачите(като частично изключим наркотрафикантите, мафиотите, честно бачкащите за 200 лв хора, пенсионерите, циганите, и тинейджърите измекярчета, които само чакат удобен момент да се напушат, или да те прецакат с 10 лева).

Не знам дали има изобщо фирма в България, която да е в състояние да произведе цялостна продукция(платки, запояване, кутии, боядисване, надписи на кутиите) но до колкото съм търсил в нета - такава фирма няма, а има отделни фирмички, при които ако направиш всичко поотделно(особено монтаж на частите), то продукцията ти ще излезе по-скъпа от западната.

Надявам се не приканяш хората, занимаващи се с електроника да си правят и facilities, нали? ;) , най-малкото няма да могат да си купят/наемат земята за тях. Аз лично съм се опитвал да уговарям хора да работим заедно ефекти, но за съжаление до сега за резултат не се е стигнало(единствено с Metalhammer почти проектирахме един лампов преамп, но за сега той е много зает, и не знам дали в крайна сметка ще го довършим).

 

А колкото до тези facilities, те едва ли са специализирани в по-сложни процедури от сглобяването на продукцията, имат роботи, които запояват бързо-бързо частите за платката.

Иначе доколкото знам, повечето фирми в бранша не произвеждат електронни компоненти(като изключим гигантите като Roland, Yamaha и др.).

Та така, не знам какво ще чета из нета, но ако искаш, можеш да напишеш един научен труд на тема "Как да докараме един продукт до пазара и да го поддържаме в конкурентна кондиция в БЪЛГАРИЯ". Така много ще ми помогнеш. Аз съм сигурен, че всичко което пише в нета се отнася за навън, просто защото до сега от нашата страна не е произлязла нито една известна и утвърдила се на пазара марка електроника, и няма кой да напише нещо.

 

ЗА негативните аргументи - точно заради негативни аргументи като "мизерии"и "лайнян" започнах този спор, и не мога да разбера защо се опитваш да изкараш, че аз говоря такива работи.

 

за 1:1 солдано - да наистина само солдано биха го направили 1:1 що се отнася до кутия, решетка, копчета на потенциометрите и др. подобни.

1:1 като електроника, обаче може да го направи почти всеки.

Спора на тая тема е безсмислен, и в други теми се е писало как еди коя си марка е по-добра от правено на ръка, защото......

Аз не мисля, че машината ще налепи частите по-различно по платката.

Главно кутията е проблем при ръчната изработка, но както доказа нашия приятел Nikifena със своя S-AMP, и този проблем се преодолява ;) .

 

ЕДИТ: Понеже видях мнението на bratmito, казвам, че Никифена е правил нещо като hi-octane, и предполагам, че той ще отговори на въпроса веднага щом влезе в темата.

 

Иначе спора модовете могат преспокойно да го изхвърлят в коша.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

bratmito: Ако предпочиташ,стой в "чистите" форуми,или преглеждай само двубуквени постове.А що се отнася до изместването на темата,то самият и автор поощри настоящия спор и го определи,като полезен.

 

Евтиме, не произвеждам усилватели,защото не ми е работа!Задачата ми е,да си гледам моята работата по такъв начин,че резултатите да ми позволяват,да си купувам усилватели(или каквото и да било),с възможно най-малко компромиси при избора.Докарал съм я донякъде и имам амбиция,да продължавам.Мисля,че това ми помага още и да се абстрахирам от разпространеното схващане,че живеем на неподходящо място.В края на краищата,живеем(или поне аз смятам че живея) в свят,който може да бъде обиколен за 1 ден.А в страната на "дребните неща" живееш ти.Занимаваш се целенасочено и упорито и това заслужава нужното отношение,но това,че нямаш(все още)идеятя и волята да прекрачиш определена психологическа граница е твой проблем,който ако не решиш сам и навреме,то ще бъде решен от променящите се обстоятелства,но вероятно ,в неподходящо(вече) за теб време.

Що се отнася до "научните трудове",няма смисъл да се пишат по специалната ти препоръка,защото вече явно си прочел всичко!Или по-скоро,каквото и да четеш - за теб е едно и също - във всички писания се съдържат буквите,от които може да се сглоби фразата "Евтим е прав!".

 

Приятно люпене!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лелее колко писано.. не е истина..

 

bratmito Мислиш ли, че някой го интересува особено усилвателя на налбантов. Ний просто си правим мохабет с Евтим :rolleyes:

 

 

Отностно 1 стар пост (че станаха много) Транзисторите винаги се подбират ако трябва.. няма да обяснявам но и ти го знаеш. Както транзисторите при крайните, така и лампите при крайните стъпала се подбират. Всичко се подбира ако искаш да правиш нещо.

 

Живееш в страната на дребните търговци и препродавачите(като частично изключим наркотрафикантите, мафиотите, честно бачкащите за 200 лв хора, пенсионерите, циганите, и тинейджърите измекярчета, които само чакат удобен момент да се напушат, или да те прецакат с 10 лева).

 

Не е така. Аз съм 1 жив пример, че не е така и заплатата ми надхвърля 200 лева а и работя и плащам данъци на държавата.

 

 

 

Не знам дали има изобщо фирма в България, която да е в състояние да произведе цялостна продукция(платки, запояване, кутии, боядисване, надписи на кутиите) но до колкото съм търсил в нета - такава фирма няма,

 

Има, и то много. Ела на есенният панаир в Пловдив и ще видиш. Жив пример ти давам фирма Дейзи и техните цифрови чудеса които ги имаше в македония в магазин германос.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

темата не е за коша

 

по скоро може да се премести офтопика в отделна тема - защото има интересни мнения

Ефто от практическа гледна точка си прав

обаче както ти каза Докк -"опитай се да осмисляш написаните по-рано неща."

 

от мненията на докк - сьм установил - че той много е премислял и избистрил позицията си (дет се казва бих си подбрал някои от неговите мнения и ще си ги сложа в папка) ( моите сьм дал разрешение на РФ да си ги колекционрат

:blink: -нали знаете че каквото се пише тук влиза в разни досиета)

 

и двамате сте прави но се сбльскват 2 светогледа

единият е на бьлгарина(в иделния случай от ПЕрник - сьс силно ударение на пьрвата сричка) който ХОТ РОДВА стария си москвич и на незаконните ралита на Божурище оставя Ауди 8-ца да му диша прахта

Другото е - човека който си купува Ферари,Ламборджини или Порше - и се кефи(аз бих си взел Ламборджини Ел диабло или пьк Порше Карера - просто личен вкус и вьпрос на пари)

И ОЩЕ НЕЩО - ако ще се прави наш продукт - ЖЕЛАТЕЛНО Е ДА Е ПРОЕКТИРАН ОТ НАС - а не откраднат от СОЛДАНО,ФЕНДЕР,МАРШАЛ,БОС,ТС ЕЛКТРОНИКС и тн- или поне някаква иновация да има(тьй като веднага някой ще каже че всичко е измислено)

аз лично ще посьбирам няколко години за оригинален Кранк - а не за грозно и откраднато бг копие

 

Евто при вьзможност може да сьживим Лирата :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.