Jump to content
Българският форум за музиканти

Металика - бас китари


vipp1

Recommended Posts

Така както е формулирал темата автора е малко трудоемка задача за изпълнение, да не кажем почти невъзможна. Ако съберем всечки басове използвани от четиримата басисти най-вероятно ще задминем стотака. С инструментите на Рон и Робърт не съм добре запознат, но все пак ето опит за що годе приличен опис:

 

Ron Mcgovney

1.Washburn B-20

2.Ibanez Roadstar 1981? Попадал съм на няколко снимки, на които е с бас напомнящ ми най-много на дадения, но не е никък сигурно.

 

Cliff Burton

1.Rickenbacker 4001: използва го преди и след издаването на Kill'em all. Твърди, че го сменя, защото се е нуждаел от сериозни ремонтни работи.

2.Alembic Spoiler: С него заменя Рика и свири за кратко преди да бъде откраднат.

3.Aria Pro ІІ: Започва да свири с него след открадването на Алембика и преди започване на записите на втория албум - до края на дните си...

 

Jason Newsted

Тук няма да описвам под формата на списък, защото са твърде много и ще откарам цял ден, ако искам списъка да бъде пълен :)

Когато се присъединява към Металика основният му бас е ESP (има около 3 броя - един четириструнен и два петструнни, на всеки от които заменя електрониката с EMG). По това време използва също няколко WAL баса - 4 и 5 струнни. Използва и един 4 струнен Р-бас с неясна марка (този бас мисля, че наследява от Клиф, тъй като и двамата съм ги виждал на снимки с него, но не съм сигурен).

Между другото от Клиф наследява и Morley Power Wah-то, което пази и използва и до ден днешен :)

След издаването на And Justice For All на жово започва да свири почти изключително само с Alembic до около 1994г. Има поне 3бр. Alembic Spoiler 4 струнни, които преминават през ъпгрейди през годините. Също поне 3бр. Alembic Europa, от които 2бр. 5 струнни и един 6 струнен (най-често го използва за Sad But True на живо по време на турнето към Черния албум). Има също един Alembic Elan  5 струнен, който използва основно за турнето на Justice.

Замена Alembic със Sadowsky около 1995г. преди записите на Load. По негови думи причините са няколко - голямо тегло на Alembic-а; търси по-изразени ниски в инструмента, докато Alembic-а според него е по-подходящ за leadsound (не се сетих за подходяща дума на български :) ). Sadowsky са и първите басове, които използва както на живо, така и за запис. Отделните бройки Sadowsky няма да се опитвам да ги изброявам, тъй като аз поне съм го виждал да използва над 20бр. 4 и 5 струнни с различни конфигурации на електроника и адаптри (предимно 2 джаза, но има 2 или 3 баса с PJ конфигурация и няколко с хъмбъкери). До ден днешен продължава да свири със Sadowsky.

Между другото понеже колега беше споменал по-горе, Джейсън не е бил ендорсър на нито една от марките, с които свири. По негови думи, това не го кефи особено.

Басовете, които е използвал за записи на по-старите албуми (Черния и назад) нямам никакъв шанс да ги изброя, защото са десетки знайни и незнайни :) Само мога да вметна, че черния е записан в основата си с един 4 струнен Spector с PJ адаптри, който е бил притежание на Bob Daisley и използван в Blizzard of Ozz и Diary of a madman.

В общи линии така, със забележка, че има още много информация по темата.

 

Robert Trujillo

Не съм добре запознат с оборудването на Роб, за това ще вметна само впечатления по общо наблюдение, тъй да го кажем :)

Към момента свири основно с Warwick 5 струнни и мисля един 4 струнен, всеки от които е с J-set електроника и адаптри на EMG. Освен това има няколко ESP-та, няколко Zon-а, няколко Tobias-а. Често го виждам да използва един Fender Precision на концерти за по-стари парчета :)

 

Може да се напише още доста по темата, но трябват поне 2-3 почивни дни, за да се направи като хората, а и няма нужда да се задълбаваме дет се вика :)

 

Поздрави и със здраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.