Jump to content
Българският форум за музиканти

Смяна на лампи


Recommended Posts

Здравейте, тъй като за пръв път ще сменям лампи прочетох темите във форума в тази връзка, почетох и в нета, но пак останаха неясни за мен неща. Усилвателя ми е Fender Bassman 135, произведен 1978 г. Имам го отскоро и се мъча да разбера как трябва да го обслужвам. В момента усилвателя си работи, но искам да сменя лампите, защото сегашните са с неясна възраст, марка и състояние и просто искам да видя как ще свири с нови лампи. Има 3 предусилвателни 12АТ7 и  4броя 6l6GC на крайното стъпало. Въпросите ми са: Какви лампи бихте ми препоръчали като марка и от къде да ги купя? Ако ги сменя с руски аналози, кои точно трябва да избера и след като ги сменя трябва ли да се прави биас настройка? На гърба на усилвателя има изнесен тример с надпис: Output tubes matching - това тример за биас ли е или нещо друго? Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и се мъча да разбера как трябва да го обслужвам

По-добър вариант е да дадеш усилвателя на човек, разбиращ от тези неща. Мъките с лампова техника може да са фатални!

 

Лампите се мерят със специален уред. Той показва дали лампата е здрава и до колко. Така ще имаш ясна представа за състоянието на лампите. Те не са круши или ябълки и възрастта не е фактор за тяхното качество или възможности. 

 

Оригинално Fender bassman 135 работи с чифт 7025, които са аналог на 12ах7 или европейските есс83 и една 12АТ7. Ако усилвателят ти има хартиена диаграма с разположението на лампите от вътре, ще видиш, че не всички лампи са 12ат7 (есс81).

 

Всяка лампа има свой характер, така че сам прецени на коя фирма производителка на лампи ще се довериш. Добри фирми са JJ, TAD, electro Harmonx, sovtek, groove tubes и други. Не си и помисляй да сменяш предусилвателните лампи с руски! Можеш да ползваш руския аналог 6п3с-е като крайни, но е добре да са подбрани. Лампи можеш да купиш от музикалните магазини или интернет. Крайните лампи ги купи като мачнат комплект. Твоят усилвател няма bias тример, но е препоръчително да се настрои matching тримера след смяната с нови лампи (ако е наложително)

 

 

ПС: Хареса ми темата и мисля, че е редно в последствие да се добави към важните теми. Авторът е задал въпроси, с които много музиканти се сблъскват, работейки с ламповите си усилватели. Нека тя да стане поучителна, и който иска да пише нещо в нея, да е смислено!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен не си купувай руски. Напоследък пробвах два АМР-а с руски и с JJ и просто няма общо. За мен поне, пък кой каквото иска да си говори. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за съветите, наистина предусилвателните лампи са 2 бр. 7025 и една 12ат7, аз погледнах едната и си помислих че и другите са същите :blush: . Аз май ще се ориентирам към лампи на JJ Elecronic, ако може да ми кажете кой в България ги продава ? Със сигурност най-добрия вариант е някой, който разбира от тези неща да погледне усилвателя и ако може да ме насочите към такъв в Търново или някъде наблизо ще съм много благодарен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В БГ трудно... Има руски нонейм, Бугера и май само това е.

В нета има каквито ти душа иска. Особено ако успееш да намериш някой за комбина, доставката съвсем не излиза скъпо. В Tube-town.de имаше една по обикновената поща за към 3 евро, но не съм я тествал...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като тествахме главата си звучеше добре,но ако си решил да сменяш лампите,по-добре си поръчай от Томан.

12AT7/ECC81 на TAD

6L6GC http://www.thomann.de/gb/6l6_vacuum_tubes.html

 

Имам в ампа една JJ  12AX7 и две Elеctro harmonix 12AX7

http://www.jjtubes.eu/

и Ruby крайни 6L6GC и съм доволен

https://shop.magicparts.com/

 

Thomann http://www.thomann.de/gb/vacuum_tubes_for_amplifiers.html

Musicworld Bugera http://www.musicworld.bg/bg/c_474/Vacuum_Tubes_for_Amplifiers.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BTW всъщност днес ходих до музикалния над спортната зала и там имат JJ лампи на добри цени,ако искаш върви да ги видиш,защото не видях какви модели имат понеже взех една ECC83S.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като изключим разни екзотики и хайфи бутикови изстъпления в ограничен тираж в момента лампи се произвеждат в няколко фабрики в Русия, Китай и Словакия, така че каквото и да пише на лампата тя е от някоя от тези фабрики. И трите вида лампи се ползват масово от големите фирми, така че всичко е въпрос на вкус и на експерименти.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да благодаря на Heartman за инфото. Ходих до музикалния магазин над спортната зала в Търново, имаше лампи JJ , както и други някакви, но останах с впечатление че това са останали от години бройки. Аз си купих 2 бр. еcc83S на JJ на цена от 14.40лв/бр. и тази цена май е доста по-ниска от цените в интернет. Tова също ме кара да мисля, че не зареждат регулярно.Попитах и дали доставят по заявка, но не можаха да ми отговорят. Ако някой желае може да отиде и да порови в кутията им с лампи пък може да си хареса нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^За нищо.Аз ходих там и взех последната ecc83 на 12 лв,като ми казаха че другите са по-нови и с нова цена.Ама кога са зареждани и от къде не знам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.