Jump to content
Българският форум за музиканти

Belgarad

Изходи на лампов усилвател, съпротивление ?

Recommended Posts

Здравейте, почти съм сигурен, че темата не е точно за тук, тъй като нищо няма да проектирам или конструирам, но съм и почти сигурен, че тук ще получа правилните отговори. Наскоро се сдобих с първата си лампова китарна глава, Elephant 50 W (не разполагам с техническа информация за усилвателя). И когато трябваше да я вържа към кабинета в мен възникнаха няколко въпроса, на които предишният и собственик не можа да ми даде отговор. Знам със сигурност че е 50 W, предполагам, че е моно усилвател, но има два изхода за колони, има и превключвач на съпротивлението 4,8 и 16 ома. Първият ми въпрос: след като изходите са 2 като поставя превключвача да кажем на 8 ома, това какво означава, че на всеки от изходите трябва да закача говорител или говорители със съпротивление от 8 ома или на двата изхода (и двата са с женски жакове 6.3 и двата са в Output speakers има отделна графа LIne) общият омаж трябва да е 8 ома? Вторият ми въпрос е има ли как да измеря (имам само мултицет) без да отварям усилвателя съпротивлението на изходите? Ако беше транзисторен усилвател хич нямаше да се поколебая да ръчкам и да експериментирам, но точно в този случай не ми се иска да прецакам усилвателя и малко вероятно, но възможно себе си.

Благодаря.      

Edited by Belgarad

Share this post


Link to post
Share on other sites

И двата ми усилвателя имат по 3 изхода за говорител, 2 от тях са за един и същи импеданс. Примерно 1х16 ома и 2х8 ома. На единия 8-омов включвам 8-омов кабинет и смятам така е правилно. Поне така пише в книжката :D Освен ако твоят не е някакъв много нестандартен би трябвало да е същото :)

 

На втория въпрос не мога да отговоря нищо смислено :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
...общият омаж трябва да е 8 ома?ДА

Вторият ми въпрос е има ли как да измеря (имам само мултицет) без да отварям усилвателя съпротивлението на изходите? Няма да стане с мултимер. Доста по-сложно е ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

АМР-овете се правят стандартно. Ако имаш 1 изход и щракалка е лесно - каквото показва тя.

 

Ако изходите са 2 те са вързани паралелно, за да може да се включат два каба. Ако включиш два говорителя от по 16 ома - превключвателят трябва да е на 8 ома, ако включиш два по 8 ома - превключвателят трябва да е на 4 ома.

При някои няма превключвател, а има няколко броя изходи - принципът е същия, но реализацията различна.

Ако ще те успокои можеш да отвориш АМР-а и да видиш какво пише на изх. траф, както и да разучиш детайлно системата на превключване на изходите. Но според мен няма смисъл.

 

С мултицет не.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дай да видим и ние какво представлява тоя усилвател от вътре. Щракни няколко детайлни снимки /отвътре на машината/ и най вече на изходите.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря, за бързите отговори. Предполагам, който е правил усилвателя (или поне много се надявам) е спазвал някакъв стандарт и другият път когато отида в репетиционната ще го вържа към кабинет 2х12 всеки от говорителите е 8 омов и с отделен жак 6.3, като превключвателя на усилвателя ще го наглася на 4 ома. Тогава ще направя и няколко снимки на усилвателя, но само отвън, все още не съм навит да го разглобя :D

 

ПС: Оказа се доста по-добре че попитах преди да ръчкам. И както очаквах получих бързи и полезни отговори.

Edited by Belgarad

Share this post


Link to post
Share on other sites

Човекът който прави тези усилватели имаше постове във форума. Опитай се да намериш негови координати, питай го и той ще ти обясни. Така е най-правилно щом няма ръководство за експлоатация или техническа документация към този усилвател.

Останалото е гадаене кой какво е правил.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Наистина се опитах да открия човека или поне публикации не само във форума още преди да пусна темата, но за съжаление без успех. Намерих снимки в нета на една 100W глава визуално почти идентична с моята. Естествено две от големите лампи при мен ги няма. Ето линк:  http://www.avanta.cc/show_pic.php?id=60933&d_id=57318

Share this post


Link to post
Share on other sites

Подкрепям мнението на Baby Thomas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пуснах усилвателя и вече втора седмица си свиря с най-голям кеф. Благодаря за помощта!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.