svet.k Публикувано Декември 22, 2012 Share Публикувано Декември 22, 2012 Здравейте, Питането ми е свързано с окабеляване на китарата ми след като се оказа че предишния суич за адаптерите беше яко ръждясъл ( на около 6 месеца беше, в резултат на което пресетите ми в комп - процесора се оказаха с бая дист ). Конкретния въпрос е следния: защо при включване на средна позиция, т.е. и двата адаптера заедно, брумът вместо да намалее се увеличава. Ползвам единични Guitar Tech адаптери на бридж и мидъл позиции. На нек позицията адаптера си стои но не е свързан. Прилагам схема: тук Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vaxo Отговорено Декември 22, 2012 Share Отговорено Декември 22, 2012 Нещо не разбирам, как за 6 месеца ще ръждяса ключето. Освен това, като казваш "предишния суич" - поясни с дали/с какво си го сменил. Дали с идентичен или с нещо пригодено за целта (мисля, че от там идва проблема). И дист е едно, брум е съвсем друго и ръждата няма как да доведе до дист :Д Преди ти да се намесиш, имаше ли проблема със средната позиция ? 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
svet.k Отговорено Декември 23, 2012 Автор Share Отговорено Декември 23, 2012 Оригиналния суич беше пет позиционен, но труден за превключване, взех един нов три позиционен от викиват ( той ръждяса) и първоначално конфигурацията беше бридж+мидъл на едната позиция и нек на другата. Сега реших да ползвам само бридж и мидъл позиции, съответно и двата заедно. Но брума се усилва когато са двата, при ползване на единичните е по - слаб. Ключето е "Бостън" три позиционно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
svet.k Отговорено Декември 23, 2012 Автор Share Отговорено Декември 23, 2012 За диста беше просто отклонение, имах пред вид че сигналът от адаптерите е намалял от ръждата и това е причината да вкарвам повече гейн в пресетите.. Дето се вика сега с новия ключ си чух китарата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 23, 2012 Share Отговорено Декември 23, 2012 (Редактирано) Зависи от свързването. Ако адаптерите са с много изводи(за сингли - 2 жици и отделно оплетка, можеш да обърнеш фазата на единия адаптер, разменяйки местата на двете жици. По принцип, има няколко варианта: 1. сигналите са във фаза, шума е в противофаза(до колкото разбирам, желаният случай). 2. сигналите са в противофаза, шума е в противофаза(дефазиран, носов Питър Грийн звук, без брум). 3. сигналите са във фаза, шума е във фаза(има шум, иначе звучи нормално, може би сега е така). 4. сигналите са в противофаза, шума е във фаза(носов звук, много шум - най-нежелателната комбинация). Ако адаптерите ти са с 2 жици и ширмовка отделно - размени жиците. Ако е само една жица и ширмовка, не е желателно да ги разменяш и да правиш ширмовката активна, ще имаш повече шум. Ако са просто две жици и няма никакво заземяване по адаптера, можеш да ги размениш. Правейки това нещо, ти реално ще разменяш вариантите 1 - 4, или 2 - 3. Ако се окаже, че разменяш вариантите 2-3, а искаш да си във вариантите 1-4, това означава, че трябва да обърнеш магнита на единия адаптер наопаки(не винаги е лесно, безопасно или възможно). Например, при хъмбъкера, двата реда шишове са винаги на срещуположни полюси на магнита. Ако се окаже, че при теб магнитите са обърнати по един и същи начин, май няма как да направиш "хъмбъкер", без да обърнеш магнитите на единия адаптер(няма как да стане в случая със алнико пръчките, а при твърде яко залепен магнит, има опасност да го счупиш). Редактирано Декември 23, 2012 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
svet.k Отговорено Декември 23, 2012 Автор Share Отговорено Декември 23, 2012 Благодаря за изчерпателния отговор, получих хъмбъкер, верно с малко носов звук, почти без ниски при клийн, но шума изчезна и тонът стана по мощен и не толкова гъгнещ. Свързах едния адаптер "наопаки". Като цяло нещата се подобриха доста. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 23, 2012 Share Отговорено Декември 23, 2012 Това горното важи за паралелно свързване. Може и двата адаптера да се вържат последователно като хъмбъкер, но не съм сигурен дали може да стане с 3-позиционния ключ, който имаш. Също не знам, дали това е което искаш(по-силно ниво ще има тази комбинация). Ако кабела от адаптера има една жица и оплетка, за да обърнеш жиците, трябва да го направиш откъм адаптера(да размениш жиците откъм клемите на адаптера, не откъм електрониката на китарата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 23, 2012 Share Отговорено Декември 23, 2012 (Редактирано) Чакай малко... то отговора си е във въпроса . Размени местата на средния и нек адаптера. Пак не съм сигурен, че ще стане, Но за най-сигурно, даи информация ТОЧНО как е било преди и как е сега. При фендерите, средния адаптер е с обърнат наопаки магнит, за да става хъмбъкер, когато е в паралел с нек или бридж адаптера. От два сингъла с еднаква ориентация на магнита, не можеш да направиш хъмбъкер. Редактирано Декември 23, 2012 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
svet.k Отговорено Декември 24, 2012 Автор Share Отговорено Декември 24, 2012 За съжаление не знам с каква ориентация са адаптерите, и двата са допълнително слагани на китарата, купувани по различно време. Тонът сега ми допада доста, но се появи друг проблем: има постоянна микрофония от двата заедно и бридж адаптера, когато е усилено повече кубето и съответно повече дист от ефекта (boss md-2). Става въпрос за паузите между свиренето.Преди го нямаше тоя проблем. Същото е и с ефекта през компа. Единият адаптер е само с две жици, другият е с жица и оплетка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
travelcaster2 Отговорено Декември 24, 2012 Share Отговорено Декември 24, 2012 При фендерите, средния адаптер е с обърнат наопаки магнит, за да става хъмбъкер, когато е в паралел с нек или бридж адаптера. От два сингъла с еднаква ориентация на магнита, не можеш да направиш хъмбъкер. Това е важно да се знае. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 24, 2012 Share Отговорено Декември 24, 2012 За съжаление не знам с каква ориентация са адаптерите..... Това можеш лесно да провериш, като допреш магнитите. Знаеш от началното училище - еднакви полюси се отблъскват. Ако опреш адаптерите дъно към дъно и се отблъскват, значи трябва единия да е наопаки. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
svet.k Отговорено Декември 24, 2012 Автор Share Отговорено Декември 24, 2012 Хъмбъкер определено се получи,попаднал съм на точната ориентация на адаптерите, проблема с микрофонията мисля че е от прекалено вдигнатите към струните адаптери (в резултат на предишното ключе), пооправи се донякъде, има значение как съм разположен спрямо кубето, но това май е нормално за китара със сингли. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Декември 24, 2012 Share Отговорено Декември 24, 2012 Ако микрофонират самите адаптери, може би намотките им не са парафинирани, затова. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts