Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Кандидаствам за работа в звукозаписно студио, че ми пратиха парче за смесване, да ме тестват. Та ми е доста важно да го направя добре. Срок не са ми дали, но поради различни причини ми се иска да го завърша до понеделник, тоест за 2 дена и половина.

Стилът е хип хоп, нещо доста далечно за мен, но нямам много избор.
Още не съм прибавил вокали и ривърб, тях ще ги слагам утре. Също панорамите не са окончателни. То доста неща не са окончателни де, ама инструментала е що годе заформен. Ето това е част от парчето до този момент:

https://dl.dropbox.com/u/59307400/Song1_instrumental.mp3

Като цяло не се изкефих много на суровите писти, но направих каквото можах да заприличат на нещо. Касата нямаше особено плътност (тя и сега май няма много). Барабанчетата ми звучаха евтино. Единият от бас траковете (този в началото) беше смесен с някаква каса. Hi-hat-a не беше като типичен хат, а някакъв странен. Китарите бяха доста неравномерни.

Та очаквам вашите мнения и съвети, утре вероятно ще кача вариант с вокали и ривърб.

Отговорено

Можеш да сложиш още по-тънко соло барабанче и да го намалиш,щото това звучи много по-рокаджийски.

Отговорено

това е някакъв old school мен, и така като слушам е много труден за работа....

На пръв поглед касата звучи глухо, опитай да повдигнеш с EQ малко високите към 6кхц, за рок парчетата и над това, виж дали ще има атака, ако изтънее остави... Иначе според мен синтовете им сложи сериозен ривърб.....

Можеш ли да добавяш писти от теб????

Отговорено

Не знам как искаш мнение за микс, който още не е завършен??? Ако е да се даде мнение за баланс, ами добре е балансирано.

Друг е въпросът, че като сложиш вокалите и ще разместваш доста неща. Значи.... и балансът няма да е добре.

Миксирай цялостно, ако започнеш с ударни, бас, в никакъв случай не оставяй гласът на последно място. ТОЙ Е ВАЖНИЯТ.

Отговорено

Оставете тоя рок сега, чист хип хоп трябва да е това (то с вокалите става напълно очевидно). Семпли от мен не са ми казали да не ползвам, но не са ми казали и че може да ползвам. Така че предполагам, че искат да видя какво мога да направя с техните тракове. За барабанчето се притеснявах че тънее, че за това му вдигнах високи да стане малко по-здраво. Не пречи да се намалят обаче, ако наистина много бяга от стила така. Касата ще се дооправи и тя. Ривърб както казах, ще оправям днес.

@mistej

Правя това, понеже нямам никакво време. Ако пусна микса в последния момент, когато е завършен и трябва да го пращам, доста вероятно е да не получа никакви мнения в темата на време. Че за това предпочетох така. Така поне може донякъде да се чуят грешки в отделните инструменти, то е ясно че с вокалите и ривърб ще се промени прилично. А вокалите съм ги оставил за последни, понеже така съм свикнал винаги. Предпочитам да има някаква музика, над която да пеят вокалите. И също да видя как се вписват вокалите в полузавършения инструментал и ако трябва да се прави място. А аз така или иначе си проверявам от време на време как стои микса с вокали, колкото да не губя много представа какво става.

Отивам да бачкам аз, благодаря за включванията, очаквайте нов семпъл скоро.

Отговорено

Не съм слушал микса, защото нямам монитори в момента, но това изречение:

"За барабанчето се притеснявах че тънее, че за това му вдигнах високи да стане малко по-здраво." ми се стори странно.

Обикновено, ако тънее или махаш високи, или добавяш ниски.

Аз гледам да не добавям, предпочитам само на махам.

Ако все пак солобарабанчето ми тънее и нямам какво повече да направя, добавям около 200-250Hz.

Иначе успех с микса!!! 

Утре ще го чуя към 10-11 сутринта софийско време. 

:)

А пък за смесване вокали съм пробвал няколко варианта:

1. смесвам всичко и после добавам вокалите

2. смесвам барабани и бас, смесвам вокалите и след тях китари, клавир (ако има)

Забелязал съм, че най-добре ми се получава като смесвам всичко едновременно :)

Естествено започвам от някъде: барабани, бас ...но гледам много бързо да вкарам всичките неща в микса

и да ги смесвам заедно.

Отговорено

Опа объркал съм се, ниски вдигнах исках да кажа. Иначе работих малко върху вокалите, но други ангажименти излязоха и има вариант да не мога да го довърша днес, ама ще се помъча де.

Отговорено (Редактирано)

На мен всичко ми звучи като забавено  :) Всичко инструменти звучат много ниско и нереално - ударните звучат тънко и разплуто. Най-вероятно са забавяни. Може и да е търсен ефект, но на мен ми звучи така - като забавено и с всички артефакти свързани с това.

Редактирано от visiondann
Отговорено

Не можах да го довърша днес, пусти им ангажименти. Ама утре (17.12 че малко обърнах вече дните и нощите) вече трябва да стане. Иначе още коментари по инструментала са добре дошли :)

Отговорено

Почти завършен вариант, само леки автомации трябват, но не са проблем те:

https://dl.dropbox.com/u/59307400/Song2.mp3

Яко много благодарности на Данчо :godbless: След неговия пост, като се замислих повече и се усетих, че съм вкарал 48 kHz тракове в 44.1 kHz сесия. И така Cubase ги свири по-бавно, та от там забавения ефект. Но това вече е оправено.

Очаквам мнения и критики от всякакъв род, че следобед трябва да изпращам готовия микс.

Най-много ме притесняват вокалите. Звучат ми добре, но не съм напълно сигурен дали се сливат добре с инструментала.