Jump to content
Българският форум за музиканти

Упражнения за пръсти


Stoil Tomanov

Recommended Posts

Здравейте!

Искам да попитам да ли е възможно да ми кажете упражнения за пръстите и на двете ръце, защото съм малко скован още ? Вие как сте се научили да сменяте акордите бързо, всмисъл да ли сте имали някакви специални упражнения... ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Става със свирене. В началото е трудно и непривично за ръцете, особено хващането на барета. Почни с по-прости акорди в първа позиция, например - Am - Dm - Am - E7 или G - C - G - D7. Свири без да бързаш, прояви търпение и пръстите сами ще почнат да намират местата си. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се осмеля да препоръчам, някои неща които НА МЕН ми помогнаха и все още помагат.
Ако става въпрос за акорди, хващаш примернио E (ми) и си смяташ акордната прогресия според мажор или минор.

После се упражняваш като свириш акордите от прогресията бавно. Така, хем упражняваш малко теория и хем пръстите свикват. За да не е скучно можеш да ги свириш разбъркано (акордите от прогресията) и чуваш какво се получава или да сменяш пръстовките за даден акорд (да търсиш акорда на друго място по грифа с друга пръстовка).


Ако пък искаш да упражняваш единични ноти (не знам как да се изразя по-точно), си пускаш бекинг трак и свириш съответната гама по целия гриф. Така заучаваш гамата, пръстите се тренират, ухото свиква, а и не е скучно :) даже по-нататък, като си излимислиш или видиш упражненийца става още по-забавно.


акордни прогресии: http://www.google.bg/imgres?um=1&hl=en&client=opera&sa=N&tbo=d&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=xkmF0wgmcIw6MM:&imgrefurl=http://marcorivero.blog.com/&docid=kgy1bSHMkeiWRM&imgurl=http://marcorivero.blog.com/files/2011/06/key-chord-chart.jpg&w=542&h=656&ei=yU2_UJ3eG4TItAaA-4HQCw&zoom=1&iact=hc&vpx=1032&vpy=147&dur=573&hovh=247&hovw=204&tx=111&ty=150&sig=115186093781486198310&page=1&tbnh=145&tbnw=120&start=0&ndsp=59&ved=1t:429,r:6,s:0,i:102&biw=1887&bih=1002

 

гами: http://www.guitarists.net/guitar_scales/index.php?note=2&scale=32

 

ако се упражняваш редовно всеки ден, няма и да забележиш колко бързо идва напредъка.

 

АКО ИМАШ СРЕДСТВА (ПАРИЧКИ) и ВРЕМЕ, НАЙ-ДОБРЕ ВЪРВИ НА УЧИТЕЛ един път в седмицата. Аз ходя при един страхотен човек и музикант и много ми помага :)

 

Надявам се да съм бил полезен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намери на Пухол книгата за класическа китара - там има хубави упражнения за всичко.

 

За дясната ръка, (по-важната :) ) мога да ти препоръчам на Мауро Джулиани арпежните етюди (12 на брой) и Renard Hoover "Right Hand Development" (мисля че така се казваше)

 

 

за лявата - както Фатс казва - свирене и търпение. И за дясната важи ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип всеки тип свирене на китара е свирене с пръсти - както с лява, така и с дясна ръка (дори и при свиренето с перо) . Лявата ръка извършва тоноизвличането, а дясната - ритмиката. Добре е по принцип тези две неща да вървят паралелно, но е трудно да се дадат общовалидни формули. Все пак ще  ти дам един съвет за раздвижване на дясна ръка... само на една свободна струна...свириш първо само четвъртини ноти (няколко такта), после осмини (пак няколко такта), половини...важно е да е с метроном. Така се изгражда усета за ритъм,а от тук нататък и акордите ще се усвоят по-лесно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Основното правило е да си отпуснат и да не правиш излишни движения. Пръстите трябва да се придвижат до следващата позиция по най-краткия път и по най-естествения начин. Бързината е следствие на прецизността.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.