Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Реших да правя от един стар бас кремона сностна китара (любезно предоставен ми от Metalhamer), та реших тялото да е с цвят на дърво - само лакирано.Взех набор от шкурки и смъкнах боята.....запълних дупките от болтовете на пикгарда със смес от лепило за дърво и стърготини и стигнах до лакирането.Та имах два лака, единия - доста стар, но по-тъмен и един нов - яхтен лак.Та идеята ми беше да не бутам грифа и просто да изравня цветовете на тялото и грифа и за това реших да ползвам стария, който е синтетичен за обща употреба(и за дърво).Пръснах китарта и сега цвета е същия като на грифа.До тук идеално, но ми се ще да пръсна още 1-2 слоя но като че ли ми се иска да са от другия - нов и прозрачен яхтен лак на оргахим че стария(с които пръсках първия път) не се пръска хубаво(на 5 години е) и е загубил от качетсвата си....стича се.Та искам да питам дали е възможно да постъпя така, какъв е риска и дали са съвместими двата лака?

• Отговори 199
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

а какво става, ако едната ръка е пръсната със синтетичен лак, изчака се 2 седмици да изсъхне и след това с акрилен отгоре?????

Редактирано от liquid_death
Отговорено

фурнир.....кремонка.....тя че е за опити зета, за опити, ама като че ли ми се иска да стане от рас, че съм и зел едни хубави адаптерчета.......

Отговорено (Редактирано)
;) в другата тема съм казал какво може да стане, ако се изчака толкова много време;) за да се пръска отново след 1-2 седмици е необходимо да се "матира"-изшкури с финна водна шкурка-Р800-Р1200;) Казва се "матира" защото така изглежда след като се мине с такава шкурка;) Ако се изчака 2 седмици и е изсъхнал напълно единият лак (т.е. може да се пипа, оставя, без да се отбележи нещо на него), е възможно да се пръска и друг лак;) Задължително е обаче да се шлайфа с водна шкурка преди да се пръска. Р800 означава 800 броя абразивни частици на квадратен сантиметър. При използване на шкурка, тя оставя следи-"надрасквания" по повърхността. Те правят така че ,китът, боята, лакът да се закрепят. при по-по едра шкурка се виждат тези следи, при по-финна-не. В интерес на истината полиращите пасти също са вид шкурка, само че много финна-от порядъка на Р10000-Р15000.;) Редактирано от Jorkata
Отговорено

Много благодаря за отговора!Окуражи ме :metalist: петък, направо я друсвам с 800 и я пръсвам с другия лак ;)

ще пиша пак какво се е получило!

• 1 month later...
Отговорено

няма бе, аз грифа на една кремона, която реставрирам пътро го бях лакирал с лазурен лак

обаче след 1 седмица още не беше изсъхнал и се ядосах

минах с шкурка и после лакирах с акрилен

на другия ден пак минах още 1 ръка и е супер сега

• 4 weeks later...
Отговорено

хей! имам един въпрос обаче.. имам един Скуайър ( :rocker: ) който искам да пооправя, въпреки че май няма какво толкова да му се прави щото не е много стар ама му е олющена боята на места... та ме интересува мога ли да си боядисам и Pickguard-а в някакъв цвят примерно черен.. щото нали е пластмасов и да не му стане нещо... верно цигания- все пак ги продават ама не ми се дават 45 лв за 1 тъп пикгард :D

Отговорено

Боята едва ли ще хване добре върху пластмасата. Иначе, както съм писал в други теми, можеш да купиш плоскост тровидур(вид пластмаса) в желания от теб цвят, да нарисуваш на цорел драв със Spline-и формата и точните размери на пикгарда и дупките по него 1:1(снемайки оригинала на милиметрова хартия, или търсейки размерите в нета), и да занесеш плоскостта и файла на лазерно рязане. може и плексилгас да купиш. Повърхността му е доста издържлива, но е по-чуплив.

Отговорено

А бтв плексигласа дава повече възможности за арт-извращения: отдолу можеш да сложиш практичекски всичко, че дори ид а го оставиш прозрачен :dance: Аз се чудя дали да не се изгавря с някоя китара така :metalist:

Отговорено

Има и цветен плексиглас, междо другото. Всъщност "Plexiglass" е марка, не е вид материал. По принцип се наричат нещо от сорта на акрилатни, акрилни, или нещо такова плоскости.

Отговорено

А над входа на една работилница, в която работят с разни пластмасови материали, видях, че пише и

поликарбонатни плоскости. Каквото и да означава това, може да се разучи, току виж свършило работа.

Отговорено

Аз искам да си направя дървен пикгард за Стратокастера, който да е натурален финиш, но нещо не намирам толкова тънък шперплат (па и дебел не намирам).

Мисля моя Страт да го правя и него целия да е натурален транспарент финиш, а може би sunburst, но не знам от кво дърво е и дали ще мяза на нещо като махна боята.

Ще пробваме нещо там, да има човъркане. :thumbdown:

• 5 weeks later...
Отговорено

абе хора бе!!!много ме кефят пък мене блусарски ужулените китари.е верно че и аз моята се я пазя и тои онуй,но вече я оставям да се осъвършенства както тя си знае.пък един ден имам на идея като се ужули добре, да я позашкуря и пръсна с безцветен лак.яко ще е-хем ужулена,хем с ново лаково покритие.съветвам който има такава китара налице да опита това преди да е преминал към премахване на оригиналния лак.това стои добре и на акустични и плътни китар,повярвайте ми. :hysterical: