Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Сигурно  много  сериозно ще ме нахраните  след това , което ще кажа  :butcher:

Тея книжки на Юлиан Марков  според мен са оскатени от всякъде... никакво теоретично съдържание, няколко  табулатури на   скали и  никакво разяснение - кое , защо как :D  Като за времето си бяха  голяма работа , поради липсата на друго ...но сега  :no:

Отговорено

Няма да те нахраним, но в опита си в свиренето си загубил основната начална идея на това някой да започне да свири - кеф.

Представи си примерно, че някой като пита как се прави секс, да почне да му се обяснява да прочете един учебник по анатомия, за да знае ЗАЩО онова се слага в другото, да знае всички възможни венерически болести и т.н.

В тоя тон, много по-важно е човек да започне да изпитва някакво удовлетворение още в началото като учи да свири, а не да живее с мисълта, че "след 2 години ще може да изсвири "Няма Бира" на купон", щото чак тогава ще се е запознал с теорията зад блусарското клише :)

Отговорено

Една от най-важните теми (често пренебрегвана) е темата за интервалите.

Защо.

1. Защото на терци се строят акордите. С малка терца минорните, с голяма - мажорните. И мажорни и минорни с малка или с голяма септима.

Алтероват се 5-та и 9-та степен с диез или бемол. Също 13-та с бемол. 11-та с диез.

Добавят се (sus или add) 9-та (2-ра), 6-та или 4-та.

Тези степени от скалата са на определен интервал от първата степен.

2. Защото различните скали и ладове са с характерни интервалови особености:

Дорийски с голяма секста.

Фригийски с малка секунда.

Лидийски с увеличена кварта.

Миксолидийски с малка септима.

Локрийски с умалена квинта.

Мелодичен минор с повишена 6-та и 7-ма степен.

Хармоничен минор - с повишена 7-ма.

Научете интервалите, за да можем да разговаряме на един език. Възходящо, низходящо от всеки тон.

После ще препитвам. И съм много строг! Не признавам извинени отсъствия. :)

Отговорено

ultramega, прав си. Но първо когато Юли е издал тия книги е бил на около 17-18 г. и второ по него време нямаше Интернет. Дали и колко са осакатени книгите и доколко е било преднамерено е друга тема. Но е факт, че е зарибил доста хора да се занимават с китара, а не чрез 2 години скучно пилене и зубрене на теория да се откажат. Според мен, де... ;)

Не че го защитавам нещо, дори единия път като се видяхме го критикувах, че е публикувал грешни песни. :D

Отговорено

^ Е и аз това казвам де . И мен ме кефеха навремето . Още  си имам едната :) Просто според мен сега не  са във времето си.

7th String , аз и до ден днешен си го правя за  кеф (и свиренето и ...:)) . Убеден съм че тези  , които започват сега ще стигнат и минат моето посредствено  ниво  много бързо  , но няма да е благодарение на точно тези издания :)

Отговорено

казах горното, защото болшинството от познатите ми(всъщност - и от легендите) са започнали с китарата от купони и "абе я ме научи на nothing else matters" :) в същото време познавам доста перманентно увредени и отвратени от всякаква форма на музика, които са тръгнали по формалния път с теорията :)

в интерес на истината, макар и остарели, не се сещам за друг аналог на въпросните книжки на български език - подхождащи към музиката с развлекателност и нужната доза хумор.

Отговорено

Книгите на Юлиян Марков са добри за да изкараш някоя и друга песен, но за по-сериозна практика ти трябва друг подход. И аз известно време свирех, по-точно дрънках някой песни по тях, но след като видях правилна методика постигнах напредък.
Има три стъпки които трябва да направиш:
1. Научи 2-3 strumming patterns и ги упражнявай отново и отново, за да добиеш добро чувство за ритъм. Виж уроците на Дан Денли в ютуб.
2. След като научиш отворените акорди научи как от 5 и 6 струна се образуват акордите с баре. Така ще можеш да свириш 99% от песните без да търсиш разни табулатури и каква е пръстовката за F# да речем.
3. След това упражнявай минорната пентатоника по целия гриф, като използваш само палец и среден пръст. Марти Шварц в ютуб има супер урок за това. Забрави за разни ладове и тн. Ако правиш само това упражнение поне половин година, после с лекота добавяйки още тонове към пентатониката ще научиш минорната и мажорната скала, и оттам ще свириш каквото соло ти харесва.
Не се набутвай да си купуваш скъпа китара, моята е китайска за 110 лв и не само че изглежда супер но и звучи страхотно, при това марката е неизвестна. Добре е като я избираш обаче с теб да дойде китарист който има опит и може да избере добър инструмент. Според мен на акустична китара ще добиеш по-добра техника, но електрическата е по-удобна с тесния си гриф от класическата, с която аз започнах като студент.
Недей да се упражняваш повече от 30-40 минути на ден. По-добре 5 дни в седмицата по 15 минути вечер, отколкото 1 ден 8 часа и после 1 месец никаква практика. Прави дадено упражнение бавно. Не се опитвай да свириш сложни песни. Ако научиш добре това което съм ти написал, след това само като чуеш дадена песен и ще я изкараш по слух без особени трудности. За твърдата необходимост от учител не съм толкова убеден. Аз се запознах с един, взех точно един урок и ме разочарова, защото преди това бях гледал методиката на Keith Wyatt. Успех.