Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за Studiomaster 16-8-2


slkrm

Recommended Posts

Привет на всички! Въпроса се отнася за пулт Studiomaster 16-8-2 Series 5. Имали някой съфорумник, които лично да е работил с този или подобен клас миксер? Въпроса ми е, че въпреки пулта да е твърде Old school, може ли да се използва за студийна работа? Имали силен шум и т.н.- т.е може ли с него да се направи задоволително качествен миксинг? Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво миксиране точно имаш предвид? Опиши по-добре каква ти е идеята и с каква друга техника разполагаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря! Общо взето в момента работя в домашни условия. Разполагам с малък 10 канален миксер Phonic MM1805, карта на M-audio delta 1010lt с 10 inputs\outputs, които са свързани с Утрапач на Беригер. Оттам имам външен хардуер- Dbx ProVocal, compressor Alesis 3630, Digitech Vocalist II, Stage Line efect и т.н с намерение да взема още някои неща, включително и някой мастеринг процесор. Имам и намерение и да работя и на лента за по нататък. Искам да работя с външен хардуер възможно по качествено, а и сега този пулт влиза в бюджета ми като възможна бъдеща оферта, която ми изскочи наскоро. Също след време може да се насоча към реализиране на някое скромно студио но това за бъдеще. Насоката ми е ясна освен софтуер също и работа с хардуер. Просто ме интересува Студиомастера дали става за работа в студио, а не само за репетиции например. Аз се занимавам основно с Hip Hop, но това не е никаква причина да не създам и условия за записване на живи инструменти и тяхната обработка в който и да стил. Искам опитен съвет на човек които е работил с такъв по- дългосрочно за да ме насочи. Просто ме интересува макар, че съм сигурен, че ще оцветява по специфичен начин звука дали мога да реализирам качествен микс със съответния хард. :)) Мерси...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът със шума се преувеличава малко, В края на краищата повече значение има начина на работа и регулировките, за да се получи добро отношение сигнал/ шум.

Иначе приведения шум на входа не се различава от апаратури в този клас. И при всички случаи Отвява съвременните недоносчета, както един е писал в горния линк.

Според мен голяма част от мненията в първия линк са на недостатъчно компетентни потребители. Особено на този, който прави модификации чрез смяна на операционни усилватели за намаление на шума. Което е абсолютно глупаво при приложената схемотехника на входните предусилватели. Затова и резултатът му е никакъв...

Според мен сериозните проблеми с тези машини са на друго място. Една машина на години има нужда от сериозна работа по нея. Няма да коментирам подробно, но за да се върне в оригиналното истинско положение, да покрие заводското качество, са необходими не малко финансии. От моя гледна точка, ако се направи от специалист, машината ще бъде перфектна за обявената цел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разгледах чуждестранни форуми, доколкото можех да си преведа за какво иде реч, затова пиша тук, защото търся ясен съвет на български език и евентуално от човек които има такъв пулт. Parni_Valjak искаш да кажеш, че като е на години работа е необходимо да се направи някаква профилактика ли? Не е ли, ако всичко вътре да си е технически изправно, независимо от времето употреба, пак да си е със същата функционалност? Някаква специфична процедура ли е? Доколкото видях на снимка пулта, още не съм ходил, не изглежда в много розово състояние. В случая мисля, че външният вид е бял кахър както се вика :D стига да си е изправен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има сериозна нужда от проверка по няколко причини:

1. Понеже е втора ръка, нямаш представа колко и какви "майстори" са се упражнявали на него.

2. Има елементи, които при толкова дълъг експлоатационен период, променят качествата си и най-малкото трябва да се проверят.

3. Потенциометри, фейдъри, превключватели, жакове са повредени от движенията през това време, да не говорим за агресивната среда (никотин, прах, киселини, влага и т.н.) която е дълбала по тях.

4. Най-елементарно е да имаш представа дали всичко по него работи правилно. Иначе може да си мислиш едно, а да излезе друго.

Всеки контрол трябва да се провери дали прави това което е индикирано на лицевия панел.

-Например, дали повдигането и смъкването на тонконтролите е колкото трябва, дали честотите отговарят, дали не прекъсват по средата и т.н.

-Дали коефициентите на усилване отговарят на надписите, дали честотно няма промени във всеки блок по веригата на сигнала - вход - входен канал - групови -усилватели - мастер секция ...

-Дали изходните нива отговарят на декларираните

-Дали индикаторите за претоварване на входните канали реагират на определено ниво, индикаторите в изходите на групите и мастер секцията са верни като амплитуда и балистика.

 

Мога да напиша цяла тема, и пак няма да обхвана всички възможни неща.

Преди време имаше тема за друг пулт, май беше Dynacord , където пак стана въпрос за подобни неща и сметките излезнаха няколко пъти цената на която е купен.

Казвам това, за да се знае какво може да се очаква.

 

СЕРВИЗЪТ, качественият, не мърлявият, любителски, е СКЪПО начинание. Затова hype-т сега е да си купуваш евтини боклуци и като стане нещо, хвърляш и пак си взимаш боклук. Едно време беше различно...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Накратко:

- пултът е добър .. дори добър + (критерии - докъм края на миналия век ... т.е. - по-височки) - добро S/N съотношение; добър и дори много добър хедруум (не е неочаквано за техника на това ниво от този период); съвсем коректен метъринг; много характерно оформена филтрация. Би вършил чудесна работа в студио, а дори - и като основна конзола в проектно студио

- такава техника се нуждае от профилактика и подържане - обикновено, от почистване на контактните повърхности. .. А това е много работа (почистването не се състои в напръскване с разни вълшебни мазила)

- понякога е по-рентабилно и ефективно, да се подменят елементи, отколкото да се профилактират (напр. исърт-конектори и някои други точки с джак-конектори; някои по-миниатюрни бутони, или пък неразглобяеми елементи)

- установяването на дефектирали елементи и съответният ремонт, са друг въпрос

 

... използвал съм и такъв пулт в продължение на няколко години (края на 80-те)

 

 

... сега видях, че Тони Манов е написал малко повече по въпроса

Редактирано от docc
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбирам, че ако е технически изправен и естествено в "подходящи ръце" за цената си може да свърши работа. Аз мога само да направя проста механична проверка на място както казахте до някъде. Да пробвам отделните канали, ЕQ, и входове, изходи. Ако поне кажи речи работи ще се замисля определено, защото отдавна имам мерак, а и ще ми е по- удобно тъй като леко по лека се натрупва техника. Харесвам, че сте реалисти и ми изброихте доста сериозни рискове, вече ако се пак си работи що годе в моя случай за нататък божа работа. Като го гледам каква купчина желязо е няма май как да не мине без профилактика. Ще проверя как стоят нещата. Благодаря ви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.