Evtim Djerekarov Публикувано Юли 7, 2006 Публикувано Юли 7, 2006 (Редактирано) Здравейте, смятам идната година да изпълня един много амбициозен проект - аналогов процесор за китара, с вградени симулации на кабинети, усилватели, вградени дисторшън/овердрайв схеми, еквилайзери и компресор преди и след чейна, както и възможност за паралелна работа на 2 дисторшъна/усилвателя/кабинет симулатора, както и евентуалното им разделяне в стерео(чрез специализирани изходи, излизащи непосредствено след кабинет симулаторите, пропускайки времевите ефекти)за както и цифров DSP модул за модулационни/времеви ефекти. Превключването ще се осъществява посредством Jfet транзистори, управлявани от 32-та изхода на микроконтролер, чиито входове се управляват от педалите за избор на пресет. Все още се двуумя дали да слагам уа-уа, или да се включва като външен ефект. В този си вид ефекта е много сложен за изпълнение, и ще е наложително да го изпълня с SMD елементи. Разбира се това не е краен вариант. Пиша темата, за да ме посъветвате кои функции няма да ми трябват, и как според вас е най-хитро да подредя ефектите. Прилагам блокова схема. Основното в нея е, че два сиви блока в една колона не могат да се използват едновременно. Повторения на ефекти има, защото самите ефекти се управляват от потенциометри, и даден ефект, може да ми потрябва в 2 различни варианта, които само да превключа. Затова има повторения на амп-симулаторите и еквилайзерите. Всеки ефект в дадена колона, както и цялата колона, могат да бъдат изключвани от веригата. При дистерите има стрелки, защото тежките дистери са непрложими при маршал-тип усилвател. Редактирано Юли 7, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
Nikifena Отговорено Юли 7, 2006 Отговорено Юли 7, 2006 Браво за идеята.. Мисля, че ако направиш не с фет превключване а с цмос ключове ще е по-добре. Така ще имаш и по-голяма гъвкавост като място на ефекта в чейна и тн... Мисля, че най-добре е да ги направиш всичките ефектчета поотделно, после да ги пробваш в различни вериги и да видиш кой с кой не се харесват и тн.. С това ще разбереш горедолу на къде да ходиш като правиш комутацията.. Остава един пик и едно LCD. Това ще ти е най-големият проблем с програмирането на пика според мен... Другото което е можеш да ползваш цифрови потенциометри вместо тези и енкодери (всичко минава през процесора) На този принцип са на сансамп три АЦ и дист машината на амт (оова с цифровото управление) Така вече си става на процесор и ще е доста по мултифункционално .. ако ти се занимава и ги разбираш цифровите схеми, че на мен ми е мъгла маането на код Цитирай
Gregg Отговорено Юли 8, 2006 Отговорено Юли 8, 2006 Здравейте, По-конкретно по твоя проект бих припомнил, че многото транзистори по пътя на звука внасят известно "оцветяване". Може би защото ползвам само 3-4 вида саунд не виждам смисъл да бъде толкова сложно, но иначе подобна идея е добра. Макар и в по-опростен вид, и на мен ми се въртеше из главата от доста време. В резултат на това вече е налице първия плод на тази идея - с един познат разработихме 5 канален хибриден /2х12АХ7/ предусилвател /педален процесор/ - нещо като модифициран вариант на Marshall JMP-1. Целта беше устройството да е компактно, лесно преносимо и гъвкаво като звук и да може да се включва директно към пулт - било за репетиции или за свирене на живо. 8 на брой дигитални потенциометъра /с опция за още 8/ се управляват чрез енкодери. Процесора естествено помни настройки и има изход за ъпдейтване на софта през COM порта на РС-то. Има и опция за LCD, както и за повече банки и пачки, но това остава за малко по-нататък за по-усложнения вариант на проекта. Освен това има и кабинет симулатор с 4 опции, изход за слушалки и Noise Gate. В момента все още го тествам и в най-скоро време като го "затворя" ще постна снимки и клипове. Цитирай
wessy Отговорено Юли 8, 2006 Отговорено Юли 8, 2006 ревърб след флейнджър задължително (поне за мен) Цитирай
Gregg Отговорено Юли 8, 2006 Отговорено Юли 8, 2006 Chorus, Flanger и Phase обикновено са в една група и се ползват по един наведнъж. Следва Delay и накрая Reverb. Не забелязах да си предвидил Noise Gate. За МТ-2 и подобни според мен си е направо задължителен. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 9, 2006 Автор Отговорено Юли 9, 2006 Пропуснал съм ноиз гейта, понеже ще ползвам ефекта с адаптери със малко над 100db сигнал/шум, и не знам дали ще е необходимо. Цитирай
Gregg Отговорено Юли 9, 2006 Отговорено Юли 9, 2006 Според мен сложи го за всеки случай - по-добре да е там и да не го ползваш, отколкото да ти дотрябва после... Цитирай
emil Отговорено Юли 9, 2006 Отговорено Юли 9, 2006 Пропуснал съм ноиз гейта, понеже ще ползвам ефекта с адаптери със малко над 100db сигнал/шум, и не знам дали ще е необходимо. Евтиме, имам едно предложение. Защо не направиш процесора на модулен принцип както са компютрите. Идеята е, че хората ползват да речем средно до 5 ефекта наведнъж. Представи си имаш 5-8 независими слота, които се свързани предварително в различни комбинации (последователно и/или паралелно) и различните ефекти са на отделни платки с еднакви размери и интерфейс. Единственото, което трябва човек да направи е да си закупи "дъното" и платките съобразно ефектите, които му трябват. По този начин процесорът няма да има "излишни" неща и ще е лесен за конфигурация. Разбира се трябва да си направиш дигиталната част за управление, което не е сложно, но времеемко. Може евентуално да ти помогна по въпроса. Успех. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 9, 2006 Автор Отговорено Юли 9, 2006 (Редактирано) Това е много добра идея! Можеш ли като за начало да ми дадеш някаква информация за цифровите потенциометри? Редактирано Юли 9, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
emil Отговорено Юли 9, 2006 Отговорено Юли 9, 2006 Това е много добра идея! Можеш ли като за начало да ми дадеш някаква информация за цифровите потенциометри? виж си ICQ-то Цитирай
Nikifena Отговорено Юли 10, 2006 Отговорено Юли 10, 2006 То ако е модулно (така са новите камиони на лайн6) не виждам за какво ще е цифрово управление, след като ръчно ще се сменят ефектите Иначе в комет продават на микрочип потенциометри от серията MCP41ххх (примерно MCP41100 - 100к моно). Цитирай
wessy Отговорено Юли 10, 2006 Отговорено Юли 10, 2006 Chorus, Flanger и Phase обикновено са в една група и се ползват по един наведнъж. Следва Delay и накрая Reverb.Не забелязах да си предвидил Noise Gate. За МТ-2 и подобни според мен си е направо задължителен. почти съм съгласен с теб според мен хорус и флейндж трябва да са отлделни, а фейзъра може да е заедно с някой от тях. Поне на мен ми харесва звука от комбинацията от 2-та ефекта ако успееш да го направиш както каза Емил на модули и да има пресети без да променяш параметрите на ефектите(е ако може и това да прави няма да е лошо но става много сложно като че ли), само комбинациите от тях, ще стане чудна машина. А ако му направиш и единия драйв лампов ... чакай, че много се размечтах Цитирай
emil Отговорено Юли 10, 2006 Отговорено Юли 10, 2006 То ако е модулно (така са новите камиони на лайн6) не виждам за какво ще е цифрово управление, след като ръчно ще се сменят ефектите Иначе в комет продават на микрочип потенциометри от серията MCP41ххх (примерно MCP41100 - 100к моно). Цифровото управление и пресетите остават! Но аз ползвам най много 2-3 вида dist и 1-2 clean, но с различни корекции. Някои ползват само един вид. Няма нужда да имам още 10 вида които да не се ползват и само да усложняват устройството. Най-готино е сичко да се управлява с МИДИ педалиера . Цитирай
Gregg Отговорено Юли 10, 2006 Отговорено Юли 10, 2006 Напомням, че дигиталните потенциометри "понасят" амплитуда на сигнала най-много равна на захранващото напрежение, след което кривят много неприятно. В това отношение ANALOG имат предимство, но всичко е в корпуси TSSOP, т.е. възможно най-малките SMD-та. Цитирай
emil Отговорено Юли 11, 2006 Отговорено Юли 11, 2006 Напомням, че дигиталните потенциометри "понасят" амплитуда на сигнала най-много равна на захранващото напрежение, след което кривят много неприятно. В това отношение ANALOG имат предимство, но всичко е в корпуси TSSOP, т.е. възможно най-малките SMD-та. Ако захранването им е 5V например, то това е напълно достатъчно. Размаха на сигнала при повечето усилватели тонкоректори и т.н. е от порядъка на 1-2V максимум. Цитирай
Recommended Posts