Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарен предусилвател


Recommended Posts

Здравейте. Имам музикален усилвател Паинер. Искам да го исползвам за ел. китара. Ако някой може да ме посъветва какъв предусилвател да си направя за да го използвам ще съм много благодарен. Ако е възможно и даите схема, по която да се изработи предусилвателя. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това е един добър усилвател, можеш да ползваш предусилвателя му . Схема 1

Ако това е множко, ето другата крайност - Схема 2 .

А ако наистина искаш нещо специфично, трябва по-добро задание - иначе можеш да се изгубиш сред стотиците или може би хиляди модели, видове, технологии.... Инструменталните усилватели се избират по персонален вкус, иначе взимаш котка в чувал. Толкова неща трябва да се вземат предвид при избора на схемно решение, че често дори не всичко се предвижда. Ясно е едно - търсиш "някакво" решение, щом става въпрос за домашен усилвател, предполагам и домашни озвучителни тела? Честно казано не е добро решение, но всеки знае себе си. Ако можеш да дадеш по-точни изисквания, може да изровя нещо от многогодишния архив...

Успех!

 

Бяха втърде големи за рамките на форума.

Редактирано от MDFk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какъв звук търсиш? С каква китара си? Колко пари си готов да вложиш ? Ламбета или транзистори? Защо винаги забравяте тези работи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е лампово нещо по фендер/маршал

Ако е транзисторно има много решения

Дай инфо

да има ли кривоч, колко да е той, да има ли корекции, да са пасивни (фендер/маршал) или активни. да са 3 банд или 2 (ниски и високи). повече инфо.. повече инфо и ще помагаме :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами трябва ми транзисторен предусилвател. С който просто да мога да чувам китарата си в къщи. :) Да няма кривоч, без корекции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом е само за чист звук, без контроли - линейни предусилватели/boosters/ - прости и лесни... Обикновенно домашните усилватели имат чувствителност 200-500mV при 20-100К Ri, така че за китара с 30-100mV е достатъчно усилване от 5 до 10 пъти и подходящ входен импеданс. Тези са толкова лесни, че няма да затруднят и начинаещ любител, а и все пак са доказани като звук... Освен LBP, следващите на ElectroHarmonix са по-специфични, което се вижда от фигурите - за бас, за повече високи ... за всякакъв вкус.

Да не сбъркаш да подадеш изходния сигнал във входа за динамична доза - там можеш и без предусилвател, ама от кривата честотна характеристика надали ще ти хареса звука, освен за бас ... може би ?!

 

tonebstr.gif

ehbsters.gif

 

Успех в борбата!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...
Отговорено (Редактирано)

Привет,току що се разделих с кубето си ,и ще ми се наложи да си свирукам в централното озвучение у назе. Та се замислих за някои китарен пред усилвател с транзисторен звук и няколко врътки за честотна корекция ,гаин и волум Влезнах в схенематик хеван но там имаше безброи схеми. Ако може да ми препоръчате нещо с сносен звук и лесно за зглобяване. На Парни Валяк втората схема ми хареса но неможех да я разчета. Ако може хелп.

Редактирано от MasterOfDisaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

с корекции и разни работи има тук: http://runoffgroove.com/articles.html - ползвали са като основа схеми на лампови усилватели, но са ги направили с транзистори, някъде другаде из сайта имаше и семпли

а пък за схемата на Валяка предполагам трябва да свържеш буквите вземай един лист и почвай :thumbs_up:

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да се оплача както обещах... :thumbs_up:

Значи направих схемата ^ ама на тея универсални платки забавата е пълна. Как да е сработи ама имам някакъв нечовешки шум или съм изпуснал някоя маса или някои от кондерзаторите ми е попрцакан ( в смисал на снимката в саита всички кондерзатори за доволно големи моите 27пико и 33 пико са нечовешко малки ама такова ми даде жената в магазина като и дадох списак на елементите). Най хубавото е че шума се изменя в нечовешки граници като връткам поденциометрите. Важното е че ръгна ,лошото е че ако не поправя схемата да не вади този шум значи съм се набил с 25 кинта ... Утре по светло че дам снимки и семпъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

моите 27пико и 33 пико са нечовешко малки

Къде в схемата която си показал има такива кондензатори? Не ги виждам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.