deadman_walking Публикувано Май 18, 2012 Публикувано Май 18, 2012 Здравейте. Имам една китарка от доста време (почти 15 години), която е в доста окаян вид. Напоследък нещо ме засърбяха пръстите да посвиря на нея, но за целта трябва да и се направи лек ремонт. Китарата е правена в Кремона в началото на 90 по поръчка на мой приятел. Като цяло сегашното и състояние е поносимо добро, като изключим няколко ожулвания и паднала боя. Основното което искам да променя в нея е да изтъня малко грифа, което няма да е проблем за мен понеже не го правя за първи път, и другото което е , да махна дразнещата черна боя от фингърборда и смяна на прагчетата разбира се . Та питането ми е , някой има ли идея как да махна боята по възможно най безболезнения за фингърборда начин. Четох за един препарат -Goof Off, но не го намерих на нашия пазар. Ето и снимка на китарата: Забравих да спомена, дървото от което е направен борда е тъмно, но не мога да го определя какво е. Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Май 18, 2012 Отговорено Май 18, 2012 Дай по-голяма (в едър план) снимка на грифа да я видим тая боя. Цитирай
deadman_walking Отговорено Май 18, 2012 Автор Отговорено Май 18, 2012 Не знам дали тази ще помогне, но нямам други в момента. Довечера , като се прибера, мога да я снимам по детайлно. Цитирай
ultramega Отговорено Май 18, 2012 Отговорено Май 18, 2012 За нула време ще махнеш боята със шкурка. Препаратите само напукват и отлепят боята ... няма да падне като с магическа пръчка Цитирай
deadman_walking Отговорено Май 18, 2012 Автор Отговорено Май 18, 2012 Най лесно ще е да махна прагчетата и да мина борда с шкурка. Но се притеснявам да не повредя дървото. Ако все пак го направя по този начин, какви шкурки ще са най подходящи и дали само шкуренето ще е достатачно . Цитирай
rockfire Отговорено Май 18, 2012 Отговорено Май 18, 2012 Ще махаш прагове и ще шкуриш с шкурка фингърборда и после ще ги поставиш обратно праговете и ще лакираш може би -браво Ето къде ще си носим китарите на поправка Цитирай
deadman_walking Отговорено Май 18, 2012 Автор Отговорено Май 18, 2012 праговете както написах по горе са за смяна... Цитирай
golfabitch Отговорено Май 18, 2012 Отговорено Май 18, 2012 Нищо няма да му стане на фингърборда.Имай впредвид,че доста ще потъркаш докато свалиш боята.Започваш с едра шкурка докато я свалиш и след това заглаждаш с водна,без да ползваш вода. rockfire защо си мислиш,че е невъзможно да свалиш праговете здрави,да лакираш грифа и пак да ги сложиш? Цитирай
lyubohar Отговорено Май 18, 2012 Отговорено Май 18, 2012 Ако ще носиш китарата на майстор за смяна на праговете защо той не ти изравни грифа? Винаги е по добре комбинирани операции да се извършват от един човек. Цитирай
deadman_walking Отговорено Май 18, 2012 Автор Отговорено Май 18, 2012 (Редактирано) Май нещо не съм се формулирал правилно. Това което искам да направя е лек освежителен ремонт на ,,кремоната,, - сам , без да я нося на майстори. Това което не знам как да направя, поради оскъдната и противоречива информация в нета ( едни махат боята с препарат, други с шкурка, трети с паста за зъби, четвърти с фина домакинска тел) и молбата ми беше да дадете съвет, как е най добре да се направи, за което благодаря на golfabitch и ultramega. Ето и малко по детайлни снимки на самият гриф: Редактирано Май 18, 2012 от deadman_walking Цитирай
lyu_records Отговорено Май 18, 2012 Отговорено Май 18, 2012 (Редактирано) Захващаш се с нещо, което ще отнеме много време, ако искаш да стане като хората и го правиш за пръв път! При подмяна на прагове борда се шкури задължително! Друг е въпросат колко но това зависи от състоянието на инструмента! Трябва да знаеш че: 1. При махане на прагове се използва поялник, иначе рискуваш да стане мазало! 2. Фингърборда се шкури с дъга и трябва да знаеш каква е тя! 3. Правят се по дълбоки нарези за праговете! 3. За набиване на нови прагове ти трябва преса или нещо подобно, слага се лепило! (само с чук ще направиш чудеса) 4. След слагането на новите прафове те се шлайфат по 4 различни начина! Аз съм сигурен, че всеки може да си махне праговете от китарата, да хване един гумен чук и да набие нови! Но въпроса е какво ще се случи когато набие новите и сложи струни на китарата! Но поне инструмента е идеалния на който може да се научиш как става номера! УСПЕХ!!! Редактирано Май 18, 2012 от lyu_records Цитирай
kuulan Отговорено Май 18, 2012 Отговорено Май 18, 2012 без лепило!...слага се когато си згафил Иначе, Да това са стъпките в общи линии Цитирай
lyu_records Отговорено Май 19, 2012 Отговорено Май 19, 2012 (Редактирано) ^ Има си определено лепило за тази цел, но пак зависи от състоянието на инструмента. В случая ще му е нужно! А линиите са много общи из между точките, които съм описал има много под-точки, които гласят следното: Има си майстри за тази цел! Редактирано Май 19, 2012 от lyu_records Цитирай
Recommended Posts